Direcció General de Comunicació

El Govern continua estenent la pràctica del part natural als hospitals públics catalans

query_builder   18 desembre 2007 14:37

event_note Nota de premsa

El Govern continua estenent la pràctica del part natural als hospitals públics catalans

.L'objectiu final és incloure l'assistència al part natural a tot el sistema sanitari públic

.Unes 600 dones van optar pel part no medicalitzat l'any 2006

El Govern continua impulsant l'assistència al part natural a Catalunya amb la signatura d'un conveni entre el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat i Consum que permetrà ampliar el nombre d'hospitals públics que ofereixen aquesta possibilitat a les dones embarassades. Per dur-ho a terme, el Govern comptarà amb un pressupost de 750.000 euros, un 70% dels quals els aportarà el Ministeri de Sanitat.

En els darrers anys el Govern ha anat estenent progressivament la pràctica del part natural entre els hospitals públics de Catalunya. Els primers a fer-ho, el 2005, van ser la Maternitat de Barcelona i l'Hospital de Santa Caterina de Girona. Posteriorment s'hi han sumat l'Hospital de. Puigcerdà, el General de Vic;el Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Properament, les mares que ho desitgin podran parir de forma natural a l'Hospital General de Manresa, de Sant Jaume d'Olot i a l'Hospital de Mataró. L'objectiu final és incloure l'assistència natural al part normal a tot el sistema sanitari públic, garantint així la qualitat i l'equitat d'accés a tot el territori de Catalunya.

Formació als professionals sanitaris

El conveni signat entre el Departament de Salut i el ministeri de Sanitat preveu un programa específic de formació dirigit als professionals implicats (llevadores i obstetres). A més, cada hospital haurà de dissenyar i aplicar el pla de naixement en el qual la dona podrà optar per qualsevol de les diferents alternatives assistencials relacionades amb el procés del part.

Altres mesures que s'inclouen al conveni són la constitució d'un grup estable de treball format pels professionals dels centres per intercanviar experiències i comparar resultats, i el disseny d'una enquesta de satisfacció de les dones que optin pel part natural.


Una pràctica amb demanda creixent entre les dones i les seves parelles

El part natural és aquell que rep la mínima intervenció obstètrica, de forma que només s'hi intervé en cas de complicacions mèdiques. A Catalunya, cada cop més dones prefereixen disposar d'una opció de part el més fisiològica i el menys medicalitzada i intervencionista possible i que, al mateix temps, els permeti participar més activament en tot el procés del part. L'any 2006, 600 dones van optar pel part natural.

Per aquest motiu, el Govern ja va aprovar el mes de maig passat un protocol d'actuació que garanteix l'equilibri entre aquesta demanda i la seguretat i el benestar tant de la mare com del nadó. El document regula les condicions bàsiques que han de reunir els centres que ofereixen assistència no medicalitzada al part normal: han de garantir la presència d'una llevadora que assisteixi de forma individualitzada la dona; han de disposar també de l'equip obstètric de guàrdia del mateix hospital i han de comptar amb personal sensibilitzat, amb formació específica i pràctica en l'assistència al part natural.

Els hospitals que practiquen aquest tipus de part també han de comptar amb uns espais adequats: una sala de dilatació-part en un únic espai, a prop o dintre de l'àrea obstètrica de l'hospital; una decoració càlida i uns recursos de suport al procés: banyera, espai per caminar, llitera articulada, pilotes per a la dilatació i altres accessoris idonis.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia