
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha fet arribar una carta al conjunt de l'Administració catalana (conselleries, Ajuntament, Consells Comarcals, entre altres) en la qual demana la seva implicació perquè sigui més notòria la presència dels productes catalanes amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en les celebracions i actes públics.
En aquest sentit, el responsable del DAR manifesta, en aquesta carta, que una manera d'impulsar la promoció dels productes catalans de qualitat seria tenint-los presents alhora de confeccionar els lots de Nadal.
Una de les apostes clares del DAR és el foment d'un model agroalimentari competitiu, basat en la qualitat i en l'excel.lència dels nostres productes, on l'origen esdevé un element que dóna valor diferencial. Els productors d'aliments amb DOP i IGP estan representats per la Federació Catalana de Productors d'Aliments de Qualitat, federació que també comparteix la necessitat d'impulsar la promoció de tots aquests productes.
Des del DAR s'estan realitzant tot un seguit d'accions per donar a conèixer la qualitat dels nostres productes. Exemples els trobem en la participació, a través de Prodeca, a diferents fires i mostres, tant catalanes com estrangeres. En aquests moments, també s'està duent a terme la campanya de promoció Catalunya, Us ve de gust?, a les Sales VIP d'Ibèria dels aeroports de Madrid i Barcelona. D'altra banda, s'estan impulsat espais, microespais i patrocinis a diferents mitjans televisius i radiofònics catalans perquè la població conegui les excel.lències dels aliments que tenen una Denominació d'Origen Protegida (DOP) i una Indicació Geogràfica Protegida (IGP). D'una manera didàctica, es donen a conèixer receptes que inclouen aquests productes i s'exposen les qualitats i beneficis del seu consum.
Denominacions d'Origen Protegida (DOP)
Aquest distintiu empara els productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials donades essencialment o exclusivament en el medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans. La producció de les matèries primeres i la seva transformació fins al producte acabat han de tenir lloc a la zona geogràfica que dóna nom al producte. Aquests aliments s'inscriuen al registre de DOP de la Unió Europea.
A Catalunya hi ha les següents DOP:
- DOP Avellana de Reus
- DOP Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya
- DOP Les Garrigues
- DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya
- DOP Oli de Terra Alta
- DOP Siurana
- DOP Arròs del Delta de l'Ebre
- DOP Oli del Baix Ebre-Montsià
- Mongeta o Fesol del Ganxet Vallès- Maresme (en procés de reconeixement comunitari)
- Oli de l'Empordà (en procés de reconeixement comunitari)
- Pera de Lleida(en procés de reconeixement comunitari)
Indicació Geogràfica Protegida (IGP)
Les IGP emparen productes que tenen una reputació i que presenten unes característiques de qualitat que poden atribuir-se a la zona geogràfica concreta d'on provenen, però, a diferència de les DOP, és suficient amb què una de les etapes de producció o elaboració hagi tingut lloc en aquesta zona que dóna el nom de la Indicació.
- IGP Calçot de Valls
- IGP Clementines de les Terres de l'Ebre
- IGP Llonganissa de Vic
- IGP Patates de Prades
- IGP Pollastre i Capó del Prat
- IGP Poma de Girona
- IGP Torró d'Agramunt
- IGP Vedella dels Pirineus Catalans
8 de novembre de 2007



