Direcció General de Comunicació

El Govern aprova els Estatuts del nou Patronat Catalunya Món

query_builder   11 desembre 2007 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els Estatuts del nou Patronat Catalunya Món

·   L'objectiu prioritari de la nova institució és potenciar la projecció i la presència de la societat catalana i les seves institucions en l'àmbit internacional

 

·   El vicepresident del Govern presideix l'organisme del qual n'exerceix la més alta representació

 

El Consell de Govern ha aprovat avui els Estatuts del nou Patronat Catalunya Món, entitat que substitueix el Patronat Català Pro Europa i que tindrà com a objectiu prioritari potenciar la internacionalització de la societat catalana. El nou Patronat està presidit pel vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que exerceix la més alta representació de l'organisme, mentre que la secretària d'Afers Exteriors, Roser Clavell, n'ostenta la vicepresidència. La refundació del Patronat es va acordar en la darrera reunió del ple de l'organisme després de constatar que s'han complert els objectius fixats des de la seva creació l'any 1982 i que s'han obert nous reptes d'internacionalització de la societat catalana.

 

Segons estableixen els Estatuts que avui ha aprovat el Govern, el Patronat Catalunya Món té com a finalitat organitzar activitats a Catalunya i prestar serveis relacionats amb la difusió a la societat civil catalana dels coneixements i la informació necessaris per promoure la seva internacionalització. Amb aquest objectiu, la institució haurà d'assessorar les administracions i altres entitats públiques o privades catalanes; organitzar, promoure, i coordinar cursos, conferències, seminaris, campanyes de sensibilització o activitats de documentació, estudi i recerca; realitzar publicacions especialitzades, o potenciar la recerca a través de beques, ajuts o premis. En tot moment haurà de garantir una interacció òptima amb la societat i prestar atenció especial a tot el territori de Catalunya, mitjançant la col·laboració amb les diferents institucions i agents econòmics i socials de totes les comarques catalanes.

 

 

Els òrgans de govern del Patronat

 

El Patronat està format per entitats acadèmiques, econòmiques i administracions locals. Segons fixen els Estatuts, els seus òrgans de govern són tres: el Patronat d'Honor, el Ple i el president de la institució. El Patronat d'Honor impulsa les activitats i programes que afavoreixin el compliment de les finalitats generals de la institució i ha de contribuir a donar una major projecció i prestigi a les activitats de l'entitat. L'integren el president de la Generalitat -que n'exerceix la presidència-, el president del Patronat i els màxims representants de les institucions que formen part del Ple.

 

El Ple del Patronat, per la seva banda, està format pel president de l'organisme, el vicepresident i els vocals. Entre les seves funcions hi ha l'elaboració de la proposta d'Estatuts, l'aprovació del pla anual d'actuació o vetllar pel compliment dels objectius i les funcions del Patronat. Finalment, el president és la persona que exerceix la més alta representació del Patronat en tots els àmbits, sens perjudici que pugui ser exercida pel president del Patronat d'Honor. Les seves funcions són convocar les reunions del ple i fixar-ne l'ordre del dia, presidir les sessions i dirigir els debats, suspendre i aixecar les sessions o donar el vist-i-plau a les actes i certificacions dels acords adoptats pel Ple. També pot fer ús del vot de qualitat per dirimir les qüestions que es puguin suscitar en el si del ple.

 

 

El Consell Consultiu del Patronat

 

El Patronat disposa també d'un secretari general, que és elegit pel Ple a proposta del president per un període de quatre anys. Per aquest càrrec va ser elegida Maria do Carmo Marques-Pinto de Dalmau en la darrera reunió del ple del Patronat, el passat 21 de novembre. Les funcions del secretari general són, entre d'altres, executar i fer executar les decisions del ple i impulsar l'activitat del Patronat, així com proposar un pla d'activitats amb el pressupost corresponent. Finalment, els Estatuts també estableixen l'existència del Consell Consultiu del Patronat, que és l'òrgan assessor de la institució i està integrat per persones de reconegut prestigi i trajectòria en els àmbits de l'economia, la política, els afers internacionals o altres àmbits d'interès per al desenvolupament de les funcions del Patronat. Aquestes persones són nomenades per un període de quatre anys.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia