• Les obres tenen un termini d’execució d’entre 2 i 6 mesos i permetran pal·liar els efectes d’una possible manca de subministrament d’aigua si s’agreuja la sequera  
  • S’endeguen actuacions per millorar la garantia d’abastament de Barcelona i el Baix Llobregat i per a la recuperació d’eqüífers
 
El Govern ha impulsat avui l’execució de dotze actuacions per tal de fer front a la greu situació de sequera que pateix Catalunya, amb una inversió total de 22 milions d’euros.
 
Les obres milloraran la garantia per a l’abastament mitjançant actuacions en infraestructures incloses com a obres i actuacions prioritàries del Decret de Sequera, així com de la pròrroga del mes de novembre passat d’adopció de mesures excepcionals i d’emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics.
 
En aquest sentint, s’endegaran noves infrastructures amb un cost de 13,8 milions d’euros, entre les quals en destaquen la construcció d’una conducció d’aigua regenerada als polígons Pratenc i de la Zona Franca, orientada a substituir la utilització d’aigua subterrània i d’aigua potable per aigua regenerada, i millorar així la garantia d’abastament al Prat de Llobregat i Barcelona i, indirectament, reduir la demanda d’aigua sobre el sistema Ter-Llobregat. Aquesta actuació planteja la construcció d’una conducció d’aigua regenerada per abastir a usos industrials, zones verdes i boques de càrrega de camions per a la neteja de carrers i clavegueram.
 
També s’ha aprovat la instal·lació d’una canonada entre el port de Barcelona i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Baix Llobregat que permeti impulsar l’aigua, en el cas que calgui fer el transport d’aigua en vaixells, fins a la planta de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí. La canonada tindrà 3.200 metres d’allargada.
 
Una tercera obra és la construcció d’una nova conducció entre Vilanova i la Geltrú i Cubelles, obra que inclou la canonada i el dipòsit de Cubelles. El ramal tindrà una longitud aproximada de 8.650 metres i permetrà que Cubelles rebi aigua des de la xarxa regional de distribució d’Aigües Ter Llobregat.
 
 
 
Recuperació de pous
 
En l’àmbit de la recuperació de recursos subterranis s’emmarquen les obres de recuperació d’aigües subterrànies en desús com el pou 4 de Sant Vicenç dels Horts, la recuperació dels pous de l’aqüífer del riu Ripoll a Barberà del Vallès, els pous de la cubeta de Sant Andreu de la Barca (Castellbisbal), el pou de L’Urgellet, a Molins de Rei, i la construcció del pou número 16 d’aigües del Prat. També s’actua en cinc pous ubicats al terme municipal de Vilanova i la Geltrú per utilitzar aquestes aigües per al consum domèstic. Els pous són Xamanets 1, Xamanets 2, Xamanets 3, Mas Tapet i Mas Ricard. El cost de la recuperació del conjunt de pous és de 6,8 milions.
 
Finalment, el Govern ha acordat avançar l’ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigües Potables (ETAP) Mas Blau, al Prat de Llobregat, amb la segona línia d’osmosi. Aquesta ampliació aportarà a la xarxa d’abastament 4.560 metres cúbics al dia addicionals, és a dir, augmentarà la disponibilitat del recurs en més d’1,5 hectòmetres cúbics a l’any. A més s’ampliarà la línia d’osmosi inversa per a la captació d’aigües del Prat. L’import total de les dues actuacions és d’1,3 milions d’euros.