
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Xavier Vicens, ha presidit l’acte de commemoració del vintè aniversari del Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC), que ha tingut lloc avui, a la seu d’aquest organisme, a Reus, i que també ha comptat amb la participació del director general d'Alimentació del Govern d'Aragó, Ramon Iglesias.
El conseller ha destacat la trajectòria d’aquest Centre dedicat a garantir la seguretat dels aliments d’origen avícola, que ha crescut en experiència, recuros i activitats, millorant i ampliant àmbits i disciplines de treball, augmentant el nombre de col·laboracions amb altres institucions públiques, i amb empreses, cooperatives, associacions i agrupacions sectorials. I ho ha fet, com ha afegit Llena, amb un objectiu clar i plenament consolidat: esdevenir l’òrgan de vigilància sanitària de referència per a tot el sector, i un element indispensable per a garantir la correcta producció i comercialització dels seus productes. A més, cal recordar que des de 2001 és també el centre de sanitat avícola per a Aragó, i reconegut internacionalment per l’Associació Mundial de Ciència Avícola amb el rpemi a la “millor entitat mundial” (2000).
“Estem davant d’un centre de referència en sanitat avícola a Catalunya, des de 2001 també per a Aragó, i a nivell estatal, a més d’un exemple de col·laboració entre el sector privat i l’administració en la millora de la qualitat del sector, un sinònim de prestigi i credibilitat”, ha assenyalat el titular del DAR.
El CESAC, amb dinou professionals d’alt nivell i un laboratori de 1.200 metres quadrats amb els millors equipaments, és també un centre de seguretat alimentària “de la granja a la taula”, i de formació per a tècnics i ramaders, “indispensable per a un sector punter a Catalunya com és l’avícola, que és el tercer sector agrari català”. En aquest sentit, val a dir que Catalunya concentra el 33 per cent de tota la producció d’aquest sector a nivell estatal, és la primera comunitat productora, amb més de 300.000 tones de carn/any, i en viuen unes 13.800 persones, sobretot al Segrià, Baix Ebre, Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Baix Camp, Montsià, i Urgell.
Llena ha volgut agrair la implicació del sector, “sense la vostra confiança al llarg d’aquests vint anys hauria estat impossible complir adequadament la missió del Centre, que ha arribat fins on ha arribat gràcies, i sobretot, a la feina i la constància de molts, veritables responsables de l’èxit i de la consolidació d’un centre com el CESAC”.



