L'Agència Catalana de l'Aigua, una vegada analitzades les opcions en estudi i escoltades les parts implicades, proposa la ubicació a la pedrera de Montpalau per ser l'alternativa més possible a curt termini -des del punt de vista administratiu tècnic, hidràulic i urbanístic- amb l'objectiu d'assolir, com abans millor, el mandat de la Directiva en matèria de sanejament i no perdre el finançament dels fons de cohesió. La instal·lació serà semicoberta i incorporarà les millors tecnologies disponibles, al mateix temps que no afectarà cap espai protegit -agrícola o ambiental- ni caldrà modificar cap pla urbanístic.

L'Agència Catalana de l'Aigua, una vegada analitzades les opcions en estudi i escoltades les parts implicades i atesa la necessitat urgent de trobar el consens institucional, polític i social per tirar endavant aquesta infraestructura tan necessària, amb l'objectiu d'assolir el mandat de la Directiva en matèria de sanejament i no perdre el finançament dels fons de cohesió atorgats per a aquest projecte, ha proposat als municipis de Tordera, Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Palafolls i Malgrat, i al Consell Comarcal la ubicació de la depuradora i les seves instal.lacions connexes a la pedrera de Montpalau (Tordera).

Aquesta  és l'alternativa més possible a curt termini des del punt de vista administratiu, tècnic i urbanístic (Tordera), ja que és l'únic expedient vigent i amb bona part de la tramitació ja iniciada per part de l'ACA.

És per això que l'ACA planteja la recuperació del projecte iniciat en el seu dia, mantenint el pretractament actualment existent a la façana litoral, amb el seu corresponent projecte de millora, i proposant millores del projecte a desenvolupar en l'àmbit de la pedrera, amb l'objectiu de garantir els mateixos nivells de qualitat tècnica, hidràulica, d'integració paisatgística i sostenibilitat que es preveien en el darrer projecte proposat, incloent la creació del centre d'interpretació ambiental així com la incorporació progressiva del tractament terciari amb l'objectiu d'afavorir la reutilització de l'aigua tractada (inicialment prevista per a usos urbans de Pineda de Mar) i contribuir a garantir la disponibilitat d'aigua a través de la recàrrega de l'aqüífer profund de la Tordera, com a valors afegits a l'expedient actualment en tràmit.

Aquesta decisió contempla una de les propostes plantejades en la moció aprovada per l'Ajuntament de Pineda de Mar el passat mes de juliol, on es reclamava l'estudi d'alternatives a la ubicació de la instal.lació -prevista a la façana litoral del municipi- com el Pla de Grau (Malgrat de Mar), Pla de Gràcia (Santa Susanna) i l'anomenat pla de la pedrera de Montpalau (Tordera) i atès que:

1. no es pot dilatar més en el temps la manca de depuració dels 5 municipis als quals donarà servei aquesta instal.lació ambiental, fet en el qual tots els grups polítics dels municipis coincideixen amb l'ACA  i amb el Departament de Medi Ambienti Habitatge.

2. no ha estat possible assolir el necessari consens institucional, polític i social per tirar endavant un projecte que es considerava idoni des del punt de vista hidràulic, tècnic, urbanístic i paisatgístic, el més proper possible al centre de gravetat del sistema de sanejament (façana litoral).

3. cal una decisió a curt termini per no perdre el finançament dels fons de cohesió atorgats (14,4 milions d'euros) ja que cal comunicar a la UE abans del 15 d'octubre els canvis de dates d'execució del projecte.
En aquest sentit, s'ha decidit reprendre i millorar aquest projecte per ser l'alternativa amb majors possibilitats de desenvolupament a curt termini des del punt de vista administratiu tècnic, hidràulic i urbanístic. El projecte constructiu de la pedrera de Montpalau disposa d'aprovació definitiva;  també disposa de la declaració d'impacte ambiental favorable; el contracte de concessió d'obra pública encara és vigent i jurídicament el projecte és viable. Igualment incorpora ja la modificació del traçat dels col.lectors per fora de la riera tal com es demanava per part del municipi de Pineda de Mar i té construïts en la part del passeig Marítim uns 1.000 metres de col.lectors lineals.
La depuradora ubicada a la pedrera de Montpalau serà una instal.lació semicoberta, que incorporarà les millors tecnologies disponibles. En aquesta línia, el projecte no afectarà cap espai protegit -agrícola o ambiental- ni caldrà modificar el planejament urbanístic.
Des del punt de vista paisatgístic es desenvoluparà un projecte que integri la instal.lació amb l'entorn. Es preveu el projecte de restauració ambiental de la zona amb criteris de sostenibilitat ambiental i bioenginyeria, així com també la incorporació d'un centre ambiental educatiu de referència.

També es contempla la incorporació del terciari amb l'objectiu de recarregar l'aqüífer profund de la Tordera, que serveix per garantir els usos prioritaris com l'abastament, així com també l'aprofitament per a usos municipals, agrícoles i industrials.

L'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ajuntament de Tordera i el Consell Comarcal del Maresme han acordat ubicar finalment la depuradora de l'Alt Maresme a la zona coneguda com la pedrera de Montpalau, dins el terme municipal de Tordera.

L'Agència Catalana de l'Aigua, una vegada analitzades les opcions en estudi i escoltades les parts implicades, i atesa la necessitat urgent d'assolir com abans millor el mandat de la Directiva en matèria de sanejament i no perdre el finançament dels fons de cohesió ha decidit executar la depuradora de l'Alt Maresme Nord a la pedrera de Montpalau amb la incorporació de les millores ambientals i de gestió proposades.