Direcció General de Comunicació

Totes les nenes d'11 a 12 anys podran vacunar-se contra el Virus del Papiloloma Humà, una de les malalties de transmissió sexual més freqüent

query_builder   9 setembre 2008 14:34

event_note Nota de premsa

Totes les nenes d'11 a 12 anys podran vacunar-se contra el Virus del Papiloloma Humà, una de les malalties de transmissió sexual més freqüent

  • La vacuna s’administrarà aquest curs a un total de 31.000 noies de sisè de primària
 
  • La inversió prevista per a la campanya de vacunació d’aquest curs és de 21,6 milions d’euros
 
 
A partir d’aquest curs escolar, totes les nenes d’entre 11 i 12 anys es podran vacunar contra el Virus del Papil•loma Humà (VPH), una infecció que pot provocar càncer de cèrvix. La campanya de vacunació, que beneficiarà 31.000 nenes de sisè curs d’educació primària, compta amb una inversió de 21,6 milions d’euros.
 
El Virus del Papil·loma Humà és una de les malalties de transmissió sexual més freqüent. Normalment la infecció es cura, però si persisteix pot arribar a produir lesions precancerígenes al coll uterí que, si no es tracten, poden originar al llarg del temps un càncer. La franja d'edat amb més risc de contagi del virus se situa entre els 15 i els 25 anys, i la vacunació es recomana a les adolescents abans que mantinguin relacions sexuals. Als 11 o 12 anys pràcticament cap noia ha iniciat relacions sexuals, i per tant l’efectivitat de la vacunació és màxima, mentre que als 14-16 anys el 27% de les noies ja han tingut almenys una relació sexual completa.
 
Per procedir a la vacunació, es faran servir els recursos logístics i sanitaris que ja estan implementats per realitzar la vacunació contra les hepatitis A i B. Els pares i mares rebran un fulletó informatiu amb un consentiment informat. Aquesta estratègia permet establir les condicions d’aplicació de la vacuna amb rigor científic i criteris racionals de finançament fent un ús eficient dels recursos públics, i és la millor garantia per promoure l’equitat.
 
El Virus del Papil·loma Humà
 
Cada any es produeixen 256 nous casos (aproximadament un 3% dels tumors en dones) i 90 morts per aquesta malaltia. L’objectiu principal de la vacunació és la prevenció primària del càncer de cèrvix relacionat amb els VPH coberts per la vacuna. Les vacunes són efectives per prevenir la infecció pels dos tipus principals de VPH cancerígens, que són responsables d’aproximadament el 70% de casos de la malaltia. El 30% restant de casos esta produït per tipus no inclosos en la vacuna per als quals no és efectiva. De tota manera, la vacuna ha demostrat un cert grau de protecció enfront de virus no inclosos.
 
Tot i això, cal recordar que la vacunació no pot substituir la prevenció secundària mitjançant les citologies periòdiques, que caldrà realitzar també en les persones vacunades. També és molt important recordar la importància d’utilitzar preservatiu en totes les relacions sexuals, com prevenció de qualsevol tipus d’infecció de transmissió sexual.
 
El recursos necessaris per implementar la vacunació són molt elevats. Per aquest motiu, les decisions sobre la utilització de la vacuna amb recursos públics s’han de prendre amb criteris d’efectivitat i eficiència. En aquest sentit, l’estratègia adoptada a Catalunya és poblacional i pretén incorporar la vacunació a partir d’una cohort de noies joves abans que es puguin haver infectat pel VPH.
 
La vacunació s’ha de considerar com un element més dins de les estratègies globals de prevenció del càncer de cèrvix, ja que les vacunes actuals no cobreixen tots els tipus de VPH cancerígens, i per tant, no poden prevenir aproximadament un 30% dels càncers de cèrvix.
 
Amb aquesta mesura, Catalunya se suma a altres països europeus com Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, França o Dinamarca, que han recomanat la inclusió de la vacuna en el calendari de vacunacions.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia