El conseller d'Educació ha inaugurat aquest matí l'Escola Oficial d'Idiomes de Salou, que provisionalment estarà a les dependències de l'ajuntament, a més de l'edifici de l'IES Salou i el nou gimnàs de l'IES Jaume I del mateix municipi.

L'Escola Oficial d'Idiomes de Salou neix amb una oferta de 180 places de francès i anglès per primer i segon nivell i també s'organitzaran cursos monogràfics de rus al llarg de l'any. La matriculació en aquesta escola va començar el dia 18 de setembre i acabarà el dia 28 de setembre.

Provisionalment, l'escola ha començat a funcionar en dependències de l'edifici consistorial de Salou, mentre es construeix l'edifici on s'ubicarà definitivament. Les dependències on s'establirà aquest curs estan ubicades a la planta baixa de l'edifici i tenen un superfície d'uns 450 metres quadrats. Compten amb tres aules de 50 metres quadrats cada una, amb una capacitat per a uns 30 alumnes. Té, a més, una aula multimèdia de 70 metres quadrats destinada a laboratori d'idiomes i a la biblioteca, dos despatxos, una sala de professors i una altra d'administració.

Les obres per adequar les instal·lacions de la nova Escola Oficial d'Idiomes han estat dutes a terme pel Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) del Departament de Justícia per encàrrec de l'Ajuntament de Salou. Catorze interns dels centres penitenciaris de Barcelona, Brians i Quatre Camins, majoritàriament de les seccions obertes, han treballat en aquestes obres durant els mesos de juliol i agost, cobrant un sou mig de 1.200 euros. Tots ells tenen una àmplia experiència en obra, pintura, electricitat i lampisteria, i gaudeixen d'una situació penitenciària que els permet sortir a treballar a l'exterior del centres.

Les feines han consistit en la rehabilitació integral de les instal·lacions de l'EOI de Salou, que ocupa 350 metres quadrats. Han tingut un cost de 120.000 euros i han donat feina a 14 persones. Entre altres millores, s'ha instal·lat aire condicionat, aigua i electricitat. També s'han col·locat separacions de pladur.

L'EOI de Salou és la 42a escola oficial d'idiomes que s'obre a Catalunya. El curs passat, 40.682 persones van estudiar en aquests centres educatius. D'aquestes, 21.925 van cursar algun curs d'anglès, mentre que 7.258 va estudiar francès i 468 rus.

IES Salou i IES Jaume I

Aquest matí, el conseller també ha inaugurat el nou edifici de l'IES de Salou, que comença a funcionar amb més de 155 alumnes d'Educació Secundària Obligatòria. Es tracta d'un centre que consta de laboratori de física i química, biblioteca i dues aules taller, a més del laboratori d'idiomes i d'audiovisuals. La inversió que ha suposat la construcció d'aquest institut de secundària és de 3.820.750 euros.

Finalment, Ernest Maragall també ha visitat l'IES Jaume I de Salou, que aquest any inaugura el nou gimnàs, un equipament que ha suposat una inversió de 771.727,16 euros. El centre escolaritza 717 alumnes d'ESO, Batxillerat i Formació Professional. Aquest any inicia tres cicles formatius nous, el d'atenció sociosanitària, el d'educació Infantil i el de secretariat.

Salou és un municipi de 25.000 habitants, amb una població escolar de 2.800 alumnes entre l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria i postobligatòria.

Situació al conjunt de Tarragona

En el conjunt dels Serveis Territorials de Tarragona, destaca l'important increment del nombre d'alumnes. El conseller d'Educació ha afirmat aquest matí que "a Tarragona l'augment d'alumnes ha estat del 5,75%" i que "la resposta del Departament d'Educació ha estat l'adequada per un creixement que dobla la mitjana de Catalunya", que es situa en el 2,32% arribant aquest any a 1.136.100 escolars.

El nombre d'alumnes matriculats aquest curs a les comarques tarragonines és de 97.100, enfront els 91.816 de l'any passat. Del total dels alumnes que van començar el curs el dia 12 de setembre, 26.000 cursen educació infantil, 34.450 educació primària, 23.300 ESO i 9.750 estudis d'educació secundària postobligatòria.

Això ha portat a la creació de 14 nous centres: 10 CEIPS i 4 IES. Es tracta dels següents:
CEIP Cambrils 4
CEIP La Selva del Camps
CEIP Reus 19
CEIP Reus 20
CEIP Calafell 2
CEIP Roda de Barà
CEIP Ponent (Tarragona)
CEIP Tarragona 2
CEIP Tarragona 3
CEIP Salou 2

Respecte els centres que s'han ubicat aquest any en una nova construcció, són 15. En concret són:

IES Baix Camp Nord (Les Borges del Camp)
IES Cambrils Nou (Cambrils), IES Salou
IES Narcís Oller (Valls)
IES Vendrell
IES Baix Penedès Nord (Bisbal del Penedès)
CEIP Comarruga (El Vendrell)
CEIP Sant Mateu (Riudecanyes),
CEIP Salvador Espriu (Roda de Barà)
CEIP Eugeni d'Ors (Valls)
CEIP Santa Caterina (Vinyols i els Arcs)
CEIP Perafort
CEIP Santa Anna (Castellvell)
CEIP Altafulla
CEIP Joan Perucho (Albinyana).

A més s'han començat les obres d'altres nou centres i s'han acabat de redactar els projectes d'altres 20 més.

Pel que fa als docents, l'augment de professionals ha estat d'un 9,32% més que l'any passat, és a dir 551 docents més. La plantilla aquest curs és, doncs, de 6.457, mentre que l'any passat era de 5.906.

Nous recursos al servei del centres

Aquest curs, 14 centres compten per primera vegada amb una aula d'acollida, el que fa que el nombre total d'aules sigui de 81 als centres dels Serveis Territorials de Tarragona.

També entren en funcionament dos plans educatius d'entorn, el d'Alcover i el de Cunit, que s'afegeixen als 19 plans que ja existien.

El relleu a la direcció dels SSTT de Tarragona, a l'octubre

D'altra banda, el conseller d'Educació ha anunciat avui que el relleu a la direcció dels Serveis Territorials d'Educació de Tarragona es farà durant les primeres setmanes d'octubre. Vicent Villena substitueix Zacarías Henar que deixa el càrrec per ocupar-se de la regidoria de governació de l'Ajuntament de Salou, a l'hora que continuarà al Departament d'Educació com a inspector.

Vicent Villena és mestre i llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació. Actualment exerceix com a inspector de la zona escolar de Cambrils, Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, ZER Vandellòs-Pratdip i diversos centres de formació musical.

Ha estat mestre i director del Col·legi Mare Nostrum de Tarragona. En el període comprès entre 1991 i el 2002 va ser destinat a la seu de la Delegació Territorial d'Ensenyament de Tarragona amb tasques de suport informàtic als diversos serveis i centres docents de la Delegació.