Economia i Hisenda

.

Els consellers Castells i Tresserras posen en marxa un programa per preservar els arxius empresarials històrics

Les empreses podran cedir els seus fons documentals als arxius públics catalans

query_builder   23 novembre 2009 16:50

event_note Nota de premsa

Els consellers Castells i Tresserras posen en marxa un programa per preservar els arxius empresarials històrics

Les empreses podran cedir els seus fons documentals als arxius públics catalans

Foto
Els consellers d’Economia i Finances, Antoni Castells, i de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, han presentat aquest vespre davant de més d’un centenar d’empresaris i documentalistes catalans la ‘Iniciativa per al foment dels arxius empresarials històrics’. Es tracta d’un projecte que té per objectiu preservar els fons documentals de les empreses catalanes amb l’objectiu últim de fixar la memòria del passat industrial de Catalunya.
 
Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de reconeguts empresaris catalans, pretén sensibilitzar l’empresariat del nostre país sobre la importància de preservar els arxius de les companyies catalanes pel seu elevat valor documental i històric. Per protegir aquesta documentació de l’oblit i el deteriorament, el govern oferirà a les empreses que vulguin acollir-se al projecte dues possibilitats. Per una banda, els proporcionarà l’assessorament necessari perquè puguin crear, elles mateixes, un servei d’arxiu històric amb les condicions tècniques i arxivístiques que exigeix la bona conservació d’un fons documental.
 
D’altra banda, podran cedir la documentació de forma voluntària al sistema d’arxius de Catalunya, la pedra angular del qual és l’Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat, que compta ja amb una àrea d’arxius empresarials. La cessió podrà concretar-se en forma de donació o dipòsit. Aquesta opció permetrà a les empreses complir amb les seves obligacions relacionades amb la conservació del patrimoni documental, ja que la legislació vigent obliga a les companyies a conservar tots els documents adequadament si tenen més de 40 anys. En aquest cas, l’arxiu s’encarregarà del procés de conservació, classificació i difusió de la documentació sense que l’empresa hi perdi l’accés, fet que li permetrà conservar i revaloritzar la seva memòria corporativa. A més, els fons seran totalment consultables i d’accés públic.
 
Les empreses han estat sempre un nexe d’unió entre tots els sectors de la societat i per això els historiadors les consideren, també, un laboratori experimental per a l’estudi de l’economia i els moviment socials de cada època. Per això, a més de la cerca i la conservació d’aquest material documental, el projecte que impulsa el govern català també promourà un programa d’investigació sobre els fons preservats amb l’objectiu de contribuir a una millor anàlisi de la història econòmica de Catalunya. Aquest compromís es materialitzarà, en un futur, en la creació d’un Centre de Documentació Empresarial d’Interès Històric.
 
 
 
Protegir un patrimoni documental que explica la Catalunya d’avui
 
El govern català ha impulsat aquest projecte convençut que la transformació de Catalunya ha anat de la mà del seu caràcter industrial, des del comerç d’aiguardent al segle XVIII fins al vapor o la indústria del tèxtil, veritable columna vertebral de l’economia catalana durant dècades. Gràcies a aquesta iniciativa es protegirà per a generacions futures un patrimoni documental que il·lustra i exemplifica els valors que han fet de Catalunya un país pròsper, modern i socialment avançat.

5  

Imatges

Fotografia: Acció de la Reial Companyia de Comerç de Barcelona (s.XVIII) - (ANC, col·lecció d'impresos)

Fotografia: Acció de la Reial Companyia de Comerç de Barcelona (s.XVIII) - (ANC, col·lecció d'impresos) 721

Fotografia: Obrers treballant a la fàbrica de Siemens de Cornellà de Llobregat, 1915-1930 (ANC, fons Siemens, SA)

Fotografia: Obrers treballant a la fàbrica de Siemens de Cornellà de Llobregat, 1915-1930 (ANC, fons Siemens, SA) 253

Fotografia: Obrers treballant a la fàbrica de Siemens de Cornellà de Llobregat, 1915-1930 (ANC, fons Siemens, SA)

Fotografia: Obrers treballant a la fàbrica de Siemens de Cornellà de Llobregat, 1915-1930 (ANC, fons Siemens, SA) 207

Fotografia: Llibre d'actes del consell d'administració d'Indústries Burés, 1884 (ANC, Fons Burés, SA)

Fotografia: Llibre d'actes del consell d'administració d'Indústries Burés, 1884 (ANC, Fons Burés, SA) 1324

Fotografia: Treballadors sobre una xalana construïda als tallers de la MTM a Barcelona, 1900-1915 (ANC, Fons Maquinista Terrestre y Marítima

Fotografia: Treballadors sobre una xalana construïda als tallers de la MTM a Barcelona, 1900-1915 (ANC, Fons Maquinista Terrestre y Marítima 253

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 18

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia