La nova convocatòria generarà una inversió d'uns 200 MEUR per a la millora d'una vintena més de barris i es preveu que s'adjudiqui abans de l'estiu. S'arribarà així a generar una inversió d'uns 1.000 MEUR en uns 90 barris amb les cinc convocatòries en marxa. El 46,2% de la inversió prevista fins ara s'adreça a la millora de l'espai públic, i el 22,2%, a equipaments.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha resolt obrir la cinquena convocatòria d’ajuts de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial una vegada el Govern de la Generalitat ha aprovat les despeses d’un abast plurianual de 99 MEUR. Amb la publicació demà al DOGC d’aquesta resolució, s’obrirà una nova convocatòria a la que es podran acollir una vintena de barris de Catalunya.
Aquests ajuts de la Generalitat, que sumen 99 MEUR, es destinen a cofinançar fins a un 50% dels projectes de rehabilitació i millora de barris de municipis d’arreu de Catalunya. Així, amb les aportacions dels respectius ajuntaments, la propera convocatòria generarà un volum d’inversió global de 198 MEUR.
Una vegada publicada al DOGC l’obertura de la convocatòria, els ajuntaments que així ho desitgin tindran un termini de dos mesos per presentar els seus projectes de millora i rehabilitació de barris. Es preveu adjudicar els ajuts d’aquesta cinquena convocatòria abans de l’estiu.
D’aquesta manera, i amb les cinc convocatòries en marxa, s’estarà generant ja inversions per valor d’uns 1.000 MEUR en uns 90 barris d’arreu de Catalunya.
70 barris i 700.000 persones beneficiades
Fins ara s’han resolt quatre convocatòries d’ajuts de la Llei de barris. En tots quatre casos, l’aportació de la Generalitat va ser de 99 MEUR i la inversió total per convocatòria, incloent-hi l’aportació municipal, arribava als 198 MEUR.
Per tant, entre les quatre convocatòries s’han concedit ajuts a 70barris, per un import total proper als 400 MEUR, que hauran generat una inversió de prop de 800 MEUR, tot beneficiant a unes 700.000 persones. Les obres en la gran part dels casos s’estan executant i les millores urbanístiques i socials comencen a esdevenir una realitat.
Una vegada s’adjudiqui la cinquena convocatòria, la inversió generada pels ajuts de la Llei de barris arribarà als 1.000 MEUR.
L’èmfasi: espai públic i equipaments
Els projectes beneficiaris dels ajuts concedits fins ara abasten un ampli ventall d’actuacions, des de la pavimentació de carrers a la reparació de cobertes d’edificis, la creació de centres cívics o el cablejat dels immobles per permetre als residents l’accés a Internet. Les millores pel condicionament físic dels barris es complementen sovint amb intervencions socioeconòmiques, com ara la posada en marxa de serveis de conciliació laboral i familiar o de dinamització del comerç de barri.
De les possibilitats d’intervenció que la Llei ofereix, els municipis han enfasitzat la rehabilitació de l’espai públic dels barris i la necessària dotació d’equipaments en els seus projectes. Així, el 46,2% de la inversió total prevista a les quatre convocatòries resoltes s’adreça a la millora de l’espai públic, seguida per un 22,2% del pressupost adreçat a la construcció o ampliació d’equipaments.
A continuació se situa la inversió en rehabilitació d’edificis, amb un 9,3% del total; els programes d’intervenció socioeconòmica, amb un 8% del pressupost, i la millora de l’accessibilitat, amb un 6,9%.
La Llei de barris
La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial té com a objectiu promoure la rehabilitació global de barris per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees, i afavorir, d’aquesta manera, la cohesió social.
Per aconseguir-ho, estableix la creació d’un fons a disposició dels ajuntaments que presentin projectes d’intervenció integral que tinguin com a objectiu la millora urbanística, social i econòmica de barris. Les aportacions de la Generalitat són destinades a cofinançar aquestes projectes.
Una Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris és l’encarregada d’analitzar els projectes presentats i proposa quins poden ser finançats i per quina quantia al conseller de PTOP, que adopta la resolució definitiva.
Els criteris per a determinar les àrees que poden beneficiar-se dels ajuts tenen en compte si pateixen dèficits en equipaments, presenten problemes demogràfics com l’envelliment de la població, o tenen dificultats de desenvolupament econòmic. Així, es valora que els projectes incloguin millores de l’espai públic, rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis, incorporació de les tecnologies de la informació, provisió d’equipaments, supressió de barreres arquitectòniques, foment de la sostenibilitat, equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i equipaments o programes que comportin una millora social, urbanística i econòmica. D’altra banda, la Comissió té en compte el criteri d’equitat territorial.
21 de febrer de 2008
S'annexa nota de premsa amb els mapes i les dades d'inversió de cadascuna de les convocatòries
