
Aquest any, 179 pastisseries catalanes vendran panellets amb certificació Especialitats Tradicionals Garantides (ETG): 125 a Barcelona, 33 a Girona, 12 a Tarragona i 9 a Lleida.
En aquest sentit, cal destacar que s'ha incrementat molt el número de pastisseries que certifiquen Panellets ETG, ja que al 2002, la primera campanya n'hi havia 56 i, enguany 179. Per tant, cada cop més fàcilment el consumidor podrà trobar aquests panellets a les pastisseries de Catalunya, que els podrà identificar perquè s'indiquen com a "Panellets. Especialitat Tradicional Garantida" i a través del logotip comunitari.
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) amb col.laboració de la Federació Catalana de Pastisseria va impulsar el reconeixement dels panellets com a Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). Aquest reconeixement el va atorgar la Unió Europea l'abril de 2002, quan va quedar definitivament inscrit al Registre Comunitari de Certificació de Característiques Específiques (R(CE)2082/92) (a l'actualitat R(CE) 509/2006).
Les Especialitats Tradicionals Garantides són un distintiu agroalimentari que emparen aquells productes agrícoles i alimenticis amb unes característiques específiques en quan els mètodes tradicionals de producció i que no està reservat a una zona geogràfica concreta, per la qual cosa es tracta de la protecció d'una recepta tradicional. Amb aquest reconeixement, la Unió Europea pretén preservar els productes de la cultura alimentària a Europa.
Els panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postre típic de la Diada de Tots Sants, conjuntament amb les castanyes, els moniatos i el vi dolç. L'origen d'aquests dolços, els quals antigament tenien un caràcter sacramental, data del segle XVIII. L'elaboració de Panellets ETG és típica i tradicional de Catalunya, encara que també s'elabora en d'altres indrets de l'Estat.
30 d'octubre de 2007