- El president Montilla destaca que el desplegament dels Mossos "s'està fent amb encert i amb èxit" i el conseller Saura afirma que "avui és un dia històric"
- Saura subratlla que la seguretat "és una prioritat del Govern" i que els Mossos d'Esquadra "són una policia amb una excel.lent formació, un cos modern i molt professional que vol fer des de la proximitat el seu model de funcionament"
- Les 12 noves comissaries cobreixen una zona de 1.500 km2 amb prop de 850.000 habitants, amb la qual cosa ja es cobreixen el 81,35% del territori català
- El cost de tots els recursos materials del desplegament puja gairebé 68 milions d'euros, dels quals 50 corresponen a les infraestructures de les comissaries
- Amb 1.123 mossos d'esquadra i 100 administratius es completa el desplegament al Baix Llobregat i es dóna servei a 3 noves comarques: el Garraf, l'Alt i el Baix Penedès
- La dotació del nou desplegament compta amb 251 vehicles nous
- En una aposta per la sostenibilitat, les noves seus policials tenen més de 730 metres de plaques fotovoltaiques i 401 de tèrmiques
- Interior ha signat acords amb tots els municipis que disposen de policia local per coordinar el model de treball que s'aplica en les zones de desplegament.
El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, s'han reunit avui a Sant Boi de Llobregat amb els comandaments dels Mossos d'Esquadra que es desplegaran a partir d'aquesta mitjanit a 73 municipis del Baix Llobregat, el Garraf i l'Alt i el Baix Penedès on assumiran les competències de seguretat ciutadana, ordre públic i policia judicial. Això significa que la Policia de la Generalitat atendrà al 91% de la població catalana.
Saura, que avui ha firmat convenis de col.laboració en matèria de Seguretat amb els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, ha destacat que avui "és un dia històric" i, ha assenyalat que els mossos d'esquadra arriben a aquests municipis amb "molta il.lusió".
"No és fàcil, és complex construir un cos de policia nou, i més en un país com el nostre, amb un territori tan heterogeni i una elevada activitat turística", ha dit el conseller, que ha subratllat que "la seguretat és una prioritat del Govern".
El conseller ha destacat que els Mossos d'Esquadra "són una policia amb una excel.lent formació, un cos modern i molt professional que vol fer des de la proximitat el seu model de funcionament". En aquest sentit, ha remarcat la col.laboració establerta amb totes les policies locals i ha agraït la feina feta per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat al territori on aquesta mitjanit es desplegarà la policia de la Generalitat.
El president Montilla, que avui ha visitat la nova comissaria de Sant Boi de Llobregat, ha afirmat que "el Govern, amb el suport majoritari de les forces polítiques catalanes, va apostar per accelerar el desplegament del cos dels Mossos d'Esquadra a tot Catalunya. Alguns, encara no fa un any dubtaven de la fiabilitat d'aquest desplegament, o de l'eficàcia del govern en dur-lo a terme, i fins i tot proposaven un ajornament".
"És veritat que el desplegament és un procés de molta complexitat, però crec que ja podem dir que s'està fent amb encert i amb èxit", ha destacat Montilla.
El nou desplegament dels Mossos d'Esquadra permet completar la Regió Policial Metropolitana Sud i inicia el de la Regió Policial del Camp de Tarragona. El cost total dels recursos materials del desplegament puja un total de 67,8 milions d'euros. D'aquesta inversió, 50,9 milions corresponen a les infraestructures de les comissaries, 11,5 al parc mòbil, 1 milió als equips d'informàtica, 1 milió més a equips de comunicacions i la resta a mobiliari, material policial, vestuari i armament i munició.
Les 12 noves comissaries i els serveis regionals, a on s'ha destinat 1.123 agents i 100 administratius, donen servei a un territori amb una extensió de més de 1.500 km2, on viuen prop de 850.000 persones. Amb això, el model policial dels mossos, que es caracteritza per la proximitat, ja cobrirà un 81,35% del territori i un 91,07% de la població catalana.
La seu de la Regió Policial Metropolitana Sud s'estableix a Sant Feliu de Llobregat. Per comarques, al Baix Llobregat els mossos sumen 583 policies, 44 administratius i 129 vehicles als que ja treballaven a les comissaries del Prat, Esplugues i Cornellà. Les noves Àrees Bàsiques Policials (ABPs) s'obren a Sant Boi, Gavà i Martorell, mentre que Sant Vicenç dels Horts, Viladecans i Castelldefels disposen d'una Comissaria de Districte (CD).
