El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat avui que la Guerra de Successió (1702-1715) va ser a Catalunya "la història d'un fracàs" però alhora també i sobretot "d'un èxit". I és que segons ha explicat durant la presentació de l'exposició Catalunya i la Guerra de Successió que s'inaugura aquesta tarda al Museu d'Història de Catalunya, tot i que l'objectiu de la Guerra era "desvallestar peça a peça l'estructura política nacional de què s'havia dotat la societat catalana, aquell intent va fracassar" perquè va continuar un "esperit de revolta, de defensa d'uns drets nacionals".

El vicepresident del Govern ha recordat que Catalunya va perdre molt en la Guerra de Successió, que va comportar la desaparició de l'estat català i de la seva independència a partir del 1714. "Va perdre la sobirania legislativa i fiscal, la sobirania judicial i també les competències municipals". Però malgrat que "ho vam perdre pràcticament tot", va continuar "un esperit de revolta" en la defensa dels drets del poble català. En aquest sentit, Josep-Lluís Carod-Rovira ha destacat que la Guerra de Successió "era una Guerra a favor del manteniment d'uns drets nacionals, d'un model parlamentari. Una aposta, en definitiva, pel parlamentarisme, la modernitat i la plurinacionalitat".

"Catalunya i la Guerra de Successió", al Museu d'Història
Durant la presentació de l'exposició Catalunya i la Guerra de Successió, el vicepresident del Govern ha felicitat els responsables del Museu d'Història de Catalunya, el comissari de la mostra i tots els estaments que han fet possible aquesta iniciativa que, segons ha destacat, permet "posar al dia la recuperació de l'estructura política nacional". La mostra s'inaugurarà avui a les 19.00 hores i es podrà visitar fins el 20 de gener de 2008. S'inscriu en els actes que organitza la Comissió Catalunya 2014 i compta amb actes paral.lels, com és el cas de la Ruta 1714, un itinerari per cinc conjunts del patrimoni monumental català que van ser protagonistes del conflicte a Catalunya. Es tracta, en concret, de la Seu Vella de Lleida, la Universitat de Cervera, la torre de la Manresana dels Prats de Rei, el castell de Cardona i la casa Rafael Casanova de Moià.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa exposició "Catalunya i la Guerra de Successió"

Nota de premsa exposició "Catalunya i la Guerra de Successió"
PDF | 85