Xavier Castella ha inaugurat avui aquesta iniciativa pionera a Catalunya
El secretari general del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, ha presidit avui, a Barberà de la Conca, la inauguració del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà.
Castella ha remarcat que aquest nou viver d’empreses vinícoles és “una iniciativa pionera al país, l’heu liderat i heu aconseguit aglutinar esforços per tirar endavant un projecte que promet molt. Heu sabut combinar tradició i futur, ubicant el viver a l’antic vell celler cooperatiu del poble, el més antic de Catalunya, fundat l’any 1894. Sou un exemple d’emprenedoria catalana, un exemple a seguir”. El secretari general del DAR s’ha adreçat especialment als emprenedors, a qui ha tramès el suport de l’administració.
Xavier Castella s’ha mostrat convençut que amb la posada en marxa d’aquest viver “hem assolit una importat fita per al sector vinícola no només de la Conca sinó de tot Catalunya, perquè estic segur que un projecte com aquest podrà fer de catalitzador, impulsor i promotor d’iniciatives com aquesta arreu del territori”, i ha volgut destacar que, a més, va més enllà de l’aspecte merament econòmic, car contribueix a fixar la població al territori i a mantenir les tradicions vitivinícoles que identifiquen cadascuna de les nostres zones productives. També ha palesat la vinculació del vi amb el territori: “un gran vi no pot deslligar-se del seu entorn i del seu paisatge, elements que li donen singularitat i que s’han de donar a conèixer”, i ha garantit el suport de l’administració per a fer-ho possible. Castella també ha visitat el viver i el celler modernista on es troba l’agrobotiga.
El projecte del viver, impulsat des del sector públic i privat, va néixer per dinamitzar els vins de la comarca i comercialitzar una nova oferta de producció de la DO Conca de Barberà. Fins ara, els pagesos que tenen terres a Barberà han de portar el seu raïm a la cooperativa d'on en surt el vi base, mentre que en el viver vinícola cadascú podrà elaborar el seu propi vi. Queda delimitada la seva estada per un període màxim de cinc anys, segons el reglament de règim intern que estableix els drets i deures de les persones que faran ús del viver.
El viver, que disposa d'una vintena de tines, podrà rebre l'entrada de 30.000 quilos de raïm, per la qual cosa hi haurà 30.000 ampolles en rima. Això significa que cada empresari tindrà el límit de 6.000 quilos de raïm cadascun, tot i que alguns d'ells desitjarien entrar més collita. Per aquest motiu, el consell d'administració té previst ampliar el viver amb futures noves fases per augmentar la capacitat de producció. Les prioritats també són la construcció d'un laboratori i d'una sala d'oficines.
El viver produirà cinc noves marques de vi. Tots ells compartiran la maquinària de la nau d'una sola planta que s'ha rehabilitat. La primera fase de les obres ha costat 210.000 euros, finançats en bona part a través del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), però també amb aportacions del PUOSC, el consell comarcal, l'ajuntament, i la col·laboració del Consell Regulador de la DO. Cal destacar, a més, que el viver només està adreçat a emprenedors del sector del vi, es tracta d’una iniciativa pionera al país.
Posteriorment, el secretari general del DAR ha visitat, a Montblanc, l’Oficina Comarcal.
24 de gener de 2008



