Ja s'ha obert a tots els centres de normalització lingüística (CNL) del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) la inscripció al primer període dels cursos de català 2007-2008. Aquest mes d'octubre es calcula que s'iniciaran més de 2.000 cursos, entre presencials i no presencials, que superaran les 40.000 inscripcions. Les previsions totals del curs 2007-2008, comptant aquest primer període i el segon, (febrer-juny 2008), són de 100.000 inscripcions.

Un total de més de 2.000 cursos

Dels cursos que s'inicien aquest octubre, un total de més de 2.000, el 35% seran cursos inicials i bàsics, adreçats majoritàriament a les persones nouvingudes, i un 11% de nivell elemental. Gairebé un 50% més seran cursos intermedis (27%) i de suficiència (22%) i el 5% restants seran cursos de perfeccionament i específics.

Triplicat el nombre d'inscripcions

Des del curs 1992-1993 (30.312 inscripcions) fins al curs 2006-2007 (90.818 inscripcions) s'ha triplicat el nombre d'inscripcions, tant als cursos presencials com als cursos a distància. Dels cursos inicials i bàsics, l'any 1992 hi va haver 7.842 inscripcions i aquest curs passat (2006-2007) prop de 59.000. En els mateixos nivells, entre el període 2005-2006 i el 2006-2007 hi va haver un augment de 10.000 inscrits.

Cursos presencials

El CPNL ofereix cursos presencials per a aquelles persones que volen aprendre a parlar en català amb fluïdesa i correcció (nivells inicial, bàsic i elemental) i per a aquelles que ja parlen català però volen aprendre a escriure'l adequadament (nivells intermedi i de suficiència). Els primers nivells per aprendre a parlar català són gratuïts. La durada dels cursos és diversa, segons el nivell o la modalitat, i els alumnes que assoleixen un nivell complet obtenen un certificat oficial. El volum més important de cursos correspon als nivells bàsics i s'adreça a les persones que inicien el procés d'aprenentatge de la llengua catalana en el marc dels plans d'acolliment lingüístic que es desenvolupen arreu del territori a través de la xarxa de centres del CPNL, amb la implicació i coordinació de les diferents administracions (Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i diputacions) i organitzacions que treballen amb la immigració.

Cursos a distància

A més de l'oferta presencial, s'ofereix la possibilitat d'estudiar a distància. Els alumnes que s'hi matriculen disposen d'un servei de tutoria que els orienta en tot moment durant el curs. Aquest sistema és ideal per a aquelles persones que no poden assistir a classe regularment per problemes d'horari o de desplaçament. L'oferta global de cursos es pot consultar en el web del CPNL, http://cpnl.cat/cursos, ordenada per centres de normalització lingüística, per poblacions i per nivell de català.

"Vine i aprèn català"

Sota l'eslògan "Vine i aprèn català" s'ha iniciat aquests dies una campanya promocional dels cursos de català del CPNL que s'emetrà pel mitjans de comunicació locals (televisió i ràdio) durant aquest període d'inscripció. Els protagonistes dels diversos espots s'han seleccionat d'entre alumnes de diversos CNL del territori, i les filmacions en els espais de treball corresponen als seus llocs de treball reals. Amb això s'ha volgut visualitzar la realitat d'un grup representatiu dels alumnes del CPNL. Es pot visualitzar i descarregar l'espot en versió àudio i vídeo a la pàgina web del CPNL http://www.cpnl.cat/espot/.

 Cercador de cursos

La web del CPNL incorpora un cercador de cursos de català que permet fer recerques per localitat on es vol fer el curs i nivell de català i per nivell i localitat, que s'actualitzen un cop al dia. El cercador és accessible per Internet, a http://www.cpnl.cat/ensenyament/cercador_cursos.html L'oferta formativa del CPNL es complementa amb la modalitat d'autoaprenentatge mitjançant la xarxa de centres oberts de català http://www.cpnl.cat/ensenyament/cac1.html El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. Les diputacions de Lleida, Tarragona i Barcelona col.laboren amb el CPNL amb acords de col.laboració per al desenvolupament de programes específics.