- El conseller del Departament, Josep Huguet, ha presidit avui la presentació a càrrec de Salvador Anton, coautor del Pla i director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de la URV, dels detalls d’aquest pla que estableix les línies definitòries del model turístic que s’implantarà a Tarragona, Altafulla, Constantí i Roda de Barà.
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, i el director dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, ha presidit avui a Tarragona la presentació de les principals accions del Pla de Competitivitat Turística de la Tarraco Romana que marca les estratègies i objectius que es portaran a terme per consolidar Tarragona com una destinació de turisme urbà i la Tarraco Romana com una de les principals destinacions de turisme cultural de la Mediterrània. A l’acte també hi ha assistit el 2 tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i president del Patronat de Turisme de Tarragona, Sergi de los Rios, i el director de l’Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV, Salvador Anton, qui ha presentat el Pla
El Pla forma part dels Plans de Competitivitat –orientats a destins turístics de projecció internacional— del Pla del Turisme Espanyol Horitzó 2020, –pla que pretén que l’any 2020 el sistema turístic espanyol sigui el més competitiu i sostenible, aportant el màxim benestar social—, i comporta un conveni de col·laboració entre Turespaña (Instituto de Turismo de España), el Departament i el Consorci d’entitats locals format pel Consell Comarcal del Tarragonès i per tots els municipis del conjunt arqueològic romà (Tarragona, Altafulla, Constantí i Roda de Barà) inclosos dins la declaració del Patrimoni Mundial per la Unesco.
La orientació temàtica del Pla ve donada per la declaració, per part de la Unesco, de fins a 15 monuments romans localitzats en els municipis que son objecte de la proposta com a Patrimoni Mundial l’any 2000.
Dintre de les estratègies previstes hi són cohesionar com a destinació turística els espais que conformen la Tarraco Romana, generar una imatge de Tarragona com a capital cultural i de qualitat de vida als mercats emissors, vincular el patrimoni de Constantí com un actiu de la ciutat i desenvolupar una oferta innovadora de productes turístics a la ciutat i de turisme cultural a Roda de Barà i Altafulla són algunes de les estratègies que s’anuncien.
El Pla de Competitivitat està basat en potenciar un recurs clau, com és el patrimoni romà de la ciutat i dels tres municipis contigus, com a element clau per al posicionament exterior de la ciutat i, per tant, per a la captació de nous mercats internacionals que poden accedir a la ciutat gracies a la seva excel·lent connectivitat.
Per aconseguir els objectius establerts en el marc del Pla de competitivitat Turística de la Tarraco Romana, es portaran a terme les següents accions:
- Desenvolupar la tematització turística de l’espai de la romanització
- Desenvolupar la creació d’un ens mixt de gestió del turisme a la destinació
- Crear a Tarragona un producte relacionat amb la ciutat medieval i moderna sota l’eix de l’urbanisme i la romanització.
- Prioritzar els mercats geogràfics convertits en accessibles per l’AVE i pels city-breaks.
- Crear actius culturals propis i singulars amb projecció internacional, per reforçar la imatge de la ciutat i captar nous mercats.
- Consolidar i desenvolupar Tarragona com a destinació de creuers més enllà de la satel·lització generada per Barcelona.
- Organitzar el day-tryp cultural en el segment de turisme captiu de sol i platja.
- Reforçar el desenvolupament dels mercats geogràfics que genera l’aeroport de Reus.
- Optimitzar la gestió turística integrada i integral dels actius de la Tarraco romana
- Crear productes competitius de turisme cultural i urbà
- Millorar sinèrgies de turisme amb els actius de la ciutat, especialment el comerç.
- Liderar la creació d’una xarxa de ciutats capitals de les províncies de l’Imperi romà i de ciutats amb patrimoni monumental.
- Rehabilitar espais arquitectònics nobles com a nous equipaments hotelers
- Promoure el desenvolupament d’arquitectura singular i crear nou patrimoni.
- Generar una atmosfera cultural perceptible pel visitant, tant a la destinació com als mercats potencials.
- Desenvolupar el seguiment i gestió de fluxos mitjançant eines tecnològiques.