La Comissió, presidida per l’exfiscal en cap del TSJC, José María Mena, té com a objectiu recopilar les experiències legislatives d’altres països de la Unió Europea en l’àmbit de la prevenció de la reincidència en delictes que afecten la vida o la llibertat sexual. El grup, que aborda aquest problema des d’un punt de vista multidisciplinari, també farà propostes d’actuació en aquests casos. La creació de la Comissió, impulsada pel Departament de Justícia de la Generalitat i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va ser anunciada el passat 9 de juliol i publicada al DOGC el 31 del mateix mes.
Mena, en sortir de la primera trobada de la Comissió, ha manifestat que aquesta sessió ha servit per delimitar els àmbits que es tractaran en les properes reunions. “Els aspectes que hem decidit tractar en aquesta Comissió són: els perfils de les víctimes, els dels agressors, mesures policials, tractaments mèdics, normativa vigent, reformes normatives i dret comparat”, ha anunciat el president de la Comissió. I ha afegit: “Per abordar en profunditat cadascun dels temes hem creat subcomissions, que treballaran de manera especialitzada sobre aspectes jurídics, mèdics, policials, terapèutics o psicològics.”
Està previst que l’actuació de la Comissió, que ha començat avui, s’allargui de sis a vuit mesos, després dels quals s’elaborarà un document final que es lliurarà al Departament de Justícia.
Catorze professionals de reconegut prestigi del món del dret, la seguretat, la universitat, la medicina i la comunicació, entre altres àmbits, formen la Comissió. En són membres:
José María Mena: exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Durant 10 anys va exercir com a fiscal en cap de Catalunya, fins que es va jubilar el passat mes de desembre. Mena va començar la seva carrera professional l’any 1964 a Santa Cruz de Tenerife. Tres anys després va arribar a Barcelona. Al 1972 va ser traslladat a Lleida i al 1975 va tornar a la Ciutat Comtal. Al 1996 va assumir el càrrec de fiscal en cap de Catalunya.
Roser Bach: magistrada de la Secció 3a Penal de l’Audiència Provincial. Actualment també és membre del Consell Rector del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.
Àngel Cuquerella: metge forense de la Clínica Medicoforense de l\'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC). Llicenciat en medicina i psicologia. Especialitzat en antropologia i biologia forense per la Universitat Complutense de Madrid.
Miquel Esquius: cap de la Regió Policial Central.
Ramon García Albero: catedràtic de dret penal de la Universitat de Lleida. Cristóbal Martell: especialista en dret penal. Diputat de la Junta de Govern del Col•legi d’Advocats de Barcelona i professor de dret penal a la Universitat Abat Oliba.
Joan Carles Navarro: subdirector de tractament de Brians 2. Des de fa 10 anys exerceix la seva professió de psicòleg als centres penitenciaris catalans. Ho ha fet al CP Quatre Camins i al CP Brians 1. A més, és professor de la llicenciatura de criminologia de la Universitat de Barcelona.
Milagros Pérez de Oliva: periodista especialitzada en salut i biomedicina. Premi Nacional de Periodisme. Redactora en cap del diari El País; també és responsable del suplement de salut del rotatiu.
Jordi Pou: cap del Servei de Pediatria i Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu i president de la Societat Espanyola d’Urgències Pediàtriques (SEUP). Coautor de diversos llibres sobre la infància i l’adolescència com L’entorn social, nen i adolescent. Família, adolescència, adopció i immigració. Membre del grup de treball del protocol d’actuació clinicoassistencial de maltractaments aguts a la infància (octubre 2006). Pioner també en el treball multidisciplinari per a la detecció d’abusos sexuals.
Francesca Puigpelat: catedràtica de filosofia del dret a la Universitat Autònoma de Barcelona. És degana de la Facultat de Dret de la UAB, membre del Consell de Justícia de la Generalitat en representació dels degans de les facultats de dret catalanes i presidenta de la Sociedad Española de Filosofía Jurídica y Política. Destaquen els seus treballs en bioètica.
Carlos Ramos: magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya des de l’any 2004.
Eduard Ruiz Castañé: director del Servei d’Andrologia de la Fundació Puigvert. Responsable de l’Àrea d’Urologia del Centre Mèdic Les Moreres (Ripollet), el Centre Mèdic Montcada (Montcada i Reixach) i el Centre Mèdic Cerdanyola Assistencial (Cerdanyola del Vallès).
Josep Maria Tamarit Sumalla: director del Departament de Dret Públic de la Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida (p.c.).
Joan Xirau: director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia des de l’any 2004. Anteriorment havia ocupat la Subdirecció de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. És llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona.