- Per desenvolupar les iniciatives del Pla, els Departaments d'Innovació, Universitats i Empresa, i de Medi Ambient i Habitatge han signat avui un acord amb associacions professionals i empresarials del sector.
- El pla, presentat avui pels consellers d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, preveu, entre d'altres accions, la creació del Catalan Water Partnership, organisme que agrupi tots els actors del clúster i organitzi i estructuri el sector català de l'aigua.
- La resta d'eixos d'actuació del pla incideixen en la millora del coneixement i accés als mercats estratègics, el foment d'aliances estratègiques en els mercats, les missions empresarials, la coordinació del sector públic i privat per una política conjunta a l'exterior, l'exploració de futures actuacions dins el segment de les energies renovables, el desenvolupament de les energies renovables i la difusió de les eines de finançament existents.
El Pla per a la Internacionalització del Sector Medi Ambient 2007/08, presentat avui pels conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, suma per primer cop, esforços públics i privat per enfortir l'expansió internacional de les empreses catalanes del sector.
Entre les iniciatives del pla destaca la creació del Catalan Water Partnership, un organisme que agrupi tots els actors del clúster, organitzi i estructuri el sector català de l'aigua, i coordini les accions internacionals d'empreses, associacions i centres d'R+D.
El Pla per a la Internacionalització del sector del Medi Ambient 2007-2008, impulsat pel Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA), organisme adscrit al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) contempla un paquet de 9 iniciatives.
Aquestes iniciatives incideixen en eixos d'actuació com la millora del coneixement i accés als mercats estratègics, el foment d'aliances estratègiques en els mercats, les missions empresarials, la coordinació del sector públic i privat per política conjunta a l'exterior, l'exploració de futures actuacions dins el segment de les energies renovables, el desenvolupament de les energies renovables i la difusió de les eines de finançament existents.
En aquest context i per desenvolupar les iniciatives del Pla i amb la voluntat d'implicar als diferents agents del sector, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, han signat avui un acord amb el l'Associació Catalana d'Enginyers i Consultories de Medi Ambient, l'Associació de Sociedades Especializadas en Medio Ambiente, l'Associació Aqua España, la Fundació Fòrum Ambiental i el Consell General de Cambres de Catalunya.
El conseller Huguet ha encoratjar el sector privat per internacionalitzar-se a partir de la col·laboració. Segons Huguet, "oportunitats hi ha, però cal que les empreses, especialment de pimes, adoptin la cultura de la cooperació", i ha afegit que "no estem inventant res, cal que les pimes surtin de l'individualisme i cooperin per competir a l'exterior".
De la seva banda, el conseller Baltasar s'ha felicitat per "aquesta iniciativa coordinada que aplega les empreses dels sector del medi ambient i ambdós departaments" però ha remarcat que "aquest és simplement l'inici d'un llarg procés que ha de permetre enfortir el sector a Catalunya, promoure la seva internacionalització i articular millor el treball de la Generalitat de Catalunya envers aquest sector".
Context: Pla per a la Internacionalització de l'Empresa Catalana 2005-2008
El desenvolupament socioeconòmic de països i regions comporta una major conscienciació mediambiental de la societat, i com a conseqüència, l'aplicació d'un conjunt de legislacions per afavorir els processos productius nets que afavoreixin un desenvolupament sostenible. El caràcter estratègic d'aquesta activitat i la seva capacitat per a generar riquesa fan del sector mediambiental una activitat emergent i de futur.
El Pla per a la Internacionalització del sector del Medi Ambient segueix les directrius marcades pel Pla per a la Internacionalització de l'Empresa Catalana 2005-2008 impulsat pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, mitjançant el COPCA i que forma part de l'Acord Estratègic i per a la Competitivitat. Entre els seus eixos d'actuació, el Pla per a la Internacionalització de l'Empresa Catalana incideix especialment en la internacionalització de sectors estratègics, com ho és el sector del medi ambient.
Eixos d'actuació del Pla per a la Internacionalització del sector Medi Ambient 2007-2008
El Pla d'Internacionalització del sector del Medi Ambient 2007-2008 contempla iniciatives dins de cadascuna de les àrees de millora competitiva. Les accions, analitzades en funció dels eixos d'actuació són:
1.- Aprofundir en el coneixement dels mercats estratègics: En aquest àmbit, el pla contempla dues iniciatives.
D'una banda, la identificació i prospecció de mercats estratègics, amb l'elaboració d'estudis de mercats a tres països de l'Europa de l'Est per als sectors de l'aigua i del tractament de residus, respectivament, per tal de disposar d'un major coneixement de les oportunitats de negoci, vies d'entrada i característiques del sector als mercats de destinació. Així mateix, es preveu realitzar dues missions de prospecció comercial a un dels països identificats com a prioritats com a resultat dels estudis anteriors.
L'altra iniciativa incideix en la promoció exterior a fires dels sectors client i sector medi ambient. Durant la vigència del pla es donarà suport als segments de gestió d'aigües i tractament de residus mitjans accions de suport a les empreses que participin a salons com la Fira Pollutec Horizons, de Paris.
2.- Fomentar el desenvolupament d'aliances estratègiques per obrir mercats exteriors: En aquest eix d'actuació, el pla preveu dues iniciatives.
D'una banda, potenciar l'accés al mercat de la contractació pública internacional, amb dos seminaris de sensibilització i formació en oportunitats de negoci dins aquest segment de mercat (amb la possibilitat de complementar-ho amb estudis de mercat) i amb la promoció d'una missió mediambiental enfocada a la contractació pública internacional a l'àrea del Magreb.
L'altra iniciativa passa pel foment de missions empresarials, amb la planificació d'una missió empresarial a un país d'Amèrica del Sud per fomentar les relacions comercials i afavorir el desenvolupament d'aliances per entrar en aquest mercat i impulsar la col·laboració entre les empreses del sector i els Centres de Promoció de Negocis (CPNs) del COPCA, amb l'objectiu de localitzar partners o col·laboradors en els països de destinació.
3.- Coordinar els sectors públic i privat per una política comercial conjunta a l'exterior: Aquest eix d'actuació s'articula a través del Comitè de coordinació per a la promoció exterior del sector. D'una banda, s'elaborarà un acord de coordinació entre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'Agència Catalana d'Aigües (ACA) i el COPCA amb l'objectiu de coordinar les accions institucionals d'aquests organismes amb la presència d'empreses i associacions empresarials catalanes, i d'una altra es crearà un web promocional del clúster de tractament de residus i elaboració de material promocional.
Dins aquest eix d'actuació també s'incidirà en la dinamització de la comunitat d'interès del sector medi ambient, amb la creació d'una plataforma de networking i col·laboració que afavoreixi les sinèrgies entre els operadors empresarials i faciliti la coordinació dels agents sectorials.
4.- Vertebrar i promoure internacionalment el sector de l'aigua: Aquest eix d'actuació s'articularà la creació del Catalan Water Partnership, un organisme que agrupi tots els actors del clúster, organitzi i estructuri el sector català de l'aigua, i coordini les accions internacionals d'empreses, associacions i centres d'R+D que necessitin una participació conjunta dins dels àmbits de comunicació, recerca i desenvolupament, promoció comercial i internacionalització.
L'objectiu d'aquest organisme és aconseguir un major grau de coordinació entre les empreses i entitats del sector per tal de capturar oportunitats i potenciar sinèrgies en àmbits com el desenvolupament de negocis i promoció exterior (amb la coordinació d'accions col·lectives internacionals publico-privades i amb la promoció internacional pel conjunt del sector...), el desenvolupament de xarxes, la transferència tecnològica i intercanvi de coneixement o la coordinació de recerca i foment de la formació.
En aquest sentit, el conseller Huguet, ha destacat la importància d'aquesta iniciativa, "ja que és dóna en un dels subsectors, el de l'aigua, amb més pes a Catalunya". Segons Huguet, "seria bo que, si l'aigua és un dels subsectors prioritaris, poguéssim oferir a Romania, per exemple, serveis d'aigua 'claus en mà'. Això seria una perfecta aplicació d'internacionalització del clúster del medi ambient".
5.- Explorar futures actuacions dins el segment de les energies renovables: El pla vol donar resposta a aquesta àrea de millora amb un apropament al sector de les energies renovables, per tal de disposar d'una caracterització en profunditat del dimensionament i les empreses que composen els diferents subsectors del sector de les energies renovables.
6.- Difondre les eines de finançament i altres mecanismes de suport a l'empresa: Per donar resposta a aquest objectiu el pla preveu Jornades de difusió i sensibilització. Realitzar, junt amb els agents especialitzats en aquest camps, una sèrie de jornades d'informació sectorial enfocades a la comunicació dels mecanismes de finançament per donar suport al procés d'internacionalització d'empreses.
Situació del sector del Medi Ambient a Catalunya
El sector del medi ambient a Catalunya l'integren un total de 1.261 empreses i dóna ocupació a uns 49.000 treballadors, segons dades de 2005 de la Fundació Fòrum Ambiental. Amb una facturació estimada, al 2005, de 3.982 milions d'euros, el 9% de les empreses del sector a Catalunya exporten. Les principals activitats de les empreses són la gestió i tractament ambientals, consultoria i assessorament, mentre que els principals àmbits d'actuació són els residus industrials, els residus municipals, l'energia i l'aigua.
El seu principal client és l'administració pública, ja que el 63% del sector a Catalunya treballa per alguna administració. La immensa majoria de les empreses del sector del Medi Ambient ¿el 88%¿ són empreses tecnològiques i el 46% preveu obrir noves línies d'activitat.
El sector del medi ambient a Catalunya ha experimentat un creixement de la seva facturació del 365% en la darrera dècada (del 1996 al 2005), gràcies a les grans inversions realitzades per millorar la gestió de residus, el tractament d'aigües, i a l'augment del pes de les energies renovables. Degut a aquest dinamisme, el sector està consolidant el seu pes a l'economia catalana i esdevenint una activitat puntera. No obstant això, en els darrers anys el sector presenta signes de madures, com s'evidencia en el fet que en el períodes 2001-2005, aquest creixement s'ha estabilitzat al voltant d'un 5% anual.
Davant d'aquesta situació, les opcions de creixement passen principalment per una diversificació de les línies de negoci i l'ampliació de l'activitat a nous mercats geogràfics.
D'altra banda, el sector del medi ambient a Catalunya té una estructura dual, amb un nombre reduït de grans empreses que facturen anualment més de 25 milions d'euros i que tenen una àmplia experiència internacional i un ampli nombre d'empreses de petita dimensió que concentren la seva activitat en el mercat local i amb una facturació mitjana de 3 milions d'euros anuals. La consolidació i internacionalització d'aquest segon grup d'empreses és un dels principals reptes del sector.
La tradició industrial catalana ofereix l'oportunitat d'aprofitar les seves estratègies d'expansió internacional d'aquests sectors més tradicionals (químic, alimentari, tèxtil, automoció...) per explorar sinèrgies amb els seus processos i el coneixement de gestió ambient amb l'objectiu de potenciar les possibilitats d'internacionalització de sector del medi ambient.
Analitzant el sector del medi ambient a Catalunya per activitat i per subsector, la majoria de les empreses ¿un 65%, treballen en una sola activitat, la qual cosa evidencia una certa especialització, respecte al segment de negoci. La consolidació del sector va de la mà de l'especialització de les empreses i això permet assolir una major experiència per a la seva activitat.
Per contra, pràcticament la meitat, operen en diferents subsectors ambientals. El subsector de residus és un dels més potents a Catalunya, i ha assolit un important nivell tecnològic. En l'últim any, s'observa un creixement molt notable dels serveis dirigits a l'energia i a l'aire, que passen per davant del que, tradicionalment era en tercer subsector: l'aigua. Aquest increment pot venir donar, en part, per la necessitat de controlar el consum energètic i per aspectes lligats a l'obligació de controlar les emissions de CO2.
Analitzat el sector per tipus de negoci, el grup d'empreses majoritari a Catalunya són les enginyeries i consultories, amb gairebé un 50% del total d'empreses. Gestors i operadors són el segon grup en importància amb un 30% d'empreses i finalment un 20% de les empreses es dediquen a la fabricació d'equips.
Així mateix, l'estructura del mercat del sector demostra que existeixen dos tipus de mercats segons la tipologia de projectes, els criteris de compra dels clients i les opcions estratègiques que presenten: el mercat públic i el mercat privat. Una tendència remarcable dins del sector públic és l'augment de la demanda de projectes "claus en mà", en els quals l'empresa adjudicatària s'encarrega d'integrar totes les activitats necessàries per dur a terme el projecte a més del finançament de tota l'operació.
Tendències del sector econòmic del medi ambiental al món
Les principals tendències del sector del medi ambient al món es concreten en:
- El mercat mundial del medi ambient creix per sobre del PIB mundial.
- Els països de l'OCDE encara concentren quasi el 90% del mercat mundial, però són força madurs en moltes especialitats i de difícil penetració.
- El mercat del medi ambient està molt lligat a la normativa i al seu grau d'exigència en el compliment i al nivell de desenvolupament econòmic.
- El sector de medi ambient és majoritàriament un sector de serveis. El 2010 el pes dels serveis se situarà al voltant del 80% de la facturació del sector.
- Les normatives locals dels països desenvolupats prioritzen en les seves accions la prevenció en origen o minimització com a estratègia ambiental per reduir la generació de residus, fet que beneficia les oportunitats de negoci per a les enginyeries i consultories.
- Un 80% d'aquest negoci es concentra en aigua i residus.
- El segment d'energia renovable i eficiència energètica és un dels que s'estima que tindrà un creixement més elevat.
- Països emergents (Europa de l'Est, Amèrica Llatina, Xina i resta de països asiàtics d'alt creixement) seran un mercat nou i creixent en els propers anys.
- Els països en vies de desenvolupament i emergents estan més oberts a la competència internacional.
1