Direcció General de Comunicació

El Govern declara festa patrimonial d'interès nacional la Festa Major de Solsona

query_builder   9 setembre 2008 14:35

event_note Nota de premsa

El Govern declara festa patrimonial d'interès nacional la Festa Major de Solsona

  • Es tracta de la primera festa catalana que rep aquesta classificació
 
  • La Festa Major de Solsona se celebra sense cap alteració des del 1675
 
El Govern ha declarat avui festa patrimonial d’interès nacional la Festa Major de Solsona, la primera de Catalunya que rep aquest tipus de protecció. La declaració inclou també com a elements patrimonials i tradicionals d’interès nacional diferents actes o expressions de la festa major, com ara els gegants, els nans, el bou, la mulassa, el drac, els cavallets, els trabucaires, la tronada i el ball de bastons. Entre els elements festius tradicionals d’interès nacional s’inclouran l’àliga i els ossos, amb les seves particularitats i músiques.
 
Per tal que una celebració sigui considerada festa patrimonial d’interès nacional cal, entre d’altres requisits, que tingui un origen remot i una continuïtat mínima de 100 anys ininterromputs, llevat d’aquelles que, per motius polítics, socials o religiosos, s’hagin deixat de celebrar durant períodes curts de temps. En el cas de Solsona, la festa major s’ha anat celebrant sense cap alteració des del 1675.
 
Amb aquesta inclusió dins el patromini cultural de Catalunya, la Festa Major de Solsona disposarà d’un major grau de protecció i difusió. Així, tant l’ajuntament o d’altres ens locals, i també el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana vetllaran per tal que es preservin els valors de la celebració, i s’atendran amb caràcter preferent les sol·licituds d’ajuts per al manteniment i conservació de la festa. De la mateixa manera, es posarà especial atenció en la divulgació i la promoció del coneixement de la festa.
 
Els orígens de la celebració
 
La Festa Major de Solsona s’inicia per un vot del poble l’any 1653, tot i que hi ha indicis de la Festa de la Mare de Déu del Claustre que es remunten al segle XV. El seu desenvolupament i contingut han conservat fonamentalment l’estructura documentada el 1675. La festa manté en l’actualitat els mateixos escenaris que al segle XVII, a l’interior de les muralles de la ciutat antiga. Els espais principals són la plaça Major, la plaça de la Catedral i la placeta de l’Ajuntament, així com els carrers que les uneixen (Sant Miquel i Castell). Hi participen unes 14.000 persones cada dia.
 
Es considera festa patrimonial d’interès nacional la celebració d’origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, que té una projecció nacional. És una de les tipologies incloses en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, creat el 2006 per mtjà d’un decret que aplica els criteris de declaració del patrimoni immaterial establerts per la UNESCO. Les altres tipologies del Catàleg són: festa popular d’interès cultural, festa tradicional d’interès nacional, element festiu tradicional d’interès nacional i element festiu patrimonial d’interès nacional.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia