
És el primer hospital de l’Institut Català de la Salut (ICS) que rep l’acreditació AMED i aplica el projecte Escales.
Els tres menjadors laborals de l’Hospital (que serveixen prop de 6.000 àpats diaris) s’incorporen al projecte, pioner a l’Estat espanyol en la promoció de la dieta mediterrània.
Els edificis principals de l’Hospital han col·locat senyalitzacions que promouen l’ús de les escales.
Projecte AMED
El Projecte AMED és un projecte dissenyat pel Departament de Salut que es desenvolupa en col·laboració amb els ajuntaments, els consells comarcals, els gremis de restauració i la Fundació Dieta Mediterrània; a Barcelona, també amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
Els objectius d’aquest projecte consisteixen a identificar i acreditar els establiments que ofereixen opcions d’alimentació mediterrània per als seus clients.
Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu exterior que els identifica com a establiments AMED. Es podran acreditar tots els restaurants o menjadors que compleixin els criteris, tot i que el projecte s’adreça principalment als establiments que ofereixen menú. Un 36% de la població adulta de Catalunya menja fora de casa entre 1-3 vegades a la setmana.
En aquests restaurants/menjadors laborals AMED, l’oferta garanteix:
- La utilització d’oli d’oliva per amanir i preparar els plats.
- Una àmplia oferta de verdures, hortalisses i llegums en els menús.
- Prioritat de peixos i carns magres en la confecció dels plats.
- Fruita fresca, abundant i de temporada com a postres.
- La inclusió de productes integrals.
- L’oferta de productes lactis amb baix contingut en greix.
- La difusió de material i informacions sobre alimentació saludable i estils de vida actius. Per obtenir-ne més informació, consulteu www.amed.cat.
A partir de la prova pilot a Granollers durant el 2007, el projecte s’està aplicant en la comarca del Vallès Oriental, Barcelona ciutat i el Barcelonès, principalment. També s’acrediten algunes cadenes de restauració. Durant aquest darrer trimestre s’ha iniciat l’acreditació de menjadors laborals de l’àmbit sanitari.
PROJECTES ESCALES
Per assolir un bon nivell de salut i mantenir-lo, actualment hi ha disponibles nombroses evidències científiques que recomanen fer activitat física moderada cada dia durant almenys 30 minuts 5 dies la setmana. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya de l’any 2006, la majoria de persones no realitzen la quantitat d’activitat física recomanada.
El 28,5% dels homes i el 32,8% de les dones de més de 14 anys afirmen que estan asseguts la major part de la jornada.
L’entorn laboral és un lloc idoni per incorporar l’activitat física a la vida diària, i pujar escales és una estratègia assolible i fàcil d’implementar, ja que es fa efectiva sobre recursos ja existents, sense requerir temps addicional. A més, facilita la consolidació d’una pràctica saludable dins de l’entorn on es realitzen una bona part de les activitats quotidianes.
Per dur a terme aquesta activitat s’utilitzen rètols ben visibles (adhesius i cartells), situats en llocs estratègics dels edificis (punts de decisió: recepció, ascensor, graons), amb missatges que promouen l’ús de les escales.
PAASPromoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable Aquestes accions d’acreditació de restaurants AMED i de promoció de l’ús de les escales formen part del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS). Dins d’aquest Pla, que es va iniciar a Catalunya l’any 2006, s’han dut a terme més de 50 accions en diferents àmbits (educatiu, comunitari, laboral i també sanitari). Per a més informació sobre el PAAS, podeu consultar: http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2622/index.html.



