Direcció General de Comunicació

El Govern dóna llum verda a la creació d'una societat perquè FGC pugui operar a la xarxa estatal

query_builder   29 gener 2008 14:01

event_note Nota de premsa

El Govern dóna llum verda a la creació d'una societat perquè FGC pugui operar a la xarxa estatal

  • Impulsa una societat anònima que permetrà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya obtenir la Llicència d’Empresa Ferroviària per competir en igualtat de condicions amb la resta d’operadors europeus 
  • Garantirà les possibilitats de creixement de l’empresa pública, per tal que pugui operar a la xarxa estatal
     
El Govern ha aprovat avui la creació d’una nova societat anònima filial de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), per assegurar les possibilitats de creixement de l’empresa pública i permetre que pugui operar en infraestructures que no siguin titularitat de la Generalitat. L’objectiu de la nova societat, que té un capital social de 120.000 euros, inclòs al pressupost de FGC per a l’any 2008,  és aconseguir la Llicència d’Empresa Ferroviària, per tal de situar FGC en igualtat de condicions amb la resta d’operadors europeus, tant públics com privats.
 
La Llei estatal que actualment regula la utilització de la REFIG (Red Ferroviaria de Interés General), gestionada per l’Adif, exigeix als operadors estar constituïts com a societat anònima per poder operar en el transport de mercaderies i, en el futur, també en el transport de viatgers, que es liberalitzarà l’any 2010, segons les previsions.
 
La normativa també recull la necessitat d’establir un model organitzatiu de la nova societat i exigeix la creació, dins d’aquesta, d’un Departament de Seguretat en la Circulació. També estableix que el director de la nova àrea acrediti un conjunt de requisits pel que fa a titulació i experiència professional.
 
Objectius de la societat
 
La nova societat, que es regirà per la Llei de societats anònimes, tindrà com a objectiu principal la prestació de serveis de transport de viatgers o de mercaderies per ferrocarril amb l’aportació de tracció. D’altra banda, amb caràcter complementari, l’empresa també podrà realitzar les activitats següents:
  • La prestació de serveis de tracció, transport de mercaderies o viatgers amb qualsevol tipus de transport terrestre, amb l’aportació de la tracció i el material per al remolc. 
  • Les activitats complementàries del transport, com ara distribució, logística, transitari o emmagatzematge, entre altres. 
  • La prestació de tota classe de serveis tècnics relacionats amb activitats i tecnologies del transport, així com la redacció i elaboració de projectes, d’estudis de demanda o explotació i controls de qualitat. 
  • L’adquisició i transmissió de tota classe d’accions, participacions o valors, excepte aquelles activitats pròpies d’Institucions d’Inversió Col·lectiva o entitats amb regulació especial.
Tot i que a curt termini FGC no preveu iniciar el transport de mercaderies sobre la xarxa estatal, la Llei exigeix la presentació d’un Pla de Negoci per a cinc anys (2008-2012) amb la constitució de la nova societat anònima, per tal d’avaluar la viabilitat de la seva activitat. Aquest pla no és vinculant, de manera que el Ministeri de Foment no ha d’exigir en cap cas el seu compliment.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia