Interior

Interior regula per primer cop de forma global l'ús d'armes i estris policials per part dels Mossos d'Esquadra

La DGP ha elaborat una regulació d'utilització d'armes per als mossos

query_builder   11 març 2008 16:56

event_note Nota de premsa

Interior regula per primer cop de forma global l'ús d'armes i estris policials per part dels Mossos d'Esquadra

La DGP ha elaborat una regulació d'utilització d'armes per als mossos

 
  • L’equipació bàsica dels agents està formada per la pistola, la defensa policial, que pot ser rígida o semirígida, i les manilles
 
  • Es tracta de la primera normativa que regula específicament i de forma global la utilització, tant de les armes de foc com de les eines policials
 
  • La instrucció detalla que només es podran usar les armes de foc quan hi hagi amenaça per a la vida dels agents o d’altres persones
 
  • Les instruccions potencien l’ús proporcional, progressiu i oportú de la força, propi de les actuacions policials
 
La Direcció General de la Policia del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha elaborat dues instruccions policials, les primeres normatives que regulen específicament i de forma integral la utilització de les armes per part de la policia, tant les de foc com les diferents eines policials. Les instruccions especifiquen que l’equipació bàsica dels agents del mossos d’esquadra està formada per la pistola, la defensa policial, que pot ser rígida, semirígida o extensible, i les manilles.
 
La nova instrucció 5/2008, feta pública avui, regula l’ús d’armes de foc per part dels funcionaris del Cos dels Mossos d’Esquadra i recorda que, segons ha establert les Nacions Unides, “l’ús de les armes de foc es considera una mesura extrema”. Per aquest motiu, la instrucció apel·la a utilitzar els principis de “congruència, oportunitat i proporcionalitat” en els casos que s’hagi d’evitar “un mal greu, immediat i irreparable”. Segons aquesta normativa, els agents han d’usar les armes de foc només d’un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física d’ells mateixos o de terceres persones i no es puguin utilitzar altres mitjans. Igualment, l’ús de l’arma de foc ha de causar la menor lesió possible a la persona contra la que s’ha disparat.
 
La instrucció especifica també com es realitzaran els trets intimidatoris i que caldrà informar els superiors sempre que es desenfundi l’arma de foc.
 
La instrucció també estableix les normes bàsiques de seguretat en la manipulació d’armes de foc a les dependències policials i a les galeries de tir. Serà obligatori fer, com a mínim un cop a l’any, exercicis de tir policial.
 
La segona instrucció, la 4/2008, regula la utilització d’altres eines d’ús policial i estableix quina és la dotació de material bàsic que ha de portar cada unitat del Cos dels Mossos d’Esquadra.
 
El marc general d’actuació potencia l’ús proporcional, progressiu i oportú de la força, propi de les actuacions policials. La instrucció subratlla que “els membres del CME quan duguin a terme les seves funcions estant de servei, i això comporti l’ús de la força contra les persones, únicament poden utilitzar les armes, diferents de les de foc, i les eines d’ús policial regulades en aquesta instrucció que han estat subministrades per la Direcció General de la Policia com a dotació oficial”.
 
Defenses
 
Aquesta instrucció regula l’ús de la“defensa o bastó policial”, que pot ser usat per guardar distància de seguretat, realitzar una reducció, projecció, aturar cops, com autoprotecció o per controlar i/o conduir una persona. No hauran d’usar-se mai sobre zones vitals.
 
També queda regulat l’ús de la defensa extensible, que només podran portar algunes unitats policials, i la defensa elèctrica, que queda limitada al Grup Especial d’Intervenció (GEI), i altres unitats especialitzades.
 
Pel que fa als esprais de defensa personal, la instrucció indica que “no és una arma policial d’ús general o ordinari al CME” i únicament pot ser emprada, prèvia formació adequada, per el GEI, i altres unitats especialitzades.
 
Manilles i brides
 
La instrucció també regula les manilles i brides que poden utilitzar els mossos com a dotació. En el cas de les manilles metàl·liques rígides, només podran ser utilitzades per les unitats en serveis específics de trasllats penitenciaris.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia