El Departament de Treball posarà en marxa el mes de febrer de 2008 la primera edició del curs 'jo, directiva' a Tarragona, amb l'objectiu de fomentar la igualtat d'oportunitats dins l'empresa. Aquest programa es dirigeix a dones professionals amb càrrecs pre-directius i aporta continguts de negoci adaptats a la situació específica de les dones.

El seminari 'jo, directiva' l'imparteix professorat de l'escola de negocis d'Esade i consta de 9 sessions de 8 hores cadascuna. Estratègia i Lideratge; Direcció Financera; Direcció de Màrqueting; Direcció d'Operacions; i Direcció de Recursos Humans, són les principals àrees temàtiques que s'impartiran durant el curs. El 90% del cost total del seminari l'assumeix el Govern de la Generalitat i l'altre 10% restant l'aporten les alumnes.

Amb l'objectiu de donar continuïtat al 'jo, directiva', el Departament de Treball ha presentat aquest matí un nou programa 'Àgora per a directives', que ofereix més espais formatius i comunicatius per obrir-se a un major nombre de dones pre-directives, directives i emprenedores, amb l'objectiu d'animar-les a constituir una xarxa d'intercanvis i de col·laboració.

'Àgora per a directives' es presenta com una eina que vol avançar en la superació dels obstacles que troben les dones per exercir el lideratge a les organitzacions, així com trencar l'anomenat 'sostre de vidre' que les impedeix accedir als nivells més alts de la direcció de les empreses.

L'objectiu és dotar a les dones que ocupen càrrecs pre-directius de les eines necessàries per promocionar-se, així com facilitar estratègies a totes aquelles dones que es plantegen avançar en les seves carreres professionals.

A la jornada que té lloc avui a Tarragona es presenten nous models de lideratge empresarial i es treballen alguns dels elements claus per al creixement empresarial des de la perspectiva de les dones.

Un tercer programa per a dones pre-directives és un seminari de comunicació de diversos dies específic per a les dones que ja han participat en el 'jo, directiva'. Aquest mes d'octubre ha començat a Barcelona i a partir del gener de 2008 també s'estendrà pel territori.

Encara hi ha desigualtat entre homes i dones a la feina

En els darrers anys les dones han avançat molt en el terreny laboral, fet que condueix a pensar que la situació entre homes i dones està normalitzada i no es perceben les diferències malgrat que encara hi siguin.

En aquest sentit, el nivell d'ocupació de les dones a Catalunya ja ha assolit l'objectiu europeu que s'havia plantejat per a 2010 d'arribar al 60% però encara està lluny de la taxa dels homes. Segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del III trimestre del 2007, hi ha 20 punts de diferència pel que fa a la taxa d'ocupació dels homes (81,9%) respecte a les dones (61,9%). Això vol dir que 6 de cada 10 dones en edat de treballar (16 a 64 anys) ho fan, mentre que puja a 8 pel que fa als homes.

L'atur a Catalunya es situa en el 6,76%. Segons dades de l'EPA del III trimestre del 2007, la taxa d'atur de les dones és del 8,2%, mentre que la dels homes es situa en el 5,7%. Hi ha 2,5 punts de diferència. En el cas dels salaris, la diferència entre dones i homes és de més del 30% en el salari brut mitjà. En aquest sentit, les dones catalanes cobren de mitjana 15.347 euros mentre els homes cobren 22.987 euros.

Analitzant els nivells salarials per sectors d'activitat, encara s'evidencien més les diferencies entre dones i homes. Els salaris més baixos corresponen a la construcció (14.472 euros) i als serveis (14.896 euros). I precisament les dones es concentren en un 83,2% en el sector serveis on el sou mig és dels més baixos.

A Catalunya i Espanya, la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és molt inferior a la dels homes. Concretament, a Catalunya i segons les darreres dades de l'EPA del segon trimestre de 2007, el 6% de dones ocupades ostenten càrrecs directius, mentre que en el cas dels homes, el percentatge augmenta fins al 9%.

Dimarts, 30 d'octubre de 2007

1  

Fitxers adjunts

Vegeu la nota de premsa en PDF

Vegeu la nota de premsa en PDF
PDF | 29