Direcció General de Comunicació

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el jaciment arqueològic del Molí d'Espígol (Urgell)

query_builder   10 febrer 2009 14:04

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el jaciment arqueològic del Molí d'Espígol (Urgell)

Jaciment Molí d'Espígol
Les restes són visitables i estan considerades entre les més importants de Catalunya per conèixer la història dels ibers
 
 
El Govern ha aprovat avui declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment del Molí d’Espígol, situat en el terme municipal de Tornabous (Urgell). L’acord aprovat avui pel Govern també delimita la zona arqueològica i inclou com a objecte de protecció els béns mobles vinculats al jaciment.
 
El Molí d’Espígol està situat a poc més d’un quilòmetre al nord-oest del nucli urbà de Tornabous. El jaciment consta de dues àrees: la urbana, on es troben les restes visibles i visitables, i l’àrea suburbana, que s’estén fins al nord, més enllà de les muralles de l’oppidum (poblat fortificat). Es considera un dels oppidum d’època ibèrica més importants de Catalunya, tant des del punt de vista científic com patrimonial, per l’excepcionalitat i rellevància de les restes conservades, la monumentalitat i la complexitat de les estructures constructives i la intel·ligibilitat i capacitat de museïtzació.
 
Els orígens de l’assentament se situen en un moment final de la primera edat de ferro, tot i que es considera que a partir de la segona meitat dels segle VI aC (Ibèric Antic) el jaciment va adoptar pràcticament la seva fesomia actual. Durant els segles IV a III aC, el jaciment va assolir el seu moment àlgid i va ser abandonat cap a l’any 200 aC, com a conseqüència de la segona Guerra Púnica, les revoltes ilergetes d’Indíbil i Mandoni i la consolidació del poder romà.
 
L’any 1919, la Mancomunitat va promoure l’estudi de les restes, sembla que per iniciativa de Josep Puig i Cadafalch. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, actual propietari dels terrenys on es troba el jaciment, hi ha dut a terme diverses intervencions.
 
Gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, el jaciment forma part de la xarxa d’espais patrimonials visitables a Catalunya a través de la Ruta dels Ibers. Disposa d’un centre d’interpretació, construït el 1983 per la Direcció General del Patrimoni Cultural.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia