L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen “Terra Alta” (CRDOTA) han signat recentment un conveni de col·laboració, d’una durada de cinc anys, per a la caracterització de varietats viníferes d’interès per a la Denominació d’Origen “Terra Alta”.
En concret, aquest acord és una continuació dels treballs d’experimentació que s’han estat duent a terme per part del CRDOTA i l’Estació de Viticultura i Enologia (EVE) de Reus-INCAVI per tal d’aprofundir en el coneixement del comportament agronòmic de les varietats viníferes d’interès per aquesta DO.
Per avaluar la qualitat del raïm i el seu moment òptim de verema cal fer un seguiment del seu potencial fenòlic que, juntament amb els criteris analítics clàssics, dóna informació sobre el moment en el qual el contingut de substàncies polifenòliques és màxim i, per tant, indica el moment òptim per a la recol·lecta del raïm. Els compostos fenòlics es localitzen fonamentalment a les cèl·lules de la pell i de les llavors dels raïms.
La fracció fenòlica en vins blancs i rosats ofereix informació sobre la vida del producte i les seves aptituds a l’oxidació. Per als vins negres permet, a més, jutjar sobre la via de criança més apta, el seu potencial i la durada d’aquest més adient. La informació sobre aquesta fracció fenòlica del raïm i de la seva maduració permetrà obtenir dades per realitzar una pràctica vitícola i enològica adient a la qualitat que s’espera dels vins de la DO. “Terra Alta”.
Els objectius dels treballs que es realitzaran a la finca experimental IRTA-INCAVI de Gandesa tindran com a fites avaluar el procés de maduració fenòlica de les varietats en diferents condicions de conreu, realitzar el seguiment fenològic de les varietats de vinya, i crear una base de dades analítiques de cada anyada estudiada.
Les varietats escollides i les condicions per a l’estudi són:
- Ull de llebre i Sirah (en reg)
- Garnatxa blanca i negra, Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Petit verdot, i Marselan (en secà)
- Garnatxa blanca i negra i Cabernet Sauvignon (mecanització en reg).
De la producció obtinguda en les condicions de l’estudi es realitzarà una vinificació a l’EVE de Reus i el corresponent estudi dels vins obtinguts.



