La 10a sessió web del Departament de Justícia va tractar sobre les xarxes socials a Internet: el social networking. La sessió va aportar idees i recursos per donar valor afegit a la nostra xarxa i als nostres contactes. Es tracta d'una de les eines que poden ser més útils al conjunt de persones implicades en projectes de treball col.laboratiu, com és el cas dels grups de professionals del Departament de Justícia que participen en el projecte de gestió del coneixement impulsat pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i per als professionals que vulguin millorar la seva forma de treballar a partir de la relació que mantenen amb la resta d'entorn laboral.
El networking presencial
En l'àmbit presencial, el networking és el desenvolupament i difusió d'una bona gestió de la xarxa de contactes personals i professionals. En aquest sentit, hi ha dos tipus de networking: personal i professional. Tot i la novetat de la disciplina del networking (net + working = treball en xarxa), la idea de fons d'aquesta nova estratègia és consubstancial amb la dimensió social de les persones i de la societat.
En el networking professional, trobem, d'una banda, el que s'aplica més directament al món dels negocis (aconseguir projectes, triar socis, obtenir clients) i, de l'altra, el que té a veure més amb l'elaboració de bons currículums i ser en el lloc adequat quan sorgeixen noves oportunitats laborals.
Els fruits del treball en xarxa poden costar inicialment de percebre. Però, amb temps, esforç i constància arriben, sens dubte, els resultats. En aquest trajecte, cal ser innovador fins i tot amb la manera de presentar-se i dominar recursos descuidats fins ara com la comunicació concisa, la presentació diferent, la idea útil, etc.
El networking en línia i les xarxes socials
El networking en línia -i el programari de social network que hi ha disponible actualment- fa realitat que les persones puguin estar permanentment connectades i no solament quan necessiten alguna cosa dels altres com succeeix amb el presencial. Aquesta connectivitat permanent ens pot enriquir com a persones i ens obre un munt d'oportunitats diferents.
Les TIC ens permeten posar en pràctica el networking, és a dir, el treball en xarxa. Podem treure profit d'aquest nou entorn ja que cada cop més professionals estan disponibles per ser contactats directament. Treballant col.laborativament de manera honesta i coherent amb altres professionals, les altres persones parlaran de la nostra professionalitat i dels bons serveis que oferim, i, al nostre torn, nosaltres podrem difondre el mateix dels nostres contactes.
Aquesta sessió va ser a càrrec d'Albert Armengol, que és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i MBA per ESADE. Compta amb 15 anys d'experiència en el món de les comunicacions en línia i Internet com a usuari i 7 anys com a emprenedor d'Internet. Ha estat fundador, assessor i soci en múltiples projectes en línia i ha fet de consultor en molts altres. Les seves especialitats són: medicina i salut, Internet, tecnologies i continguts mòbils, xarxes socials, etc. Ha estat també soci en el Grup Galenicom TI. És el fundador d'eConozco (a finals de 2003), la primera xarxa de contactes en línia del món hispanoparlant, adquirida pel portal XING (que és líder europeu i 2n a escala mundial en xarxa social) el març de 2007.
El Departament de Justícia organitza aquestes sessions web, en un format àgil i participatiu, per donar suport a aquelles activitats i projectes impulsats pel Departament i que estan relacionades amb la difusió per entorns web, amb el coneixement i la innovació de serveis.