- També estableix els requisits mediambientals necessaris i incrementa les garanties ambientals a l’hora de reaprofitar els materials sobrers de la indústria siderúrgica
- Catalunya genera cada any unes 400.000 tones d’aquest tipus de rebuig
El Govern ha aprovat avui el Decret que estableix els requisits mediambientals i defineix el procediment per tal de poder reaprofitar el material sobrer de la indústria siderúrgica. Així, aquest Decret amplia els usos que poden tenir aquest tipus de residus, normalment utilitzats com a àrids en obra civil, i defineix les obligacions del productor de ferralla, el tractador i l’usuari. A Catalunya, cada any, es generen 400.000 tones d’aquest tipus de rebuig.
Fins ara, el reaprofitament d’aquestes escòries ha estat regulat per una norma de 1996. La seva composició química i les característiques del residu justifiquen que sigui necessària una regulació mediambiental específica i més estricte, que garanteixi la protecció de les persones i del medi ambient.
Pel que fa a l’increment de garanties ambientals, el Decret estableix nous requisits mediambientals i introdueix nous valors en els límits de lixiviació d’aquest material. D’altra banda, se segueix limitant el seu ús en zones inundables, en àrees amb aigües freàtiques poc profundes o en terrenys pròxims a pous d’abastament d’aigua potable a poblacions.
Actualment, estava autoritzat l’ús de les escòries siderúrgiques com a material de construcció en obra civil per a base per les carreteres; per la urbanització d’àrees industrials; per l’estabilització física de sòls, amb determinades limitacions al gruix i amb capes d’asfalt, formigó o impermeables a la superfície; i per a l’anivellament de terrenys.
Amb aquest Decret, s’amplia l’ús com a material per assentar les vies fèrries; per al rebliment interior de caixons de formigó, utilitzats per a la construcció de dics en obres portuàries; i com a material per l’assentament del segellat de dipòsits controlats. Així mateix, es contempla autoritzar altres usos no previstos d’aquestes escòries siderúrgiques, sempre i quan s’acrediti una proposta d’actuació ambientalment correcta i que no afecti la salut de les persones ni la qualitat de les aigües ni dels recursos naturals. L’objectiu d’ampliar els usos del material de rebuig de la indústria siderúrgica és incrementar-ne el seu reaprofitament.