L'objectiu és difondre la cuina catalana i promoure els productes del territori

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, i el president del col·lectiu Joves Cuiners, Jordi Jacas, ha presidit aquesta tarda a l’Escala la Beca Internacional Ferran Adrià, una iniciativa que pretén difondre la cuina catalana al món, aconseguint més prescriptors internacionals dels productes catalans. La beca s’ha presentat aquest dimarts coincidint amb un sopar d’homenatge als productes catalans.
A través de la iniciativa, es premiarà un cuiner jove estranger perquè, amb una estada a Catalunya, concretament a l’Escala, pugui conèixer més de prop els productes i la cuina catalana. De la seva estada, a més, n’han de sortir noves propostes culinàries en base als productes del territori.
La cuina catalana viu el millor moment de la història gràcies a l’èxit i la gran projecció internacional de cuiners de gran prestigi, entre els quals destaca la figura de Ferran Adrià, considerat el millor cuiner del món. De fet, els cuiners són els millors ambaixadors de la cuina catalana i dels seus productes. Paral·lelament, estudiants de cuina i cuiners professionals s’interessen per la cuina catalana i l’evolució que ha viscut des de la tradició cap a la innovació de la mà de grans professionals que projecten Catalunya la món com un país d’excel·lència gastronòmica. És el cas de Ferran Adrià, que s’ha implicat d’una manera activa i entusiasta en aquest projecte ambiciós adreçat a futurs prescriptors de tot el món, amb l’apadrinament i la cessió del seu nom. En aquest sentit, el responsable del DAR ha agraït la implicació de Ferran Adrià en aquesta iniciativa i ha afirmat que “deixant el seu nom ha fet un gran favor a la beca ja que permetrà que assoleixi un gran prestigi”.
Per aquest motiu, el DAR, a través de Prodeca, l’Ajuntament de l’Escala i Joves Cuiners han decidit organitzar la Beca Internacional Ferran Adrià. L’objectiu final de la beca és la creació d’un grup de professionals, originaris de diferents punts del món, que esdevinguin prescriptors de la cuina i els productes catalans.
El conseller Llena ha explicat que des del DAR s’està apostant per una nova fórmula de difusió i promoció dels productes agroalimentaris i de la cuina catalana. Prova d’això és, que a més d’impulsar la beca Internacional Ferran Adrià, el passat 25 de març el DAR va signar un conveni de col·laboració amb The Culinary Institute of America (considerada com el Harvard de la gastronomia) i la Fundació Alícia per al desenvolupament de projectes d’intercanvi en l’àmbit de la recerca, l’educació alimentària i la salut. Precisament, demà s’iniciaran aquests mòduls de formació a la seu del CIA a Nova York. El doctor Ramon Estruch i el xef i propietari del restaurant La Gresca de Barcelona, Rafa Penya, seran els encarregats d’iniciar aquest mòdul formatiu en alimentació, salut i cuina catalana en aquesta prestigiosa institució acadèmica que forma anualment professionals de la gastronomia als Estats Units.
El conseller ha volgut ressaltar que amb iniciatives com aquestes des de la Generalitat de Catalunya s’està vetllant per tal de crear generadors d’opinió que donaran a conèixer el nostre país arreu del món. “En el fons, es tracta de campanyes de promoció dels nostres cuiners i dels nostres productes de manera intel.ligent i fidelitzada”.
La beca, que porta el nom de Ferran Adrià, com a reconeixement al cuiner català més internacional, està adreçada a estudiants d’últim curs o acabats de graduar en cuina de fora de l’estat espanyol. El guanyador farà una estada de tres mesos a la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries, a l’Escala, durant els quals farà pràctiques en un restaurant, visitarà empreses per conèixer processos productius, realitzarà una jornada de treball a la Fundació Alícia i haurà de desenvolupar un projecte gastronòmic relacionat amb els productes catalans. El becari tindrà un tutor, proposat per Joves Cuiners i acceptat pel Jurat de la Beca, compost per Antoni Massanés, Joan Roca, Jaume Subirós, Jordi Sargatal, Jordi Jacas, Pau Arenós, Salvador Garcia, Pep Palau, Venanci Grau i el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural com a president.
Per optar a la beca, els candidats hauran de presentar una proposta de recepta innovadora que inclogui almenys un producte català com a ingredient principal i dos més com a secundaris. Quan acabi l’estada, el cuiner becat haurà de presentar al jurat – format per cuiners, restauradors, periodistes gastronòmics i prescriptors – el projecte gastronòmic que haurà desenvolupat i que el mateix jurat valorarà d’acord amb un barem de qualitat i innovació.
6 d’octubre de 2009



