Una altra de les conclusions de l'enquesta indica que els nens perden el rebuig de menjar certs aliments si han participat en l'elaboració de plats que els incorporen

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del vicepresident executiu de la Fundació Dieta Mediterrània, Francisco Sensat, i de la directora del Col.legi Sant Gabriel de Barcelona, Montserrat Abril, ha presidit avui la presentació dels resultats del Taller Infantil de Cuina Dieta Mediterrània.
Aquest taller és un projecte que pretén impulsar un canvi en els hàbits alimentaris dels nens cap a un camí més saludable en una alimentació sana, en la recuperació de l’activitat física infantil i en un nou mètode perquè els nens s’incorporin a la cuina. Aquesta iniciativa també ha involucrat a pares i educadors en aquest nou mètode per millorar els hàbits alimentàries dels nens.
El conseller Llena ha manifestat que vèncer el rebuig a determinats aliments, diversificar la nostra dieta i conèixer els beneficis dels diferents aliments ha d’esdevenir un repte per a tots plegats. “Cal educar a les generacions futures en el marc d’una alimentació sana, equilibrada i de qualitat”, ha afirmat el conseller i “cal continuar treballant amb els pares perquè aquests siguin més conscients que els seus fills necessiten una alimentació sana i saludable”.
En aquest sentit, el conseller Joaquim Llena ha volgut ressaltar que gràcies al Taller Infantil Cuina Dieta Mediterrània els nens, un cop arriben a casa, demanen als seus pares una dieta més saludable. “Potser ens trobarem amb la paradoxa que qui acabi educant als pares sobre alimentació seran els seus propis fills”.
Els resultats obtinguts de l’estudi, en el qual han participat més de 2.561 escolars de 20 centres escolars de Barcelona, d’entre 8 i 11 anys, indiquen que hi ha aliments de la Dieta Mediterrània que no havien provat fins al dia del taller. És el cas dels espinacs (31,99%), els espàrrecs (22,75%), els tomàquets (22,93%), les cebes (16,13%), les taronges (14,77%), les olives negres (21,43%), les pastanagues (15,87%), els pinyons (26,58%) i la tonyina en conserva (22,66).
El responsable del DAR ha explicat que és sorprenent que hi hagi nens que no han provat mai una taronja o espinacs o que un de cada 5 no hagi provat el tomàquet. “Són dades que ens han de fer reflexionar” ha dit Llena, que ha aprofitat per donar suport a la voluntat de la Fundació Dieta Mediterrània d’estendre aquests tallers a tota Catalunya i d’augmentar la seva presència a les escoles, ja que en aquesta primera experiència els tallers només duraven una hora.
L’estudi també indica que el fet d’haver estat protagonista de l’elaboració, va aconseguir que quasi el 94% dels alumnes provés el plat i el valoressin com a molt bo o bo més del 66% d’ells, encara que incloïa ingredients habitualment rebutjats.
Altres aspectes a destacar de les conclusions presentades avui és que el taller ha obtingut una elevadíssima acceptació del part fels alumnes (97,09%) i que ha agradat per igual a nens i nenes. Gràcies a aquesta activitat, la majoria dels nens vol incorporar-se a la cuina i col·laborar a casa en les tasques culinàries (94,33%) i el fet d’haver estat protagonista de l’elaboració ha aconseguit que quasi tots els alumnes tastin el plat preparat (93,86%).
D’altra banda, l’anàlisi per grups d’edat indica que com més petits, la possibilitat d’inculcar hàbits saludables és major i que el ventall de productes que han provat és menor.
Durant l’acte també s’ha presentat el material didàctic que es va entregar a cada escolar i que consistia en un joc de cartes amb els grups d’aliments com a protagonistes, un butlletí amb el decàleg de la dieta mediterrània i un llibre amb 50 receptes de la dieta mediterrània, que amb el nom de “Aprèn a cuinar amb família”, ha guanyat el 2006 el premi internacional de llibres gastronòmics Gourmand de la categoria de millor llibre de cuina del món per a nens i família.
9 de gener de 2008
2