Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per ubicar els nous equipaments judicials a l'eix de Lluís Companys

query_builder   24 març 2009 15:48

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per ubicar els nous equipaments judicials a l'eix de Lluís Companys

 
  • El nou eix judicial del Passeig Lluís Companys acollirà en un sol edifici l’Audiència de Barcelona i les jurisdiccions contenciosa administrativa i social, situades actualment en tres edificis diferents    
  • El conveni preveu també concentrar les seus del Departament en un únic edifici corporatiu
  • El Departament de Justícia i les altres dependències de la ciutat de Barcelona es traslladaran a l’espai que ocupa el Centre Penitenciari de Wad Ras, millorant la coordinació i l’atenció al ciutadà
 
El Govern ha impulsat avui la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Barcelona per a la renovació dels equipaments judicials de la ciutat que han de permetre, d’una banda, convertir el passeig Lluís Companys en un gran eix judicial de Barcelona, i de l’altra, concentrar les seus del Departament en una únic edifici corporatiu.
 
Per tal que això sigui possible, s’han d’establirels criteris per promoure la modificació del Pla General Metropolità, per tal de permetre el trasllat dels actuals equipaments judicials que acullen les Jurisdiccions Contenciosa Administrativa, Social i de l’Audiència Provincial de Barcelona a un nou edifici judicial que s’ha d’ubicar al Passeig de Lluís Companys, així com el trasllat de la seu corporativa del Departament de Justícia a un únic emplaçament situat a l’illa delimitada per l’avinguda del Bogatell i els carrers del Doctor Trueta i d’Àlaba.
 
El Pla d’inversions en edificis judicials, preveu que la ciutat de Barcelona disposi de dues grans infraestructures al servei de l’Administració de Justícia: l’àmbit de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i l’àmbit del Passeig Lluís Companys-Via Laietana.
 
El Departament de Justícia ha replantejat alguns aspectes de la planificació dels equips judicials de la ciutat de Barcelona, concentrant les seus judicials a l’àmbit de Lluís Companys en un únic emplaçament per a l’Audiència Provincial de Barcelona i les jurisdiccions contenciosa administrativa i social, que comporta la renúncia, per part del Departament, de la seu de la Via Laietana, 2-8 i 10 i la construcció d’un nou edifici a l’illa delimitada pels passeigs de Lluís Companys i Picasso i els carrers de Pujades i Comerç.
 
Mitjançant la signatura d’aquest conveni, es reforçarà la concentració de les seus judicials. La primera de les grans concentracions es donarà a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. La segona, es farà a la zona del passeig Lluís Companys.
 
 
Àmbit Lluís Companys
 
En concret, s’hauran de desafectar els 3 edificis de Via Laietana i de la Ronda Sant Pere dels usos judicials, la qual cosa estalviarà una reforma valorada en 20 milions d’euros i deixarà a disposició del Govern un valor patrimonial de 40 milions d’euros. Les jurisdiccions que actualment ocupen Via Laietana, la contenciosa i la social, es concentraran en el nou edifici de Lluís Companys, on està previst que es traslladi l’Audiència de Barcelona. Aquesta concentració és possible, segons un estudi acurat i respectuós de l’entorn de Lluís Companys, augmentant de 30.000 m2 a 45.000m2, aproximadament, l’edificabilitat del solar on actualment s’ubiquen els jutjats d’instrucció i penals.
 
Al mateix passeig Lluís Companys es mantindrà l’actual Palau de Justícia, que s’està reformant i rehabilitant, per transformar-se en la seu dels màxims òrgans judicials de Catalunya: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la Fiscalia Superior de Catalunya i el Consell de Justícia de Catalunya.
 
La concentració en un únic emplaçament de les seus judicials de l’Audiència Provincial de Barcelona i les Jurisdiccions Contenciosa Administrativa i Social suposa la construcció d’un edifici a l’illa delimitada pel passeigs de Lluís Companys i Picasso i els carrers de Pujades i Comerç, que tot i assegurant l’adequada inserció en l’entorn, comporti una edificabilitat sobre rasant d’entre 42.000 i 45.000 m2.
 
 
Àmbit Wad Ras
 
El conveni contempla també la concentració de l’activitat del Departament de Justícia a la ciutat de Barcelona en un sol espai. Actualment no existeix una única seu corporativa i aquesta es disgrega en dos edificis de propietat ( Pau Clarís, 81, on s’hi ubica la seu corporativa; i Aragó, 332, on hi ha la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil) i sis espais de lloguer.
 
La futura seu del Departament se situarà on actualment hi ha la presó de dones de Barcelona, a l’illa determinada per l’avinguda Bogatell i els carrers doctor Trueta i Àlaba. A més, també s’hi construirà un equipament penitenciari de règim obert amb la voluntat d’exemplificar la normal convivència d’aquests equipaments i la societat. Amb aquesta operació, el Departament de Justícia disposarà d’un únic edifici administratiu de propietat amb 25.000 m2 de sostre. Per conjugar els dos equipaments, la seu del Departament i el Centre Obert, s’ha elaborat un estudi que confirma l’adequació d’usos dels dos equipaments en un sol àmbit.
 
El planejament urbanístic actual preveu que el Govern disposi d’una distribució de sostre de 28.000 m² d’ús terciari, a banda d’una reserva de 4.000 m² per equipaments. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona durà a terme les actuacions necessàries per tal d’iniciar la tramitació per a la modificació i adaptació del Pla General Metropolità garantint que es preserven els metres quadrats de sostre terciari de la Generalitat de Catalunya.
 
El cost aproximat de la construcció del nou equipament és de 38 milions d’euros, quantitat equivalent al valor patrimonial que es deixaria a disposició del Govern pels edificis desafectats. A més, cal tenir en compte l’estalvi anual de lloguers i els beneficis econòmics de la concentració de seus.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia