Rosa Cubel i l'enòleg Joan Asens
Rosa Cubel i l'enòleg Joan Asens

La directora general d'Agricultura, Ramaderia i Innovació, Rosa Cubel, acompanyada dels directors dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona i les Terres de l'Ebre, Antoni Sans i Antoni Espanya, respectivament, ha visitat les comarques del Priorat i la Terra Alta per conèixer "in situ" el funcionament de la targeta vitivinícola de Catalunya, una nova eina pionera a tot l'Estat.

 

L'any 2003 és va crear el Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC), registre únic del DAR i les Denominacions d'Origen (DO), d'acord amb la llei 15/2002 d'ordenació vitivinícola de Catalunya. En una primera etapa es va revisar i actualitzar el registre i en una segona etapa, el que "es pretén és controlar la traçabilitat (del raïm a la botella) i el potencial vitícola de Catalunya", ha explicat Cubel.

 

Per tal de dur a terme aquesta segona etapa, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural conjuntament amb l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), i amb la col·laboració dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen vinícoles, ha posat en marxa la targeta vitícola única a tot el territori de Catalunya amb la finalitat de millorar i agilitzar la informació de les entregues de raïm de tots viticultors/es de Catalunya, per tal que al final de la campanya puguin fer l'esborrany de la declaració de collita.

 

La directora general d'Agricultura, Ramaderia i Innovació, Rosa Cubel, ha explicat que en l'anterior campanya es va fer una prova pilot, que va incorporar a la DO Costers del Segre en tota la seva extensió i a la DO Terra Alta en la comunicació de dades i en l'esborrany automàtic de la declaració de collita. D'altra banda, la targeta es va implantar a Costers del Segre amb codi de barres i a Terra Alta amb xip, la qual cosa ha permès avaluar els pros i contres de cada sistema i així prendre una determinació de cara a la campanya vitivinícola 2007/2008 de quin seria el sistema més eficaç per a implantar-la a totes les Denominacions d'Origen  de Catalunya.

 

Cubel ha afirmat que el fet de posseir la targeta i lliurar el raïm amb el seu suport, suposa avantatges tant per al viticultor, les Denominacions d'Origen i al celler, ja que podran tenir la comptabilitat del raïm i el DAR podrà proporcionar l'esborrany automàtic de la Declaració de Collita en aquest primer pas. Segons Cubel, gràcies a la implantació de la targeta "s'han pogut obtenir les dades de la verema més àgil i fàcilment respecte a les campanyes anteriors".

 

La targeta vinícola, una eina eficaç pel sector

 

L'objectiu de la targeta vitícola de Catalunya és la creació de la targeta única de lliurament de raïm per a tots els viticultors de Catalunya i, gestionar les pesades de raïm a través del Registre Vitivinícola de Catalunya. D'aquesta manera és podrà proporcionar una eina de gestió per als cellers i cooperatives per la seva pròpia comptabilitat, als Consells Reguladors per portar un control de qualitat sobre les vinyes i el vi del seu territori, al viticultor per saber en tot moment el saldo dels seus lliuraments i facilitar al final de campanya l'esborrany de la Declaració de Collita i a l'INCAVI i al DAR, per mantenir el RVC actualitzat i amb dades reals de la producció.

 

A partir de la informació de les parcel·les que té inscrites cada viticultor en producció al RVC, s'ha elaborat la targeta vitícola que s'ha entregat a tots els viticultors de Catalunya. La targeta vitícola única és el document que acredita al viticultor/a a poder fer entrega als cellers elaboradors de la producció de raïm amb destinació a la vinificació, procedent de les parcel·les vitícoles que figuren al Registre Vitivinícola de Catalunya. La informació que consta a la targeta és: Nom i cognom del viticultor, NIF, data d'emissió, consells reguladors associats i codi de barres identificatiu. En total, el DAR ha generat 14.786 targetes amb les quals s'han registrat 115.876 pesades a data d'avui amb un total de 319.339.087 quilos de raïm.

 

Els consells reguladors de les denominacions d'origen vinícoles han entregat les targetes als inscrits als seus consells reguladors. Per altra banda des del DAR s'han tramès les targetes als viticultors que no consten inscrits a cap consell regulador. Així mateix el DAR, a través dels consells reguladors de les denominacions d'origen vinícoles ha lliurat els lectors de targetes als cellers de Catalunya.

 

La directora general d'Agricultura, Ramaderia i Innovació, Rosa Cubel, ha explicat que per tal de fer difusió de la implantació de la targeta vitivinícola, des de la seva direcció s'han tramès cartes informatives de la implantació de la targeta vitivinícola als cellers i als viticultors de Catalunya, s'han organitzat jornades de formació als cellers, les DO i al personal de la DAR, així com manuals d'usuari de cellers. A més a més, pel bon funcionament en la implantació de la targeta, s'ha fet assistència tècnica a nivell d'informàtica i de lectors, ha afegit Cubel.

 

D'altra banda, des del DAR s'ha posat a disposició dels cellers dues aplicacions per fer l'entrada de dades de pesades de raïm de la campanya en curs: una mitjançant aplicació on-line (que requereix Internet i previ codi del RVC), i una altra aplicació que es pot descarregar des de la pàgina web del DAR i que genera uns fitxers amb tota la informació de les pesades dels viticultors, que seguidament s'envia a la DO de primer destí del raïm per tal que les incloguin ells mateixos al sistema RVC de forma automàtica. "Per donar més cobertura, s'ha respectat el sistema d'aquells cellers que ja eren posseïdors d'un sistema informàtic de pesades de raïm i que de forma senzilla l'han modificat per adaptar-se al sistema integrat d'entrada de pesades de raïm", ha dit la directora.

 

Actualment, en el Registre Vitivinícola de Catalunya hi ha 95.381 parcel·les inscrites, l'equivalent a 57.288,52 hectàrees en producció. A Catalunya hi ha 11 Denominacions d'Origen, la DO cava i 473 cellers elaboradors vitivinícoles.

9 d'octubre de 2007

 

1  

Imatges

Fotografía de Rosa Cubel i l'enòleg Joan Asens

Fotografía de Rosa Cubel i l'enòleg Joan Asens 1947