
La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha presentat la I Jornada de Criminologia, que pretén fer una reflexió sobre les necessitats de control social i tecnologies de la prevenció del delicte en el si de la societat de la informació. Durant aquesta Jornada, que organitza el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada amb la Universitat Oberta de Catalunya, s’aborden temes com ara les polítiques de prevenció del delicte en la societat de la informació, el control electrònic monitoritzat i el control penal a la comunitat, i la llibertat vigilada com a control i tractament dels delinqüents d’alt risc.
La consellera de Justícia afirma que “cal reflexionar sobre les alternatives a l’empresonament, que -en ple segle XXI- haurien de deixar de ser la resposta predominant a la criminalitat atès el seu cost personal, social i econòmic”. Segons Pilar Fernández Bozal, “per dissenyar una política criminal racional, cal comprendre les demandes socials, l’estat de la recerca respecte de les penes, les formes de control social a la comunitat, la problemàtica dels delinqüents d’alt risc i les oportunitats i els riscos del desenvolupament tecnològic”.
La I Jornada de Criminologia debat, en primer lloc, sobre les mesures de prevenció situacional i comunitària, la relació entre la política criminal pública i la mobilització del sector privat en l’àmbit de la criminalitat empresarial. En segon terme, s’aborda l’ús de les noves tecnologies al servei del control dels penats, la comunitat com a referència de la reacció penal i la reinserció dels penats. I, finalment, la problemàtica dels delinqüents d’alt risc i les possibilitats de detecció i avaluació de les situacions de risc així com les respostes de tipus preventiu -amb especial atenció a la llibertat vigilada, com a mesura introduïda per la reforma del Codi penal que acaba d’entrar en vigor-.
Alguns dels ponents que hi participen són el professor de criminologia de la Universitat de Lausanne i secretari de la Societat Europea de Criminologia, Marcelo Aebi; el professor de justícia penal i de la comunitat de la Universitat de Strachclyde (Regne Unit), Mike Nellis; el catedràtic de criminologia de la Universitat de Barcelona, Antonio Andrés Pueyo, i Elena Larrauri, catedràtica de criminologia de la Universitat Pompeu Fabra. A l’acte d’inauguració, hi han assistit també el secretari general del Departament de Justícia, Jaume Erruz; el vicerector de la Universitat Oberta de Catalunya, Pere Fabra, i la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Roser Bach.