L'incendi es va produir de forma fortuïta pel trencament d'un maneguet de plàstic que actuava com a visor del nivell de gasoil

Durant el pont de l'1 de novembre, l'Hospital es connectarà a la xarxa elèctrica de Fecsa Endesa i s'aturaran els generadors de gasoil

Salut estudia amb perspectiva el nou model de central elèctrica més adequat per a l'Hospital, davant l'estabilitat del subministrament elèctric que proporcionarà la nova estació transformadora que s'instal.larà l'1 de novembre

Segons es desprèn de l'informe elaborat pel Departament de Salut per determinar les causes i l'abast de l'incendi, tots els indicis apunten que el foc es va produir de forma fortuïta pel trencament d'un maneguet (tub de plàstic) que actuava com a visor del nivell de gasoil, pel qual va sortir el gasoil que es va incendiar a l'entrar en contacte amb la part metàl.lica interior d'un conducte que tenia una temperatura d'uns 500º C.

L'informe recorda que, a les dues de la matinada del divendres 21 de setembre, es va produir un incendi a l'Hospital de la Vall d'Hebron a causa d'un vessament de gasoil durant les tasques ordinàries d'emplenament d'uns dipòsits que van cremar l'inici de la xarxa de distribució elèctrica interna de l'Hospital. Aquest incendi no va afectar les centrals tèrmica i de fred, ni tampoc les calderes de vapor ni la central elèctrica de l'Hospital Maternoinfantil.

Les conclusions consideren que, amb les diferents inspeccions efectuades, l'origen del foc té lloc quan es trenca un maneguet de plàstic del dipòsit nodrissa ple de gasoil. Aquest tub es parteix per la part superior i cau sobre l'aÏllament tèrmic del conducte de gasos de la turbina. La forma cònica del conducte provoca que el combustible vagi cap el contenidor de la turbina i entri en contacte (per filtració) amb la part metàl.lica interior del conducte, a uns 500º C, fet que provoca l'autoincendi del combustible.

Les causes del trencament del tub de plàstic -determina l'informe- són fortuïtes i no determinables amb exactitud, ja que durant l'incendi aquest maneguet es va destruir completament. La substitució del tub no es preveu dins dels programes de manteniment, ja que no es considera significatiu. El manteniment de les instal.lacions dels tancs i dipòsits de gasoil s'efectuava mensualment i anualment.

Els efectes del foc sobre les instal.lacions van ser greus als grups electrògens, a les línies de distribució de baixa tensió i als quadres de baixa tensió. Les parts constructives no estructurals estan afectades i es consideren irrecuperables. L'estructura pot mantenir-se estable. El foc es va anar estenent i un cop es van incendiar els cables de l'entreplanta, els curtcircuits van ser continus i això va provocar que els interruptors desconnectessin els cables del corrent i deixessin l'hospital a les fosques.

Per tant, recollint les conclusions dels diversos experts i les valoracions de l'informe, es pot concloure que l'incendi va ser fortuït i no atribuïble a una operació incorrecta o a un manteniment inadequat.


Manteniment de la central elèctrica i plans d'emergències

De l'informe també es desprèn que la central elèctrica complia la legalitat vigent i detalla que el manteniment dels equips de la central elèctrica passen diferents revisions: algunes són obligatòries i d'altres preventives, i formen part del pla de manteniment que estableix l'Hospital.

El personal de manteniment del centre el formen 160 persones, que treballen en tres torns i en funció de les necessitats i la programació, tant en tasques d'operació, de manteniment preventiu o de reparació. Per al control i el manteniment de la central elèctrica es destina un operari per torn i a la central tèrmica se n'hi destinen dos. A més, dues empreses externes efectuen tasques de manteniment especialitzat a la central elèctrica.

Pel que fa a l'activació dels plans d'emergència i protocols específics, l'informe conclou que es van aplicar correctament des de l'inici de l'incendi, que va començar -aproximadament- a les dues de la matinada, com ho demostra el fet que els bombers es van presentar quatre minuts després d'haver activat el protocol contra incendis i que, a les cinc de la matinada, donaven l'incendi per  apagat.


Situació actual a l'Hospital

L'Hospital de la Vall d'Hebron iniciarà, durant el dies del pont de l'1 de novembre, la segona fase de les obres de reforma i reparació de les zones afectades per l'incendi, tal com ho va anunciar la consellera de Salut el dia 25 de setembre.
En aquesta segona fase, s'aturaran tots els grups electrògens de gasoil i seran substituïts per una estació transformadora, reconstruïda a la central de fred, que proveirà d'electricitat els diferents edificis del complex hospitalari.

El canvi es farà aprofitant els dies festius, perquè l'activitat assistencial és més baixa, i així s'intentarà causar la mínima distorsió als pacients, familiars i professionals.

D'acord amb l'informe tècnic, que constata que el foc no va afectar de forma greu l'estructura de la central, i de la garantia d'estabilitat en el subministrament elèctric que proporcionarà la nova estació transformadora que s'instal.larà l'1 de novembre, ratificada per l'empresa Fecsa Endesa, el Departament de Salut estudiarà amb perspectiva el nou model de central elèctrica més adequat per a l'Hospital.

El Govern català va habilitar una partida extraordinària de fins a 30 milions d'euros del fons d'emergència per fer les obres de reconstrucció que siguin necessàries.