Més de 800 persones s'han inscrit en el primer Congrés internacional sobre l'acollida de les persones nouvingudes que ha inaugurat aquest matí al World Trade Center de Barcelona la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. Una xifra que ha superat amb escreix les previsions inicials de la Secretaria per a la Immigració, que ha organitzat l'esdeveniment. Capdevila ha lamentat en el seu discurs que "el marc competencial actual de Catalunya és un escull que dificulta gestionar el nombre de persones, la procedència i els perfils professionals que la nostra economia necessita", si bé s'ha mostrat esperançada pel canvi de tendència en l'entrada de persones immigrades, cada vegada més dins de la regularitat.
Des d'avui i fins divendres màxims responsables i experts en polítiques d'immigració de sis països (Flandes, Quebec, França, Gran Bretanya, Alemanya i Portugal) explicaran models d'acollida al món. En concret, intervindran la responsable de Polítiques Municipals i d'Integració Cívica de l'Administració flamenca, Inge Hellemans; la directora de Polítiques i Programes d'Integració del Quebec, Martine Faille; el director de Població i Migracions de França, Patrick Butor; la secretària de la Junta Consultiva sobre Naturalització i Integració de Gran Bretanya, Bharti Patel; la investigadora de la Universitat de Münster (Alemanya), Inés Michalowski; i el cap de Gabinet de l'Alt Comissionat per a la Immigració de Portugal, Bernardo Vieira.
El programa també inclou la intervenció d'alts representants de cinc grans ciutats europees, entre les quals destaca l'alcalde d'Evry (França), Manel Valls; el responsable del Programa de Política Urbana i Integració de Gant (Flandes), Koen de Mesmaeker; el cap d'Integració Política de Stuttgart (Alemanya), Gari Pavkovic; la representant de la Coordinadora de Polítiques d'Integració de Torí (Itàlia), Marisa Cortese; i el director del Gabinet Tècnic d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Sanahuja. La primera jornada també comptarà amb una ponència a càrrec de la cap adjunta de la Unitat d'Immigració i Asil de la Comissió Europea, Sandra Pratt, que explicarà les polítiques d'integració que s'impulsen des de Brussel·les.
La conferència inaugural anirà a càrrec del professor de la Sorbona a París i director de la revista "Population et Avenir", Gérard-François Dumont, amb el títol "Les noves lògiques migratòries al segle XXI".
L'objectiu del Congrés és donar a conèixer les polítiques d'acollida que es desenvolupen a diferents països amb una llarga tradició en la gestió del fet migratori i que mantenen certs paral·lelismes amb la realitat catalana. D'aquesta manera, es pretén comparar bones pràctiques i experiències que s'estan duent a terme a escala internacional i aprendre de les possibles solucions als reptes comuns que planteja la gestió d'una societat que és i serà diversa i plural.
Paral·lelament, es preveu la intervenció de responsables d'ens locals, entitats i agents socials de tot Catalunya que presentaran 35 experiències d'acollida de persones immigrades des de l'àmbit laboral, lingüístic, associatiu, escolar i sanitari. Serà a través de taules rodones simultànies que comptaran amb responsables sectorials de la Generalitat per introduir els diversos marcs institucionals.
El darrer dia estarà dedicat a la presentació d'iniciatives locals d'acollida bàsica i a la futura Llei d'acollida que promou el Govern amb el posicionament dels diferents grups parlamentaris en un debat moderat per la periodista Mònica Terribas. De fet, el Congrés s'emmarca de ple en el procés de redacció d'aquesta llei que pretén universalitzar i garantir en el temps un servei de primera acollida per les persones immigrades.
La majoria de les persones inscrites en aquesta primera edició són professionals que treballen en l'àmbit de la immigració a ens locals o entitats de Catalunya, tot i que també destaquen els professionals de l'àmbit educatiu, de política lingüística, de treball i de salut.