A més, altres 157 agents, 25 administratius i 38 vehicles hi van destinats als serveis regionals de la Regió Policial Metropolitana Sud.
A la comarca del Garraf s'hi han destinat 137 agents i 12 administratius, més 30 vehicles. La seu de l'ABP és a Vilanova i la Geltrú i Sitges té una CD. A l'Alt Penedès hi ha ABP a Vilafranca del Penedès i CD a Sant Sadurní d'Anoia, amb 124 mossos, 12 administratius i 29 vehicles. Finalment, al Baix Penedès, que és la primera comarca tarragonina on el cos de Mossos d'Esquadra assumeix competències més enllà del trànsit, hi van 122 mossos d'esquadra, 7 administratius i 25 vehicles amb seu al Vendrell.
Aquesta fase del desplegament és la penúltima, ja que l'any vinent, en la mateixa data, es completarà aquest procés amb la resta de les comarques tarragonines.
Una de les característiques comunes més importants pel que fa a la construcció de les comissaries és l'aposta que fa el departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació per la utilització de les energies renovables i la sostenibilitat de cada un dels equipaments. En aquest sentit, produiran energia solar tèrmica per a l'aigua calenta sanitària, energia solar fotovoltaica per a l'estalvi energètic i faran gestió mediambiental del control dels materials empleats i dels residus.
En el conjunt de les 12 noves comissaries s'han instal.lat 837,32 metres quadrats de plaques fotovoltaiques i 492,02 metres quadrats de plaques tèrmiques. La inversió en energies renovables ha estat de 1.095.766 euros. Això significa un estalvi en emissions de CO2 de 121,9 t i un estalvi energètic de plaques solars de 444.374 kWh. La producció d'energia fotovoltaica serà de 114.878 kWh.
El model policial de proximitat
El departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha signat durant els darrers dies el conveni de col.laboració i coordinació entre els mossos d'esquadra i la policia local de Castelldefels, l'Arborç, Gelida, Pallejà, Begues, Corbera de Llobregat, Vallirana, Molins de Reis, Torrelles de Llobregat, Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní d'Anoia, Vilafranca del Penedès, Martorell, Sant Vicenç dels Horts, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cervelló, Sant Andreu de la Barca, El Papiol, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Sant Climent de Llobregat, Gavà, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat i Sant Boi de Llobregat.
D'acord amb el model policial de proximitat que la Policia de la Generalitat està implantant a Catalunya, el departament d'Interior, amb la voluntat d'estructurar les funcions dels cossos policials dependents de la Generalitat i dels ajuntaments (policies locals), signa acords de col.laboració i coordinació amb cada un dels consistoris que disposen de policia local per tal d'unir esforços, millorar el servei de cara al ciutadà i reforçar l'eficàcia.
Els convenis es basen en els principis generals d'intervenció següents:
- La lleialtat institucional, que es concreta en la transparència d'actuacions d'ambdós cossos policials i de les administracions públiques de què depenen.
- La delimitació i l'assignació dels serveis d'acord amb les titularitats que es deriven de la distribució de funcions legalment establerta.
- La seguretat global, que, en tant que ambdós cossos policials formen part del mateix sistema de seguretat públic, ha de permetre l'accés a la formació i a la informació que necessitin per desenvolupar amb coherència, rigorositat i garanties suficients les seves funcions, com també l'establiment d'estratègies i mecanismes de funcionament que possibilitin una homogeneïtzació tècnica dels seus recursos.
- L'actuació en benefici del ciutadà, que comporta que ambdós cossos policials han de vetllar perquè l'actuació dels seus serveis esdevingui en benefici de la comunitat en general i del ciutadà en particular.
- La coordinació tècnica, que queda garantida a través de les funcions atorgades a la Mesa de Coordinació Operativa.
- La col.laboració i la cooperació recíproca, que es concreta en l'ajut i el suport que s'han d'oferir ambdós cossos policials.
- La intervenció obligada en primera instància del cos policial que, per raons de proximitat i/o disponibilitat immediata, pugui actuar d'una manera més eficaç, tot i que no tingui competència, fins que el cos competent se'n faci càrrec.
- L'eficàcia com a objectiu que, a més s'ha de plasmar en la racionalització de les activitats dels cossos policials, l'economia de mitjans i l'optimització dels recursos disponibles, quan hi hagi dues alternatives igualment vàlides per a resoldre qualsevol conflicte, problemàtica o requeriment.
- El compromís comú d'implementar millores continuades, operativament i racionalment viables.