La delegació catalana va ser a Guatemala de l'1 al 12 de setembre per observar el procés electoral guatemalenc. La missió l'encapçalaven el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, i el director de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia.
Sis diputats al Parlament de Catalunya també integraven la missió, encapçalats pel seu vicepresident segon, Ramon Camp. Es tracta d'Anna Mª Figueras (CiU), Joan Ferran (PSC), Xavier Vendrell (ERC), Rafael López (PPC) i Laia Ortiz (ICV-EUiA).
Els observadors catalans van tenir accés a un total de 69 Juntes de Recepció de Vots (JRV) durant la jornada electoral, incloent-hi el recompte de vots i trasllat de la informació i actes. L'observació es va limitar a la ciutat de Guatemala i a algunes poblacions de la seva àrea metropolitana, que concentra el 25% de la població del país.
En la declaració preliminar de la missió (PDF) enviada al tancament dels col·legis, els observadors catalans constataven la tranquil·litat de la votació i l'absència d'incidents destacables. A finals de la setmana vinent emetran un informe final de seguiment d'uns comicis que han suposat l'elecció de 3.200 càrrecs públics
Durant l'estada a Guatemala, la missió catalana s'ha reunit també amb diversos actors polítics i socials del país centreamericà, com l'alcalde de Guatemala, Álvaro Arzú, el Procurador de Drets Humans, Sergio Morales, el ministre d'Afers Estrangers, Gert Rosenthal, i el president del Tribunal Superior Electoral (TSE), Óscar Bolaños, entre altres.
Al complir-se 11 anys de la fi de la guerra civil que va enfrontar durant 36 anys les guerrilles i l'aparell de l'Estat i l'Exèrcit amb un balanç aproximat de 200.000 persones mortes, la majoria civils, el compliment dels Acords de Pau Ferma i Duradora (1996) avança molt lentament. Guatemala continua patint greus poblemes de pobresa, inseguretat, delinqüència, violència política, discriminació de pobles indígenes i impunitat.
Els seus indicadors d'educació, salut i distribució de la riquesa són dels més desfavorables de tota l'Amèrica Llatina i ocupa el 118è lloc en l'Índex de Desenvolupament Humà (IDH) que elabora anualment el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).
El darrer Pla director de cooperació al desenvolupament de la Generalitat 2007-2010 estableix Guatemala com a país prioritari d'actuació en qüestions com el respecte als drets socials bàsics, els drets humans i els drets dels pobles indígenes, la governabilitat democràtica i el desenvolupament local.