Direcció General de Comunicació

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el barri de les Adoberies de Vic

query_builder   17 febrer 2009 13:53

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el barri de les Adoberies de Vic

  • És un dels barris més emblemàtics de Vic, tant pel seu caràcter històric com per la tradició adobera de la ciutat
 
El Govern ha declarat avui bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona d’interès etnològic, el barri de les Adoberies de Vic. L’acord aprovat avui també protegeix les eines, estris i utensilis relacionats amb l’adob de la pell que es troben a l’interior dels edificis i els espais urbans d’aquest barri.
 
El barri de les Adoberies de Vic és un dels barris més emblemàtics de la ciutat de Vic, tant pel seu caràcter històric com per la tradició adobera de la ciutat i dels oficis relacionats amb la pell. Està situat al voltant de la ribera del riu Mèder, prop de les muralles medievals i del pont de Queralt. El conjunt està format fonamentalment per tres carrers, el de les Adoberies, dels Aluders i el carrer Prat d’en Galliners, i el seu entorn arquitectònic. Aquests carrers, fins ben entrat el segle passat, concentraven la indústria d’adob de les pells, la més destacada a la ciutat durant molts anys. L’ofici es comença a datar a partir del 1230, i en resten avui en dia un conjunt de vells edificis, alguns encara ferms i d’altres abandonats o en ruïnes.
 
L’interior dels immobles que resten dempeus conserven infraestructures i ginys propis del treball de la pell: torns de remull o molinetes, clots de calciner, clots d’alum. A la part superior dels edificis es conserven també els assecadors, construïts pràcticament en la seva totalitat amb elements de fusta, que confereixen un aspecte pintoresc a les façanes de la banda del riu Mèder.
 
La part que es conserva actualment del barri original està localitzada principalment al marge esquerre del riu, entre el pont de Queralt i el pont nou sobre el Mèder. També es conserva el rec d’en Saborit, que s’aprofitava per obtenir l’aigua del riu canalitzada.
Barri de les Adoberies
   
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia