Aquest seminari, a més de permetre compartir estratègies i informació, també establirà les línies de col·laboració futura per intervenir en el control de la infecció a Moçambic. Es tracta d’establir estratègies efectives per poder actuar en els grups de risc i anar més enllà de les accions que ja estan duent a terme sobre la població en general l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona.
Graça Machel s’ha interessat molt per les mesures d’abordatge social i cultural que es van utilitzar a Catalunya per controlar la gran epidèmia de sida que es va viure a finals dels anys vuitanta. Marina Geli, per la seva banda, ha fet incidència en la importància d’actuar en els grups de risc i en la formació dels professionals de salut.
Tant Graça Machel com Marina Geli s’han mostrat d’acord en la necessitat de treballar per potenciar el paper de la dona com a element clau per a frenar l’expansió de la sida a l’Àfrica. També han coincidit en la importància que té el coneixement dels factors culturals i socials per abordar les polítiques de prevenció i de salut, més enllà dels problemes estructurals i econòmics que pateix Moçambic.
Entre altres temes, Marina Geli i Graça Machel han parlat sobre els dos projectes de cooperació per a la millora de la salut de les dones i les adolescents de Moçambic endegats, amb la col·laboració del Departament de Salut, per la Fundação para o Desenvolvimento da Comunidade (FDC), que presideix Graça Machel.
Graça Machel és la presidenta de la Global Alliance for Vaccines and Inmunisation (GAVI), organisme internacional que té com a objectiu facilitar l’accés dels infants dels països pobres a les vacunes, i de la FDC, entitat que vol reforçar el paper de les dones i els joves a través de l’educació i la formació.
Graça Machel participa, per mitjà de la seva fundació, en dos projectes de recerca adreçats a millorar la salut de les dones i adolescents africanes en els quals intervé, a través del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), el Departament de Salut.
El primer programa es basa en l’ús de microbicides per a la prevenció de la sida. Precisament, coincidint amb la recent visita de Marina Geli a Moçambic, es va posar en marxa, dins d’aquest programa, la distribució d’un microbicida en forma de gel vaginal que permet que sigui la dona la que tingui la capacitat de decisió sobre el seu ús.
El segon programa està centrat en l’administració de la vacuna del virus del papil·loma humà, causa del càncer de coll d’úter, i va destinat a les adolescents de Moçambic. Tots dos projectes (microbicides i vacuna del virus del papil·loma humà) es duen a terme gràcies a la col·laboració entre la Fundació per al Desenvolupament de la Comunitat i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB).
Graça Machel
Graça Machel va néixer a Moçambic l’any 1946. És reconeguda internacionalment pel seu paper com a defensora dels drets dels infants i de les dones d’Àfrica, i ha treballat molt activament en la rehabilitació d’infants afectats per conflictes bèl·lics, la capacitació de les dones moçambiqueses i la promoció de l’alfabetització a nivell mundial.
Va ser secretària d’estat d’Educació i Cultura (1975-1976) i ministra d’Educació i Cultura (1983-1989) de Moçambic.
L’any 1994 va ser nomenada presidenta de la Comissió d’Estudis de les Nacions Unides sobre l’Impacte dels Conflictes Armats en la Infància. El 1998 va ser nomenada delegada d’UNICEF a la conferència de Zimbabwe i presidenta de la Comissió Nacional de la UNESCO. Actualment presideix el Fons de la GAVI i la FDC, aquesta última fundada per ella mateixa.
La seva tasca ha estat reconeguda internacionalment amb molts guardons com, per exemple, l’Africa Prize of Leadership for he Sustainable End of Hunger del Hunger Project; la medalla Nansen, pels seus treballs en defensa dels drets humans i especialment dels drets dels infants refugiats, i el Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional, l’any 1998.
El 1975 va contreure matrimoni amb el polític Samora Machel, primer president de Moçambic després de la independència d’aquest país, que va morir en accident d’avió el 1988. Des de 1998 està casada amb l’expresident de la República de Sud-àfrica, Nelson Mandela.