En el que ha estat la conferència inaugural de la III Jornada d’Acolliment Lingüístic, celebrada al Complex Educatiu de Tarragona, el director dels Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania de Tarragona, Jordi Tous, ha destacat aquest divendres el ventall de possibilitats que obrirà la nova Llei d’Acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya. Tous ha subratllat que es tracta d’una “iniciativa jurídica pionera al sud d'Europa, amb la que Catalunya es reconeix a si mateixa com una societat acollidora”. El director dels Serveis Territorials ha explicat que la nova legislació, que té com a paraigua legal l’Estat d’Autonomia de Catalunya, es convertirà en una caixa d’eines que donarà formació, drets i deures a les persones nouvingudes per tal que puguin integrar-se a la nova societat d’acollida.
”La Llei d'Acollida en cap cas planteja accions per a la integració vinculades a drets socials; allò que sí que volem és vincular les accions d'integració al drets de ciutadania, esforços d'integració a canvi de drets de ciutadania”, ha argumentat el director del Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania de Tarragona. Un dels objectius és que la voluntat d’integració dels nouvinguts es tingui en compte com un element positiu. Tous ha avançat que la nova legislació oferirà, entre d’altres recursos, cursos de 135 hores de formació en llengua catalana, de caràcter voluntari, per a persones en una primera fase d’acollida. En un tercer nivell, la Llei d’Acollida desplegarà programes d’acollida dirigits a les pròpies empreses que contractin persones immigrades. També s’oferirà material pedagògic als immigrants, un servei unificat de traductors per a tot el territori català i un campus virtual. En definitiva es donarà cobertura legal a totes les polítiques d’acollida impulsades pel Govern català, segons ha especificat Jordi Tous.
”Tota política d'acollida i d'acomodació de la ciutadania resident a Catalunya és també una política lingüística”, ha subratllat Jordi Tous. Amb tot, un dels objectius bàsics del Govern és “assegurar la pràctica de la llengua catalana com a vehicle propi de comunicació social, econòmica, política i cultural, per facilitar l'acomodació i garantir la igualtat”. La llengua catalana és, segons ha subratllat Jordi Tous, “el ciment que garanteix la cohesió social a la nostra nació, tots els nouvinguts han de poder comunicar-se en català”.
La nova Llei d’Acollida es desplegarà de la mà del món local, amb els ajuntaments i els consells comarcals, seguint un model “descentralitzat”, segons ha explicat el director dels Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania. La nova legislació, les bases de la qual ja es poden consultar (http://www.gencat.net/benestar/immi/pdf/bases_llei_acollida.pdf) s’ha elaborat amb l’experiència de més de 20 anys de la feina d’entitats i ens locals diversos amb els nouvinguts.
29 de febrer de 2008