
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general d’Agricultura, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, ha presidit avui al matí a l’estand de Prodeca, la presentació del llibre Els formatges de Catalunya, editat per edicions 62 i el DAR. El coordinador d’aquest llibre ha estat Oriol Urgell, de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA).
Aquest llibre sobre formatges catalans abasta molt més que una simple relació de formatges del país, ja que s’endinsa també en altres aspectes com la història, la gastronomia, les tècniques d’elaboració, els lactis en general, la dietètica, els productes ecològics i un glossari formatger. El llibre també inclou aspectes pràctics com ara com conservar el formatges i consells per anar a comprar-ne.
El responsable del DAR ha agraït a tot els participants del llibre la seva contribució en aquesta primera compilació d’informació sobre els formatges de Catalunya i ha dit que Alimentària era el marc idoni per fer aquesta presentació. El conseller ha recordat que moltes de les petites indústries actuals que es dediquen a l’elaboració de formatge van néixer amb l’impuls de joves neorurals que van deixar la ciutat per anar al camp.
La dedicació al formatge en diverses zones de Catalunya és una conseqüència directa de la importància de la ramaderia a diferents comarques catalanes, una importància que s’ha de situar en el marc de la coneguda hegemonia de la ramaderia en el sector agrari català. Catalunya és un país essencialment ramader, ja que aquesta activitat aporta el 60% de la Producció Final Agrària. “Aquesta és una bona raó per realitzar projectes com aquest llibre, ja que d’aquesta manera es contribueix a assegurar la continuïtat del sector primari en diversos indrets”, ha dit el conseller .
Artesania alimentària
A Catalunya es produeix un fenomen de producció i comercialització que té molt a veure amb el formatge: l’artesania formatgera. En l’entorn rural de Catalunya hi ha una gran diversitat de petits establiments agroalimentaris dedicats a la producció, elaboració i comercialització d’aliments destinats al consum humà. Són l’exponent d’un teixit econòmic i social tant lligat al seu entorn com el conreu dels camps o les explotacions ramaderes.
La dimensió, la complexitat i el volum d’activitat d’aquests establiments és molt variable. També els processos productius i de comercialització són diversos, de manera que entre aquests establiments n’hi ha que operen sota sistemes tradicionals i d’altres que han incorporat noves tecnologies i equipaments sofisticats. Tanmateix, en formar part de la cadena alimentària, tots ells estan sotmesos al compliment d’un seguit de requeriments que tenen per objectiu garantir la seguretat alimentària.
Per tal de protegir tots aquests establiments d’artesania alimentària i facilitar el seu futur, la Generalitat de Catalunya va aprovar durant 2007 una legislació especifica que té com objectius de facilitar el treball i garantir la continuïtat d’aquests petites indústries artesanals..
13 de març de 2008