Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia inicia l'aplicació d'una eina que avalua el risc de reincidència de tota la població penitenciària

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha presentat aquest matí l'eina Riscanvi, que s'aplicarà a tots els interns dels centres penitenciaris.

query_builder   6 juliol 2009 13:57

event_note Nota de premsa

Justícia inicia l'aplicació d'una eina que avalua el risc de reincidència de tota la població penitenciària

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha presentat aquest matí l'eina Riscanvi, que s'aplicarà a tots els interns dels centres penitenciaris.

Montserrat Tura ha recordat que "amb l'aplicació d'aquesta eina, el Departament de Justícia dóna compliment a la recomanació de la Comissió per a l'estudi de les mesures de prevenció de la reincidència en delictes greus, d'establir un procediment tècnic de valoració de risc".
2010/11/02/10/04/aee207de-3523-44aa-89d3-88e078ee0c0a.flv
El Departament de Justícia ha iniciat l’aplicació d’una eina que permet avaluar el risc de reincidència de la població penitenciària en delictes violents. Aquest nou instrument, anomenat Riscanvi, l’utilitzaran l’any 2010 tots els professionals de rehabilitació dels centres penitenciaris catalans després de seguir un curs formatiu per aprendre a utilitzar-lo. 
 
L’escala Riscanvi s’aplicarà, per primera vegada, a tota la població penitenciària i no únicament als interns que han comès un delicte violent. Alguns dels avantatges que comporta l’aplicació d’aquest instrument respecte d’altres eines de valoració del risc és que permet avaluar la conducta violenta dels interns dins i fora del centre penitenciari i que diferencia el risc de comissió d’un nou delicte del risc de trencament de condemna.
 
La consellera de Justícia ha assegurat que aquest instrument “ha de servir per establir un sistema d’avaluació del risc per a aquells que compleixen penes de privació de llibertat en els centres penitenciaris de Catalunya”. Segons Montserrat Tura, l’aplicació del Riscanvi “permetrà millorar la intervenció i el tractament dels interns”.
 
Per a la consellera, “amb aquesta nova eina -que replanteja l’avaluació inicial de tots els interns i el seu tractament- contribuïm a prestar un servei penitenciari més integral, més evolucionat, més madur i més eficient”. Es tracta del sistema d’avaluació del risc més evolucionat que existeix a Europa”, ha afegit Tura, tot recordant que “és impossible assegurar el risc zero de reincidència”.
 
Així, el Riscanvi millora la detecció dels interns que tenen alt risc de conducta violenta amb independència del delicte que hagin comès, alhora que fa prediccions dinàmiques ajustades als canvis de l’intern.
 
A més, aquesta escala aporta informació sobre els següents àmbits d’avaluació: violència autodirigida (suïcidi, intents de suïcidi i autolesions); violència intrainstitucional (violència física i/o sexual entre interns o contra el personal penitenciari); reincidència violenta (reingrés penitenciari per delicte violent), i trencament de condemna (no retorn, sortides programades, etc.).
 
Estudi i elaboració de l’escala Riscanvi
 
El procés d’elaboració d’aquesta escala ha tingut una durada de 16 mesos: del gener de 2008 a l’abril de 2009. Durant aquest procés, s’ha elaborat un protocol de recollida de dades: tant automàtiques (que provenen del Sistema informàtic penitenciari de Catalunya) com manuals (obtingudes dels expedients de la població interna), que s’han aplicat a una selecció aleatòria de 900 casos, una quarta part dels quals són casos de control (població penitenciària a la qual no s’ha aplicat aquesta eina per tal de poder-ne comparar els resultats).
 
Per avaluar aquesta eina, s’han comparat altres instruments de valoració del risc que s’utilitzen en diversos sistemes penitenciaris. Especialment, s’ha estudiat l’Oasys, l'eina d’avaluació del risc de reincidència dels delinqüents utilitzada a la Gran Bretanya. 
 
El grup de treball de l’escala Riscanvi està format per un coordinador i un equip de validació integrat pels mateixos professionals dels centres penitenciaris de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia, que treballen habitualment en els programes de delictes violents; el Grup d’Estudis Avançats sobre Violència (GEAV) de la Universitat de Barcelona, i un equip de l'Àrea d'Investigació del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.
 
Pla de formació e-Riscanvi
 
Amb l’objectiu que tots els comandaments intermedis i tots els professionals de rehabilitació dels centres penitenciaris i dels serveis socials aprenguin a utilitzar l’eina informàtica e-Riscanvi, el Departament de Justícia ha posat en marxa un Pla de formació, en tres fases,  que tindrà una durada aproximada d’un any.
 
La formació serà a càrrec de l’equip que ha validat aquesta eina, els professors universitaris implicats i el mateix director de coordinació del projecte Riscanvi. En finalitzar cada fase de formació, es preveu un període d’aplicació i revisió per detectar les mancances del sistema i incorporar-les a l’eina informàtica abans de continuar amb el següent grup de formació.
 
En la primera fase de formació, que s’ha dut a terme des del mes d’abril fins al mes de juny de 2009, han seguit el curs de formació un total de 134 professionals de rehabilitació dels centres penitenciaris. En concret, un grup de comandaments intermedis, els equips de violència de tots els centres, un equip especialitzat del Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona (la Model) i l’equip del Centre Obert 1 de Barcelona.
 
La segona fase de formació, que tindrà lloc des del proper mes de setembre  fins a finals d’any, afectarà un total de 200 professionals. Així, seguiran aquest curs un grup de comandaments intermedis, els professionals de rehabilitació de diferents centres penitenciaris: Lledoners, Joves, Ponent, Tarragona i centres oberts de Lleida i Barcelona 2.
 
La tercera fase de formació, que durarà fins a la Setmana Santa de l’any 2010, afectarà uns 380 professionals que formen part de la resta d’equips dels centres penitenciaris.
 
Recomanacions de la Comissió per a l'estudi de les mesures de prevenció de la reincidència en delictes greus
 
L’estudi, l’elaboració i la implantació del sistema Riscanvi en els centres penitenciaris catalans responen a la voluntat del Departament de Justícia de donar compliment a una de les recomanacions que  proposava la Comissió per a l'estudi de les mesures de prevenció de la reincidència en delictes greus, en la qual es demanava a les administracions, especialment, "establir un procediment tècnic de valoració del risc”.
 
Aquesta Comissió es va crear el juliol del 2007 per donar resposta a la creixent preocupació social davant l’excarceració de persones que, un cop acabada la seva condemna, presentaven un pronòstic d’alt risc de reincidència.
 
Els objectius de la Comissió, que va ser impulsada pel Departament de Justícia de la Generalitat i per la Fiscalia Superior de Catalunya, eren l’elaboració de propostes de modificació legislativa per actuar de manera preventiva en delictes que afecten la vida o la llibertat sexual, la millora de la coordinació entre les diferents administracions implicades i el plantejament de noves accions per millorar l’atenció a les víctimes.
 
La Comissió per a l'estudi de les mesures de prevenció de la reincidència en delictes greus ha estat formada per professionals de reconegut prestigi del món del dret, la seguretat, la universitat, la medicina i la comunicació, entre altres àmbits.
 

1  

Vídeos

Vídeo: la consellera Tura destaca la importància del Riscanvi com a eina per avaluar el risc de reincidència

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia