Es tracta de la segona campanya amb la implantació a tot el territori de la Targeta Vitícola Única per un millor control de la producció de raïm
Les primeres dades de verema del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i de l’Institut Català de la vinya i el Vi (INCAVI), reafirmen que la collita d’enguany està sent entre un 5% i un 10% inferior a la mitjana. Aquestes xifres són variables segons varietats i zones vitícoles.
D’altra banda, el ritme de maduració es manté constant però lent i això fa preveure una verema llarga. Les varietats primerenques comptaran amb una graduació bona i un bon nivell d’acidesa. En el cas de les més tardanes (parellada, carinyena o cabernet, entre d’altres), dependrà de la climatologia dels propers dies per poder valorar la seva maduració. El raïm es manté, en general, en bon estat sanitari, tot i que un increment de la humitat, les precipitacions o un descens de les temperatures poden fer variar aquesta situació.
La verema ha iniciat lentament a les Denominacions d’Origen del Penedès, Empordà, Costers del Segre, Terra Alta, Tarragona i, especialment, a tota la zona de la DO Cava. En aquestes zones vitícoles, s’està veremant la varietat Macabeu i, a la Terra Alta estan collint les varietats primerenques (chardonnay). A les regions més tardanes com la Conca de Barberà, Pla de Bages, Priorat i Montsant, està previst que comencin a collir les varietats primerenques entre el 15 i 20 de setembre. Aquestes dades constaten que s’ha retardat la verema uns 10 dies en relació a d’altres anys, degut a les pluges i a les baixes temperatures de finals d’agost.
Segon any amb la targeta vitícola
La passada campanya 2007/08, el DAR, l’INCAVI i els Consells Reguladors van posar en marxa la targeta vitícola única a tot el territori de Catalunya, amb la finalitat de millorar i agilitzar la informatització de les entregues de raïm dels viticultors de Catalunya i així poder facilitar, a finals de campanya, l’esborrany de la declaració de collita.
La targeta vitícola és el document que acredita al viticultor a poder lliurar als cellers elaboradors la producció de raïm procedent de les parcel·les vitícoles que figuren al Registre Vitivinícola de Catalunya per tal de destinar-lo a la vinificació. Es tracta d’una eina importantíssima per al control i la traçabilitat del vi.
D'altra banda, val a dir que les dades esmentades anteriorment sobre l’actual campanya de verema són, encara, provisionals.
8 de setembre de 2008



