.Són cursos oficials de les Escoles Oficials d'Idiomes que s'imparteixen als mateixos centres on estudien habitualment els alumnes
.L'objectiu és potenciar el trilingüisme en els estudis més professionalitzadors
.De moment, el Pla s'implanta a sis famílies professionals o titulacions d'art, i en tres anys s'oferiran 15.000 places
El Departament d’Educació, mitjançant un conveni amb el Ministeri d’Educació, ha posat en marxa les mesures del Pla d’impuls de l’anglès adreçat als joves d’entre 18 i 30 anys. La iniciativa està destinada als estudiants de Formació Professional, Escoles d’Hoteleria i Turisme i Escoles d’Art i Disseny, i l’objectiu és potenciar l’aprenentatge d’idiomes en els estudis més professionalitzadors.
El Pla tindrà una durada de tres anys en els quals està previst que es doni oferta d’aprenentatge d’anglès a uns 15.000 alumnes. El pressupost per a aquest primer curs és de 1.620.326 euros.
En aquest primer curs d’implantació, 10 Escoles Oficials d’Idiomes han ampliat les seves places per oferir un nombre determinat específicament als alumnes d’aquests estudis. Els estudis, doncs, són cursos oficials de les EOIs, però s’imparteixen als mateixos centres on els estudiants cursen els seus estudis habituals.
La iniciativa ha entrat en funcionament entre els mesos de desembre i de gener, depenent de les circumstàncies de cada centre. En aquests primers mesos, 900 estudiants d’FP o d’art de 18 a 30 anys estan fent aquests cursos, impartits per 56 professors. D’ells, 30 són professors dels propis IES que prèviament van participar en unes reunions d’orientació pedagògica, i 26 són professors de les Escoles Oficials d’Idiomes que es desplacen fins a l’institut o l’escola d’art per impartir els cursos d’anglès.
A banda que les classes es realitzen al centre on els alumnes estudien de forma habitual, els grups-aula són més reduits dels que hi ha en una escola oficial d’idiomes. Així, s’han posat les millors condicions per a què els alumnes puguin matricular-se.
El primer any, la iniciativa s’ ha implantat en nou famílies professionals:
- Comerç
- Administració
- Hoteleria i Turisme
- Mantenirment Aeromecànic i d’Aviònica
- Informàtica
- Arts Plàstiques i Disseny
- Estudis artístics superiors de Disseny
- Conservació i Restauració de béns culturals
Els alumnes, tots ells estudiants d’aquests cicles formatius o estudis artístics, van presentar la seva sol·licitud als mateixos instituts d’educació secundària i aquests mateixos centres van organitzar les franges horàries que més convenien als seus estudiants.
En tots els casos, els cursos que es realitzen corresponen al nivell bàsic, nivell 1 i nivell 2 i tenen una durada de 130 hores. Els estudiants van ser adjudicats a un o altre curs segons un test de nivell que van contestat prèviament.
Alumnes Pla de Joves 18-30 que ja ha començat els cursos | |
Nivell 1 EOI | 493 |
Nivell 2 EOI | 407 |
Pla d’impuls de les llengües estrangeres
Aquest matí, el conseller ha visitat el CEIP Antoni Brusi de Barcelona, on ha assistit a dues classes on es desenvolupen diverses activitats relacionades amb el Pla de Terceres Llengües. El centre vehicula aquest Pla a través de dos eixos centrals:
- L’introducció de la llengua anglesa ja a l’educació infantil (des de les classes de P-3)
- La impartició de matèries no lingüístiques en anglès a l’educació primària.
El centre es marca com a objectiu que en finalitzar l’Educació Primària, els nens hauran de ser capaços de comunicar-se tan oral com per escrit en llengua anglesa, no només en temes personals sinó també en qüestions d’aprenentatge.
Per assolir aquest resultat, el Projecte Lingüístic del Centre estableix que de P-3 (nens de 3 anys) fins a 1r de Primària (nens de 6 anys) es fa un aprenentatge més oral, i que a partir de 2n de Primària els alumnes tenen una hora diària de llengua anglesa, tres hores d’estudi propi de la llengua, i dues d’altres àrees en anglès.
Xifres d’impuls Pla de Terceres Llengües
L’objectiu del Pla és formar 15.000 professors en llengua anglesa fins l’any 2010. D’aquests, 3.600 són especialistes d’anglès que milloraran el seu nivell, 4.500 són docents d’altres especialitats que es prepararan per a poder impartir la seva assignatura no lingüística en llengua anglesa, i finalment, altres 6.000 són docents que estudiaran anglès per millorar el seu coneixement de l’idioma.
L’objectiu és que l’any 2015 els alumnes d’ESO tinguin un nivell equivalent a 3r curs d’Escola Oficial d’Idiomes, mentre que els estudiants que acabin Formació Professional i Batxillerat hauran d’assolir un nivell de 4rt curs d’EOI.
D’altra banda, el Pla també preveu avançar el contacte dels alumnes amb l’anglès a P3, estimular l’excel·lència en l’idioma a partir de concursos i altres iniciatives similars i incrementar el nombre de centres que compten amb un Pla d’impuls de Llengües Estrangeres. En aquest sentit, s’ha passat dels 312 del curs passat als 486 d’aquest curs.
Dels 486 centres educatius que aquest any participen al Pla d’Impuls de Terceres Llengües. D’aquests, 378 són Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) ui 108 són Instituts d’Educació Secundària (IES).
A banda, al llarg del 2007-2008, 5.800 docents s’hauran format en llengües estrangeres i 850 ho hauran fet a través d’estades lingüístiques a l’estranger.
Pel que fa a l’alumant, més enllà dels que estan escolaritzats als centres que participen al Pla d’Impuls de Terceres Llengües, 750 alumnes del darrer cicle d’educació primària han fet colònies d’immersió lingüística en un idioma estranger, i 600 alumne d’educació secundària han fet estades a l’estranger.