Davant l'aparició dels bolets més primerencs en els nostres boscos com a conseqüència de les darreres pluges de l'estiu, l'Agència de Protecció de la Salut vol recordar a la població un seguit de consells per prevenir les possibles intoxicacions provocades pel consum de bolets tòxics, a fi que milers de boletaires puguin practicar l'exercici de recol·lecció de les espècies micològiques sense cap conseqüència sanitària negativa.
L'interès pels bolets ha augmentat notablement en els darrers temps i cada vegada hi ha més persones que surten a collir-ne, sovint de forma indiscriminada, cosa que propicia que gairebé cada any es produeixin intoxicacions a causa de la inexperiència o la manca dels mínims coneixements micològics de les persones que els recol·lecten.
A Catalunya, se'n poden trobar moltes espècies comestibles, algunes amb un interès gastronòmic considerable, però n'hi ha d'altres que són tòxiques i que poden ser, fins i tot, mortals. Aproximadament, hi ha un centenar de bolets tòxics i la majoria són molt coneguts, però no es pot assegurar mai que ja està tot descobert: al llarg de la història, hem vist com es demostrava que bolets considerats com a molt apreciats passaven a ser tinguts com a tòxics. Aquest podria ser el cas del Tricholoma equestre, conegut amb els noms de verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà, seta de los caballeros). Aquest bolet, que és freqüent als boscos de pins de Catalunya i que estava considerat tradicionalment com a comestible, pot resultar perillós per a la salut si es consumeix repetidament, en un període de temps relativament curt, motiu pel qual el Ministeri de Sanitat i Consum ha prohibit cautelarment la seva comercialització i importació en tot el territori estatal, fins que es disposi d'estudis científics que permetin assegurar que el seu consum no té cap mena de risc.
EPIDEMIOLOGIA DE LES INTOXICACIONS CAUSADES PER BOLETS
L'epidemiologia de les intoxicacions originades per la ingesta de bolets tòxics és molt variable.
Segons la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública del Departament de Salut, l'any 2006 es van declarar 21 brots d'intoxicació per consum de bolets a Catalunya, que varen afectar un total de 64 persones, de les quals 28 van necessitar hospitalització i van causar 1 defunció. La majoria dels afectats presentaven nàusees, vòmits i diarrea, al cap de poc temps d'haver ingerit els bolets, i depenent de la gravetat del quadre clínic, alguns pacients mostraven debilitat, vertigen, somnolència i insuficiència hepàtica.
Aquest nombre de brots i d'afectats d'intoxicació és el més elevat dels darrers cinc anys a Catalunya, tot i que el nombre anual és molt variable, segons la climatologia. Al 2004, no es va notificar cap intoxicació per bolets al Departament de Salut; però, al 2003, se'n van notificar 5 brots amb un total de 24 afectats i, al 2005, 16 brots que varen afectar 41 persones.
COM PODEM DISTINGIR ELS BOLETS COMESTIBLES DELS VERINOSOS?
No hi ha regles segures ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no sols es determina mitjançant la correcta identificació de l'espècie i això s'aconsegueix gràcies al coneixement i l'experiència en el camp micològic.
Les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets, com les proves de l'ennegriment del gra d'all, de la patata o de les culleretes de plata, són falses.
No és cert que els bolets menjats pels cargols o per altres animals no són tòxics; els bolets, tal com altres plantes, poden ser tòxics per a les persones i no ser-ho per als cargols o altres animals.
CONSELLS DE RECOL·LECCIÓ I CONSUM
Només s'han de recollir els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que es puguin identificar sense cap dubte. Davant de qualsevol recel o inseguretat, no s'han d'agafar mai ni -molt menys- menjar-se'ls. Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s'han començat a descompondre o els que estan florits, amarats d'aigua o s'han gelat durant la nit.
Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l'ornamentació i això podria confondre'ns. Transporteu-los en un cistell rígid i airejat, per evitar-ne la fermentació. Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament.
És recomanable que els consumiu cuits, ja que alguns bolets que són comestibles quan s'han cuinat poden resultat tòxics si es mengen crus o poc cuits. La majoria de bolets no són de digestió fàcil; per això, és aconsellable consumir-los amb moderació, preferentment, com a acompanyament d'altres viandes.
COM S'HA D'ACTUAR EN CAS D'UNA SOSPITA D'INTOXICACIÓ
Davant dels primers símptomes d'intoxicació per bolets, s'ha d'anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes dels bolets, ja sigui els trossos que s'han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar-hi l'aplicació del tractament més eficaç.
Si les persones que han menjat bolets són diverses, encara que hi hagi alguna que no en presenti símptomes, també ha de rebre assistència mèdica. Els símptomes d'intoxicació varien, segons l'espècie de bolet que l'ha produïda. S'hi poden presentar un o alguns d'aquests símptomes: dolors d'estómac, suor freda, vòmits, diarrees, vertígens, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poca estona d'haver menjat els bolets o després de passades algunes hores des de la seva ingestió.
Més informació
Podeu consultar les espècies de bolets tòxics que són més freqüents a les nostres comarques, al web del Departament de Salut.
Departament de Salut - Salut alimentària - Bolets
http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/aliments/csam_6.htm
Trobareu informació sobre com collir-los per protegir l'entorn natural al web del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Bolets als boscos de Catalunya
http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/gestio_forestal/aprofitaments/collir_bolets.jsp
Societat Catalana de Micologia http://www.micocat.org
Associació Micològica Joaquim Codina http://www.grn.es/amjc
Els bolets de la Garrotxa http://www.arquired.es/users/boletsweb/
Bolets info http://www.bolets.info/
Institut d'Estudis Ilerdencs http://www.fpiei.es/Micologia/micologia.htm
Taller de micologia http://www.idsetas.com/