El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha concedit el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) en la seva convocatòria de l’any 2008 a Rovira, C.B. de Sagàs (Berguedà), en la modalitat de premi a l’empresa agrària per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, i a l’ajuntament de Barberà de la Conca – Viver Comarcal de Celleristes de Barberà de la Conca (Conca de Barberà), en la modalitat de premi a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari. Ambdós guardons estan dotats amb 6.000 euros cadascun. Un total de trenta-dues candidatures s’han presentat a l’esmentada convocatòria.
Així, s’ha atorgat el guardó a Rovira C.B, per la diversificació econòmica de l’empresa agrària i la selecció acurada de tots els productes utilitzats des del seu origen fins al seu consum final, amb la filosofia d’anar tancant cercles en agricultura, ramaderia, entorn i comercialització. I a l’ajuntament de Barberà de la Conca – Viver Comarcal de Celleristes de Barberà de la Conca per la constitució d’un viver d’empreses de cellers especialitzades en l’elaboració de vi de qualitat, en les quals s‘incorporen les TIC en els processos de transformació a la vegada que es recupera l’ús de les varietats autòctones, amb el propòsit d’afavorir les iniciatives emprenedores que dinamitzin l’economia rural de la comarca, posant a l’abast dels emprenedors/es unes infraestructures, instal·lacions i equipaments adequats.
D’altra banda, les candidatures que han estat nominades finalistes són, en la modalitat de premi a l’empresa agrària, Can Perol SL, de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), per la millora de la comercialització de productes agroalimentaris locals, utilitzant el comerç electrònic en xarxa i minimitzant el temps entre recollida i repartiment a domicili; i, en la modalitat de premi a l’agroindústria, Albert Grassot Esteba, de Pals (Baix Empordà), per la realització del procés de producció d’arròs de manera respectuosa amb el medi ambient, incorporant processos tradicionals per a l’assecat de l’arròs, millorant l’eficiència energètica del procés productiu en no dependre de combustibles i envasant i venent la pròpia producció. El premi als finalistes és de 2.000 euros per a cadascun.
El DAR va crear i convocar el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària amb la finalitat de fomentar i incentivar el sector agrorural a realitzar actuacions innovadores i capdavanteres que signifiquin una novetat tecnològica per a l’empresa i que representin un nou producte o procés independentment de la seva existència en el mercat.
22 de juny de 2009



