El material elaborat pretén informar i facilitar l'alletament natural a les llars d'infants i escoles bressol

La lactància natural ja supera el 80% de les mares a l'inici de l'alletament

Al sisè mes era d'un 6% l'any 1989, mentre que l'any 2005 ja eren més d'un 30 % les mares que el donaven


El director general de Salut Pública, del Departament de Salut, Antoni Plasència, i la directora general d'Atenció a la Comunitat Educativa, del Departament d'Educació, Isabel Darder, han presentat aquest migdia el material sobre alletament matern elaborat conjuntament amb societats científiques, associacions de suport a la lactància materna i llars d'infants i escoles bressol.


Aquest material, que es repartirà a tots els centres d'educació infantil, pretén explicar les avantatges de la lactància materna i la conveniència que aquesta es doni el màxim de temps possible, raó per la qual es promocionaran (més encara del que ja s'estava fent) les polítiques de promoció de l'alletament natural als centres d'educació infantils. A més de la lactància materna presencial, l'èmfasi d'aquestes actuacions se centra en el fet que la mare pot donar el pit, amb l'extracció i alletament posterior, tot i reincorporar-se al treball, comptant am el suport necessari de les llars d'infants i les escoles bressol.


Segons la OMS, la llet materna és el millor aliment  per a un infant i conté tots els nutrients que necessita, i a més de crear vincles entre mare i fill comporta nombrosos avantatges físics i de salut per ambdós. Es recomana seguir l'alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida del nadó, i a partir d'aquest moment és necessari afegir gradualment nous aliments a la dieta de l'infant, però és important continuar oferint-li la llet materna perquè es desenvolupi millor.


A Catalunya, la lactància materna (LM) té una prevalença del 81'1% durant el primer mes, però aquest percentatge disminueix progressivament a un 61'9% al tercer mes, i a un 31'3% al sisè mes, tot i les recomanacions d'alletar el nadó com a mínim fins a la meitat de l'any.
Per tal de millorar cobertura de la lactància materna, s'està treballant en diversos entorns, un dels quals es la millora de l'alletament natural a la llar d'infants i escoles bressol. Aquests espais, per tant, han de poder facilitar que les mares puguin continuar l'alletament matern, tant de forma presencial com mitjançant l'administració de la llet que la mare s'hagi extret prèviament.


Uns dels eixos prioritaris en la salut maternoinfantil és la creació d'hàbits i estils de salut positius dins de la població i en aquest marc es troba la lactància materna. En aquesta línia, l'any 2005, el Departament de Salut va signar un conveni amb UNICEF per promoure l'alletament matern en la nostra població. L'any 2006, es va elaborat des del Departament de Salut i amb la col.laboració de pediatres i llevadores experts en el tema, el material Dóna el pit, dóna salut per promoure la lactància materna a tota la població de Catalunya.


Aquest any 2007, s'ha elaborat el material l'Alletament matern a les escoles bressol i llars d'infants conjuntament entre els Departaments de Salut i d'Educació, amb la Societat Catalana de Pediatria, la Associació Catalana d'Infermeria, l'Iniciativa Hospitals Amics dels Nens, La lliga de la Llet a Catalunya, la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna a Catalunya i professionals de llars d'infants i d'escoles bressol. L'objectiu d'aquest material es facilitar tant als pares com a les escoles bressol orientacions per tal de que es continuï la lactància materna al llarg de l'estada del nen/nena a l'escola bressol/llar d'infants.


En l'acte, en el que s'ha presentat el document L'alimentació de lactants i nens petits: recomanacions estàndard per a la Unió Europea (realitzat en col.laboració amb UNICEF), també han participat el responsable de la Unitat de Recerca per a Serveis Sanitaris i Salut Internacional de l'Institut Infantil IRCCS Burlo Garofolo, Adriano Cattaneo, el president de Unicef a Catalunya, Víctor Soler; el president de la Societat Catalana de Pediatria, Jaume Iglesias i la responsable del Departament d'Educació, Pepita Corominas.

1  

Fitxers adjunts

Dades Alletament

Dades Alletament
DOC | 62