• Un nou centre de règim obert, que suposarà el tancament definitiu de la presó de la Trinitat, se situarà en uns terrenys de 5.000 metres quadrats a la Zona Franca
  • La seva construcció s’executarà al mateix temps que les obres del futur Centre de Preventius que ha de substituir La Model
  • Totes dues actuacions permetran alliberar més de 50.000 metres quadrats de terreny a la ciutat, un cop desapareguin la presó Model i Trinitat
 
 
El Govern ha autoritzat avui la signatura de l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona que ha de permetre actualitzar els plans per a la renovació dels centres penitenciaris de la ciutat que han de substituir La Model i la Trinitat per adaptar-los a les noves necessitats sorgides de l’augment de la població penitenciària.
 
La nova planificació contempla que el nou centre penitenciari de règim obert de Barcelona, que haurà de substituir el que actualment funciona de manera provisional a les instal·lacions de l’antiga presó de joves de la Trinitat, s’ubicarà en una parcel·la de 5.000 m² en l’àmbit dels terrenys de la Zona Franca, una operació en la que participaran l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca, entitat titular dels terrenys, i el propi Govern.
 
La construcció del nou equipament es farà al mateix temps que la del Centre de Preventius de Barcelona. Aquest últim,  ocuparà la totalitat de la finca de 25.412 m² de superfície situada a prop de l’antiga llera del riu Llobregat, que inicialment estava destinada a acollir tant el Centre de Preventius com el Centre Obert.
 
El trasllat a un altre emplaçament del centre obert previst respon a les noves necessitats que aconsellen augmentar la capacitat de l’equipament per a interns preventius, que ha de substituir la presó Model.
 
En aquest sentit, l’actualització del conveni torna a fer palesa la voluntat expressa, tant del Govern com de l’Ajuntament de Barcelona, de tancar la presó Model i el centre de règim obert de Trinitat, quan entrin en funcionament els nous equipaments penitenciaris de la Zona Franca.
 
La licitació del projecte del nou centre de preventius de la Zona Franca ja ha estat realitzada i en aquest moments s’està redactant el projecte. 
 
Pel que fa al centre de règim obert Barcelona 2 (Trinitat), el conveni recull l’enderrocament de la part de les instal·lacions que han quedat en desús. Un enderroc que es va iniciar el passat mes de gener , després que el centre de compliment de condemna de joves es traslladés al nou equipament penitenciari, ubicat a la Roca del Vallès. En els terrenys que quedaran lliures, la Generalitat ha acordat amb l’Ajuntament de Barcelona la ubicació d’habitatge de protecció i dels equipaments que tingui previst el consistori.
 
Més de 54.000 metres quadrats per a habitatge protegit i equipaments
 
El trasllat d’aquests equipaments penitenciaris de Barcelona a la Zona Franca permetrà alliberar 54.568 m² de terreny, un cop desapareguin les presons de la Model i Trinitat, que es destinaran a la construcció d’habitatge de protecció oficial i equipaments per a la ciutat.