Direcció General de Comunicació

El Govern aprova la creació de la Delegació del Govern als Estats Units d'Amèrica

query_builder   9 setembre 2008 14:31

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació de la Delegació del Govern als Estats Units d'Amèrica

  • S’instal·larà a Nova York i treballarà per facilitar les relacions bilaterals amb les autoritats d’Estats Units, Canadà i altres governs descentralitzats
 
  • La delegació coordinarà també les relacions entre la Generalitat i les Nacions Unides
  
El Govern ha aprovat avui la creació de la Delegació del Govern als Estats Units amb la voluntat d’enfortir la presència de Catalunya a aquesta potència política i econòmica mundial que acull també la seu de les Nacions Unides, amb qui la Generalitat manté diversos acords de col·laboració. Com a porta d’entrada a tota l’Amèrica del Nord, la Delegació, que s’instal·larà a Nova York, coordinarà les relacions amb les autoritats federals, estatals i provincials tant dels Estats Units com del Canadà. L’obertura està prevista per aquesta tardor.
 
La Delegació treballarà per facilitar les relacions bilaterals amb les autoritats dels Estats Units d’Amèrica i del Canadà, així com amb el Quebec i d’altres governs descentralitzats en l’àmbit de les competències de la Generalitat. Així mateix, la Delegació també haurà de promoure i coordinar les relacions de col·laboració entre la Generalitat amb les Nacions Unides i els altres organismes internacionals amb seu a Amèrica del Nord que tinguin un interès rellevant per a Catalunya, especialment en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació al desenvolupament. L’organisme també executarà les accions que es derivin dels plans d’actuació que elabori el Comitè de Seguiment de l’acció exterior del Govern.
 
La creació de la Delegació del Govern als Estats Units arriba després d’una presència sectorial consolidada des de fa dues dècades i on diversos departaments tenen interès en intensificar la seva presència. En concret, el COPCA i el CIDEM estan establerts a Nova York des de l’any 1987. Apostant per un model de representació a l’exterior d’acord amb criteris d’eficàcia en la gestió de recursos públics, aprofitament d’economies d’escala i cooperació de l’assoliment d’objectius comuns està previst que l’ICIC i l’Institut Ramon Llull comparteixen seu amb la Delegació del Govern i que a mig termini s’hi afegeixi ACC1Ó (CIDEM-COPCA).
 
Desenvolupament del marc estatutari

L’executiu ja va aprovar el passat 11 de març la creació de les delegacions del Govern a França, el Regne Unit i Alemanya amb l’objectiu de fomentar les relacions bilaterals amb les autoritats dels tres països i de coordinar els òrgans i entitats dependents de la Generalitat en cada territori. D’aquesta manera, el Govern vol augmentar la seva presència a l’exterior obrint noves delegacions, desenvolupant el nou marc estatutari que regula la presència de la Generalitat a l’exterior.
 
Les delegacions del Govern a l’exterior depenen orgànicament del Departament de la Vicepresidència. Des de la Secretaria d’Afers Exteriors s’ha impulsat la redefinició de l’actual model d’oficines amb un triple objectiu: establir mecanismes de coordinació i cooperació entre els diversos organismes a l’exterior; abordar una ampliació de la xarxa de delegacions i oficines per convertir-les en òrgans de representació institucional i política a l’exterior; i reorganitzar la representació a l’exterior d’acord amb els criteris d’eficàcia, eficiència i optimització de recursos.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia