Ahir dimecres es va celebrar al Palau de la Generalitat un acte de reconeixement als 16 investigadors de Catalunya han obtingut una Starting Grant del Consell Europeu de Recerca
Dijous, 21 de febrer de 2008. L’acte de reconeixement als investigadors que han obtingut una Starting Grant del Consell Europeu de Recerca, celebrat ahir 20 de febrer al Palau de la Generalitat, va ser presidit pel conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; la comissionada per Universitats i Recerca, Blanca Palmada; el president de la Barcelona Graduate School of Economics, Andreu Mas-Colell; i el director d’ICREA, Jaume Bertranpetit.
Els investigadors que han obtingut la beca són: Mark Isalan, Ben Lehner i Hernán López-Schier, tots tres del Centre de Regulació Genòmica (CRG); Joan Seoane, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Pietro Gambardella i Fernando Moreno Herrero, de l’Institut Català de Nanotecnologia; Pau Gorostiza, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya; Eduard Batlle, de l’Institut de Recerca Biomèdica; Alexander Fidora i Antoni Calvó-Armengol de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Iñaki Ruiz-Trillo i Lluïsa Maria Lois, de la Universitat de Barcelona (UB); Marta Reynal-Querol i Jan Eeckhout de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Thomas Shäfer, de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Andreu Llobera, del CSIC; i Antonio Acín, de l’Institut de Ciències Fotòniques. Durant l’acte, es va tenir un record especial per Antoni Calvó-Armengol, mort recentment.
El Consell Europeu de Recerca té com a objectiu principal promoure la recerca de frontera en tots els camps del coneixement amb la distribució de fons europeus. Per aconseguir aquesta finalitat, ha creat la convocatòria Starting Grants, que ha rebut més de 9.000 propostes, de les quals se n’han seleccionat finalment 300, amb criteris basats exclusivament en l’excel·lència científica. Aquest col·lectiu tindrà el suport del Consell Europeu de Recerca per realitzar els seus projectes durant un període que va de 3 a 5 anys, amb dotacions pressupostàries que poden arribar als 2 milions d’euros per projecte.
Dels 300 investigadors seleccionats, 25 treballen en institucions de recerca de l’estat espanyol, i d’aquests, dos terços, un total de 16, treballen a centres de recerca i universitats catalanes (el 5,3% del total europeu).
Aquesta convocatòria del Consell Europeu de Recerca busca el reconeixement del talent científic sense cap condicionant d’àmbit estatal, de manera que es poden identificar els millors investigadors que treballen a Europa, i se supera la visió més limitada que se’n té en les valoracions internes dels diferents estats membres.
Mark Isalan
És doctorat en biologia molecular per la Universitat de Cambridge. Actualment, és cap del grup d’Enginyeria de Xarxa Gènica del Programa de Biologia de Sistemes del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Aquest grup treballa en xarxes gèniques d’enginyeria sintètica per controlar l’expressió gènica en cèl·lules i construir patrons d’organització.
Ben Lehner
Aquest investigador ICREA és doctorat per la Universitat de Cambridge, s’ha especialitzat en Genòmica Funcional i la seva àrea de recerca és la biologia de sistemes. Actualment, és el cap del grup de sistemes de metazoos del CRG. Aquest grup estudia com els components dels sistemes vius treballen junts per formar sistemes biològics complets.
Hernán López-Schier
Des del 2006, aquest investigador Ramon y Cajal és cap del grup del Programa de Cèl·lules i Biologia del Desenvolupament del CRG. La recerca d’aquest grup se centra en la comprensió dels principis fonamentals que governen el desenvolupament dels teixits i els òrgans als vertebrats. A llarg termini, els seus estudis mostrarien com els òrgans sensorials es desenvolupen i regeneren, i com la seva organització i funció cel·lular es mantenen al llarg de la vida.
Joan Seoane
És doctorat en Química per la Universitat de Barcelona i s’ha especialitzat en oncologia molecular. Aquest professor d’investigació ICREA és el cap del grup d’investigació en expressió gènica i càncer de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’objectiu de la seva recerca és entendre els mecanismes moleculars involucrats en l’inici i progressió del càncer.
Pietro Gambardella
Aquest professor d’investigació ICREA s’ha doctorat en Fìsiques a la Universitat de Genova. S’ha especialitzat en magnetisme en sistemes de matèria condensada i nanoestructures i és cap del grup de Manipulació Atòmica i Espectroscòpia a l’Institut Català de Nanotecnologia.