Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Llena: "La nostra aposta és una agricultura cada cop més sostenible amb el medi i que aporta productes sans, segurs i de qualitat"

Ala tarda, el conseller presidirà un cocktail de presentació del Pla d'Acció per a l'Alimentació i l'Agricultura Ecològiques 2008-2012, amenitzat pel cuiner Isma Prados i amb la presència del president del DKV Joventut de Badalona, Jordi Villacampa
2010/10/29/13/24/92623144-b4fc-4af6-8b18-129121bcbff1.flv
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha visitat aquest matí el Mercat d’Alimentació Ecològica, que ha organitzat el DAR en el marc de la presentació del Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques per al període 2008-2012 (PAE).
 
L’acte ha comptat amb la presència de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, la regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona, Itziar González, el president del Mercat de Santa Catarina, Àngel Juny, el gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Jordi Torrades, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, la directora de la Fira Biocultura Madrid i Barcelona, Ángeles Parra, i la directora del Mercat de Santa Caterina, Sílvia Doménech.
 
Durant la visita, el responsable del DAR ha afirmat que “la força de l’agricultura catalana residirà en una producció cada cop més sostenible amb el medi i que aporta productes sans, segurs i de qualitat”.
 
Segons Llena, l’agricultura ecològica és un sector amb molt de futur, però que necessita un suport decidit de l’Administració per superar els desequilibris actuals. “És per això, que el Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques neix amb la voluntat de dotar el sector dels instruments necessaris per afrontar l’avui i, sobretot, el demà”.
 
D’altra banda, el responsable del DAR ha explicat que “l’assignatura pendent continua sent el consum intern d’aliments ecològics”. Per al conseller no té sentit limitar “l’agricultura ecològica a la granja o al camp, sinó que cal que arribi a la taula i al plat”. En aquest sentit, “el PAE és l’impuls definitiu per donar-los a conèixer a tot Catalunya”, ha dit el conseller.
 
El Mercat, situat a l’Avinguda Francesc Cambó (al davant del Mercat de Santa Caterina), i obert de 10:00 a 19:00 hores, compta amb la participació de quasi 40 productors ecològics d’arreu de Catalunya que presentaran els seus productes, aconseguint així una gran representació dels aliments que són produïts i transformats per les explotacions ecològiques del nostre país
 
Aquesta fira vol ser una oportunitat per als consumidors que tinguin interès en conèixer i comprar aliments ecològics, així com per a les cooperatives de consumidors, paradistes i petits comerços que vulguin establir contactes amb productors ecològics de Catalunya (s’adjunta llistat amb les empreses participants al mercat).
 
A la tarda, el conseller Llena presidirà el cocktail de presentació del Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques per al període 2008-2012. El Museu Egipci de Barcelona acollirà aquest esdeveniment, que comptarà amb la presència de representants del sector així com membres de la societat civil catalana. El cocktail anirà a càrrec del cuiner Isma Prados i comptarà amb l’assistència del president del DKV Joventut de Badalona, Jordi Villacampa.
 
Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques per al període 2008-2012
 
El Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques per al període 2008-2012, aprovat pel govern català el passat 25 de novembre de 2008, inclou un total de 105 actuacions i compta amb un pressupost de gairebé 37 milions d’euros. L’objectiu fonamental del Pla és promoure les produccions i el consum de productes i aliments ecològics a Catalunya, aprofitant la bona salut d’aquest sector en els darrers anys, els beneficis socials i ambientals que aporta aquest sistema de producció i la qualitat dels productes obtinguts.
 
El document ha estat elaborat per un grup interdepartamental coordinat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, en el que també hi ha participat els departaments d'Economia i Finances, Educació, Innovació, Universitats i Empresa, Medi Ambient i Habitatge, Presidència i Salut.
 
El Pla promourà els aliments ecològics actuant en diferents àmbits, des del foment de la producció i el reforç del sector agrari ecològic a la millora de la informació i el consum. També es potenciaran les línies de recerca i investigació d’aquests productes i la certificació de la qualitat.
 
 
Catalunya, pionera en producció agroalimentària ecològica
 
Catalunya és pionera, dins l'Estat espanyol, en la introducció i desenvolupament de les produccions agroalimentàries ecològiques. Des dels anys 70, el sector ecològic català ha anat guanyant capacitat productiva i l’oferta s’ha anat incrementant i diversificant. Així mateix, la indústria agroalimentària ecològica catalana es manté puntera a nivell estatal, tant en relació al número d’empreses elaboradores, com per la diversificació de les seves activitats.
 
Entre camps de conreu i pastures, actualment hi ha en territori català 62.331 hectàrees certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), gestionades per més de 900 explotacions agrícoles i ramaderes repartides per tot el territori català. A més, també hi ha gairebé 450 empreses agroalimentàries dedicades a l’elaboració d’aliments. 
 
El consum d’aliments ecològics: una demanda a l’alça
 
Gairebé la meitat de la població catalana, un 48,1%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, si bé només una tercera part ho fa com a mínim alguna vegada al mes, concretament, un 22% ho fa amb freqüència setmanal.
 
La motivació principal per la compra d’aliments ecològics és la salut (57%) per damunt del gust, la qualitat o raons mediambientals, mentre que els principals motius adduïts per al no consum d’aliments ecològics, per aquells que els coneixen, són el preu excessiu i la difícil localització del punt de venda, entre d’altres qüestions.
 
(S’adjunta dossier explicatiu del Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques per al període 2008-2012).
 
28 de gener de 2009
 
 

 
 
Empreses participants al Mercat d’Alimentació Ecològica:
 
 
Empresa
Producte
Localització
Ecoildejosa
Oli d'oliva
 
Vilassar de Mar (Maresme)
Nutri Aliments
Hamburgueses vegetals, escalopes vegetals, sopes i rissoto
 
Súria (Bages)
La Selvatana
Iogurts, llet fresca pastaurtizada
 
Campllong (Gironès)
Biomas
Patés vegetals i paté de porc
 
Barcelona (Barcelonès)
Ecològica dels Pirineus
Productes carnis: vedella, xai, porc
 
La Pobla de Segur  (Pallars Jussà)
La Fleca de Can Ricastell
Pans i brioxeria ecològics cuits en forn de llenya
Tordera (Maresme)
Cellers de Can Suriol del Castell
Vins i caves
Font-Rubí (Alt Penedès)
Molí dels Torms, S.L
Oli d'oliva, olives, olivada
 
El Torms (Les Garrigues)
Lactics Artelac
 
Iogurts i formatges cabra
 
Sant  Vicenç de Castellet (Bages)
Les Torres de Selma
 
Vins i caves
El Pla de Manlleu (Alt Camp)
 
Antoni Vilamajó
 
Vins i caves
Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
Can Perol
 
Fruita
Sant Vicenç dels Horts  (Baix Llobregat)
Ecovilosa
 
Verdura de temporada
Sant Martí Vell (Gironès)
Biocarns Menal
 
Carnisseria
Lleida (Segrià)
Productes Riba
 
Salsitxes vegetals naturals, de formatge, de bolets, algues, fines herbes, picant;salsitxes vegetals snacks; patés vegetals; llet d'iniciació i continuació, cereals, galetes dentició i infantils, potets de verdures i fruites, purés de fruita infantils
 
Granollers (Vallès Oriental)
La Grana Productes Ecològics
 
Galetes, fruits secs, oli, olives, conserves, formatge
 
Sant Vicenç de Castellet (Bages)
Extrapernil
Pernil i espatlla llescada, xef de pernil i frankfurts de pernil
Vic (Osona)
Pere Pareta
Tomates de penjar i blat de moro
 
Verges (Baix Empordà)
Marta Solà
Cabrit
 
Cistellà (Alt Empordà)
David i Imma
Xocolata de crespià, llegums en conserva i secs, infusions
 
Crespià (Pla de l’Estany)
Alba Falgars
Fruita
 
Torroella de Fluvià (Alt Empordà)
Cellers Burgos Porta
Vins
 
Poboleda (Priorat)
Eco Riera
Carn fresca de porc ecològica: fuet, llonganissa, bull blanc, botifarra blanca
Sant Esteve d’en Bas (La Garrotxa)
ADV Ecològica Gent del Camp
Vi, most, fruit secs, verdura
Valls (Alt Camp)
Hortec
fruita i verdura
Barcelona (Barcelonès)
Supermercats Veritas
Supermercat
Barcelona (Barcelonès)
Ecocítrics Ebre - Sènia
Cítrics
 
Terres de l’Ebre
Associació d'Oleïcultors del Priorat
Oli d'oliva
 
Falset (Priorat)
Verdures Ecològiques Joan Castellà
Verdures de temporada
 
Amposta (Montsià)
Cal Valls
Conserves vegetals de tomàquet, pebrot escalivat, llegums, olives...
Sucs de fruita de poma, pera, taronja, mandarina, raïm...
Melmelades, codonyat i altres.
Fruita i Verdura fresca l’Hort de Ponent.
 
Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell)
Albet i Noya
Vins
 
Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès)
Fruita Ecològica de Lleida
Fruita vària i horta
 
Lleida (Segrià)
Natureco
Pasta alimentària
 
Moià (Bages)
Oleander Aliments Ecològics
Fruits secs, pates vegetals, magicao
 
Vinyols (Tarragona)
Casa Pardet
Vins i vinagres
 
Verdú (Urgell)
 
1
Vídeos
Vídeos
1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia