El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, ha participat en l'acte inaugural del I Seminari Internacional de Polítiques Locals Innovadores per a la Inclusió Social, organitzat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona

El I Seminari Internacional de Polítiques Locals Innovadores per a la Inclusió social, organitzat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, inaugurat aquest matí posarà en comú les iniciatives més innovadores que, a través de la participació ciutadana i la implicació comunitària, han dut a terme ciutats europees, americanes, asiàtiques i africanes. L'acte d'inauguració ha estat presidit per l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui ha dit que "el principal objectiu estratègic del govern de la ciutat de Barcelona és impulsar polítiques transversals que fomentin la inclusió social". Segons ha explicat, "Barcelona no només té un repte local sinó també un compromís global per lluitar contra el vells i nous reptes que presenta el model de societat actual".

En la seva intervenció, el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Josep Vendrell, ha declarat que "la participació és un tret diferencial del govern català i una política pionera a l'Estat espanyol" i ha destacat la incorporació de processos de participació en les polítiques públiques com una de les prioritats del govern. Com a exemples de la vocació de foment de la participació, Vendrell ha destacat la importància de la participació ciutadana en l'elaboració de l'Estatut, la Llei de Serveis Socials, la Llei de la Infància i la Llei de Barris.

El secretari de Relacions Institucionals i Participació també ha dit que "la participació ciutadana és una forma de treball que millora la qualitat de la democràcia i les polítiques concretes". Vendrell ha fet aquestes declaracions avui en la inauguració del primer Seminari Internacional de Polítiques Locals Innovadores per a la Inclusió Social.

Josep Vendrell ha destacat que una de les prioritats del govern és "recolzar els municipis en les polítiques de participació". En aquest sentit, Vendrell ha recordat que 164 projectes d'administracions i entitats locals han comptat amb el suport del govern català, a través de la DG de Participació Ciutadana. I ha afegit que "entenem la participació com a instrument útil en polítiques públiques per la seva capacitat de cohesionar la societat i per millorar el benestar de les comunitats".

En l'acte també ha participat el 5è tinent d'alcalde d'Acció social i Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, s'ha posat de manifest la necessitat de compartir coneixements per tal de construir un discurs unitari que representi la veu de les ciutats en matèria d'inclusió. En aquesta línia, Ricard Gomà considera que "l'experiència dels municipis és fonamental per complir els reptes del Mileni que es va fixar l'ONU per a 2015 per a lluitar contra les desigualtats al món. Treballar localment però amb visió global és el procés de construcció adequat per assolir una globalització justa".

D'altra banda, la secretària general de Ciutats i Governs Locals  Units (CGLU), Elisabeth Gateau, ha remarcat la importància de la "participació dels beneficiaris en la definició de les polítiques públiques".

En la seva intervenció, la regidora d'Igualtat, Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Còrdova, Marian Ruiz Saez, ha destacat la necessitat de fomentar les polítiques d'inclusió social "davant la realitat de pobresa i exclusió social que hi ha a les ciutats" i ha afegit que "cal que la ciutadania tingui mecanismes de decisió i donar veu a qui no la té com a procediment imprescindible per millorar la ciutat".

Durant les jornades, que se celebraran a Barcelona els dies 27 i 28 de setembre, es posaran en comú experiències innovadores que vinculen la participació ciutadana amb la cohesió social. L'intercanvi d'aquestes experiències -d'Amèrica de Nord i del Sud, d'Àfrica, d'Àsia, de l'Orient Mitjà i també europees- servirà per disposar d'un banc d'experiències de bones pràctiques i per facilitar acords de col·laboració entre les ciutats en matèria d'innovació democràtica i inclusió social. També, com a conclusió del Seminari, s'elaborarà un document en què quedarà definida l'estratègia política de la CGLU en la seva interlocució amb les Nacions Unides i altres organismes internacionals. Aquest document es presentarà en el proper congrés de la CGLU que tindrà lloc a l'octubre a Jeju (Corea del Sud).

El CGLU va fundar-se l'any 2004 amb la participació activa del Fòrum d'Autoritats Locals per a la Inclusió Social, iniciat al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre. La CGLU aspira a donar veu i representació política a les ciutats -on hi viu més de la meitat de la població mundial- i fomentar la cooperació entre aquestes per fer front als efectes de la globalització.

 Aquesta tarda (15.30h), el director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Quim Brugué, participarà en la taula rodona sobre polítiques de participació ciutadana i generació de xarxes socials. En el seminari també es tractarà sobre polítiques per a la justícia social i contra la pobresa urbana.